Més de 600 persones es manifesten a Blanes contra l'ERO d'extinció de Nylstar i clamen que l'empresa és viable

Els sindicats reclamen que es trobi un inversor

Encapçalada per la pancarta 'Salvem Nylstar. No al tancament', la manifestació contra l'ERO d'extinció que preveu acomiadar 155 treballadors de la tèxtil ha recorregut més de dos quilòmetres. Els que separen l'entrada de la factoria, situada a tocar de l'estació, de l'Ajuntament de Blanes. Més de 600 persones –moltes, amb samarretes reivindicatives- s'han sumat a la protesta per clamar que la fàbrica és viable.

La marxa, amb el suport de CCOO i la UGT, ha estat farcida de consignes contra el president del Grup Praedium, l'actual propietari de la tèxtil, que ja porta sis mesos amb la maquinària aturada. La plantilla el considera el màxim responsable de la situació en què es troben, i asseguren que plantaran cara a l'expedient. 'Cirera cabró, treballa de peó', 'Volem treballar i no caritat' o bé 'Nylstar unida mai serà vençuda' són consignes que s'han corejat durant el recorregut.

La manifestació ha sortit poc després de les sis de la tarda de la fàbrica i s'ha acabat gairebé dues hores més tard. La plantilla de Nylstar i els manifestants han portat la seva reivindicació pel centre del municipi, han tallat part de la carretera d'accés a la Costa Brava i, abans d'acabar davant del consistori, han arribat fins al port a través del passeig marítim.

El president del comitè d'empresa, Juan José Rodríguez, assegura que els treballadors estan "cabrejats" amb la direcció i ja ha avançat que no deixaran de lluitar. "Serà complicat, però el futur de l'empresa passa perquè algú hi faci una aportació de capital; el fil que fabriquem té futur i mercat", ha subratllat.

"Lluitar perquè no sigui un tancament encobert"

En la mateixa línia també s'han expressat els secretaris generals de la UGT a Catalunya i a comarques gironines, Camil Ros i Xavier Casas. Ros ha reclamat "un pla industrial" perquè l'empresa "és viable" i ha insistit en què lluitaran perquè l'ERO no es converteixi en un tancament encobert. "Nylstar pot ser viable si al seu darrere hi ha industrials i no subhastadors", ha afirmat.

Per això, el secretari de la UGT ha reclamat a l'Ajuntament que "no cedeixi a cap xantatge que suposi requalificar els terrenys". També ha assegurat que, tot i que la reforma laboral impedeix que l'ERO no tiri endavant si passat el període de consultes no hi ha acord, des del sindicat estudiaran impugnar-lo judicialment.

Per la seva banda, Gabriel Casas ha definit l'actual direcció de Nylstar de "simples especuladors", que han abocat una fàbrica centenària a una situació "crítica". "Aquesta empresa és un símbol industrial no només a la comarca sinó a tot el país, i és perfectament viable", ha dit el secretari de la UGT, que també ha instat el Govern a activar el pacte nacional per a la indústria. "Aquí tenim la primera prova per demostrar que no era una foto, sinó que anem de debò", ha afegit.

"No permetrem especulació"

Per la seva banda, l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ha recordat que Nylstar (l'antiga SAFA) és una "empresa centenària que és part de l'imaginari col·lectiu del municipi". Lupiáñez ha recordat que, precisament, ell és al poble gràcies a aquesta indústria que als anys 60-70 va propiciar "que el món rural fos industrial" amb l'arribada d'espanyols a la recerca de feina.

Lupiáñez ha subratllat que el paper de l'Ajuntament és el de recolzar plantilla, sindicats i Govern "perquè es trobi continuïtat a l'empresa". I ja ha avançat que, de totes totes, l'Ajuntament de Blanes no permetrà que es pugui especular amb els terrenys. "Els 21 regidors que som a l'Ajuntament i que tirem endavant la modificació del Pla General no permetrem de cap manera la possibilitat que aquest sòl industrial es pugui reconvertir en altres usos diferents a aquest, com residencial o comercial", ha afirmat.

Obrir la porta a un concurs de creditors

Actualment, tot i que Nylstar porti sis mesos aturada i hagi encadenat EROs temporals i vacances de la plantilla, els treballadors estan al corrent de pagaments. Però això pot canviar a partir de l'1 d'agost. Els sindicats asseguren que l'empresa ja no té liquiditat (acumula un deute de més de 25 MEUR) i que pot quedar a deure les nòmines.

Això, explica la UGT, pot obrir la porta a què la mateixa plantilla insti davant del Jutjat Mercantil que s'obri concurs de creditors. D'aquesta manera, si surt un nou inversor, pot adquirir la unitat productiva (és a dir, la fàbrica) sense haver d'assumir el passiu.

"Estem valorant aquesta possibilitat, perquè en una empresa amb més de 25 MEUR de passiu difícilment vindrà un inversor", explica el secretari d'acció sindical del Fitag-UGT a Catalunya, Miguel Prados. En cas que l'empresa acumulés deute amb la plantilla, els treballadors passarien a ser creditors, i podrien reclamar que s'obrís concurs contra Nylstar. "D'aquesta manera, a més de ser més atractiu per als inversors que poguessin entrar, en cas que hi hagués acomiadaments, també s'agilitzaria el pagament de les indemnitzacions per part del Fogasa", conclou Prados.