Un comitè d'experts decidirà la fórmula de gestió del centre d'arts escèniques El Canal

La Diputació i els ajuntaments de Salt i Girona prendran una decisió a la tardor

La Diputació de Girona i els ajuntament de Girona i Salt s'han posat d'acord per crear un comitè d'experts que els ajudi a decidir la fórmula de gestió del centre d'arts escèniques d'El Canal. El projecte està en una situació d'incertesa des de fa mesos, quan el març de 2015 van haver d'aturar el concurs per escollir el director artístic.

Llavors, els tres experts designats per valorar les candidatures es van plantar perquè considerava que un pressupost de 320.000 euros l'any era insuficient per bastir una programació de qualitat. Des de llavors, s'han fet diverses reunions per desencallar la situació. El diputat de Cooperació Cultural, Albert Piñeira, remarca que hi ha "compromís polític" per tirar endavant el projecte.

Per això, al llarg de l'estiu citaran experts, programadors i gestors d'equipaments culturals per escoltar la seva visió i decidir si és millor tornar a convocar el concurs o, per contra, externalitzar la gestió. La decisió es prendrà a la tardor i l'objectiu és que El Canal funcioni "a ple rendiment" el 2017.

Ampliació:

El concurs per escollir un director artístic i posar fil a l'agulla al projecte del Centre d'Arts Escèniques d'El Canal fa més d'un any que està aturat (des del març de 2015).. El projecte va arrencar el 2007 i, de manera provisional, sota la batuta del director del Temporada Alta, Salvador Sunyer. Des del 2012, El Canal gaudeix d'un flamant edifici però no té un equip al darrera que l'impulsi ni s'ha definit encara la fórmula de gestió de l'equipament.

L'octubre de 2013, Diputació de Girona, Ajuntament de Girona i Ajuntament de Salt van posar-se d'acord per convocar el concurs i van assignar un pressupost anual de 320.000 euros per a l'equipament (160.000 euros la corporació, 100.000 euros Salt i 60.000 Girona). Les administracions van decidir assignar a un comitè d'experts la tasca d'avaluar les diferents candidatures. Aquest comitè estava format pel director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, el director del Teatre Nacional de Catalunya, Xavier Albertí, i el llavors director de l'Archipel de Perpinyà, Domènec Reixach.

La sorpresa va arribar quan tots tres, en bloc, van negar-se a avaluar les candidatures perquè consideraven que hi havia un problema de base: el pressupost de 320.000 euros anuals era insuficient per bastir una programació de qualitat. Aquesta decisió va deixar les administracions penjades i, durant mesos, han intentat buscar una sortida a aquesta crisi.

La fórmula de gestió es decidirà a la tardor

El diputat de Cooperació Cultural, Albert Piñeira, ha remarcat que el més important és que hi ha "el compromís polític" de les tres institucions de tirar endavant El Canal i permetre que comenci a treballar "a ple rendiment". "La voluntat és clara, el Canal ha de tenir activitat i ha de funcionar amb el rol amb el qual va néixer, és a dir, com a un centre de producció d'arts escèniques", ha subratllat.

Després de mesos de reunions entre representants dels dos ajuntaments i la Diputació de Girona, finalment han decidit convocar un ampli ventall de personalitats lligades a les arts escèniques per tal de demanar-los opinió per decidir quina ha de ser la fórmula de gestió més adient. Les trobades començaran al llarg de l'estiu amb la voluntat de prendre una decisió a la tardor per tal que al 2017 el centre d'arts escèniques comenci a funcionar com a tal.

Segons Piñeira, hi ha diverses opcions sobre la taula. Entre aquestes, caldrà decidir si és millor convocar un nou concurs per escollir un director artístic o, si bé, s'aposta per externalitzar la gestió de l'equipament, que conservaria la titularitat pública. El diputat ha explicat que citaran persones de "reconegut prestigi" en el món de les arts escèniques, programadors gironins, gestors d'equipaments, membres d'institucions públiques i també d'empreses". "Volem tenir tota la informació i una visió global i diversa dels pros i els contres de cadascuna de les opcions", ha manifestat Piñeira.