El Santa Caterina de Salt ja permet ingressar i operar el mateix dia

Un total de 580 usuaris ja ho han fet

L’Hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) ha posat en funcionament la Unitat de Preparació abans de la intervenció (UPAI) amb l’objectiu de millorar la qualitat assistencial i atenció al pacient. Es va començar a configurar el setembre de l’any passat i ha anat incorporant les diferents especialitats de forma progressiva.

A més a més, es van haver de fer obres d’habilitació i reforma d’un espai annex a l’hospital de dia, uns treballs que van finalitzar el juny passat. Des de llavors, l’han utilitzat el 66% dels usuaris que tenien una intervenció programada i que s’ajustaven als requisits, uns 580 d’un total de 880.

Durant aquest període l’estada mitjana per intervenció quirúrgica ha disminuït un 12,7%, passant de 5,12 dies a 4,47 dies de mitjana, una millora assistencial considerable que, segons el centre, es tradueix principalment en un “increment del benestar del pacient i la seva família”.

Ampliació:

Fins ara, el pacient que s’havia d’operar ingressava el dia anterior o ben d’hora al matí si la intervenció estava programada a la tarda. Ara, el pacient que s’ha d’operar al matí ingressa a l’hospital el mateix dia, de les set a les nou del matí en funció de l’hora prevista d’entrada al quiròfan; i de les dues a les tres de la tarda si l’operació està programada a la tarda.

D’aquesta manera el pacient guanya en comoditat i confort.La posada en marxa de la nova unitat, amb capacitat per a 15 pacients, s’ha pogut realitzar gràcies a l’habilitació i reforma d’un espai annex a l’hospital de dia i al consens dels protocols de preparació del pacient abans de la intervenció per part de totes les especialitzats del centre. La unitat, que es va començar a configurar el passat mes de setembre, s’ha anat obrint a les diferents especialitats de forma progressiva.

Les obres d'adequació van finalitzar el juny passat. El proper 1 de setembre la unitat estarà operativa al 100% amb la incorporació del Servei de Ginecologia. L’única excepció serà la d’aquells pacients que requereixen d’una preparació especial per la complexitat de la intervenció –i que representen un 5% del total de casos- i que per tant no podran utilitzar aquesta unitat. L’Hospital Santa Caterina duu a terme unes 8.000 intervencions quirúrgiques per any, de les quals unes 2.000 aproximadament són programades.