L'onada de calor dels darrers tres dies ha deixat temperatures de fins a 39 graus

El SMC diu que són temperatures habituals per l'època

L'entrada progressiva d'aire càlid provinent del nord d'Àfrica entre diumenge i dijous ha estat el causant de l'augment de temperatura a gran part del país, sobretot a les terres de Ponent, Prepirineu occidental i a la Catalunya central. Aquesta onada de calor ha deixat valors de fins a 39,4 graus a Tremp dimarts passat i 39 a Santa Coloma de Farners dimecres, segons ha destacat el Servei Meteorològic. No obstant, i a diferència del que apuntaven els models meteorològics els dies previs, no ha estat un episodi gaire persistent ni s'han registrat valors extrems de temperatura, més enllà del que és habitual en aquesta època de l'any, segons el Servei Meteorològic. Diumenge passat la calor ja es va fer notar a la depressió Central i al Prepirineu occidental, fent pujar els termòmetres fins a valors al voltant dels 35 ºC. Així, van destacar els 35,4 ºC d'Oliola (Noguera) o els 35,3 ºC d'Alcarràs (Segrià).

L'endemà, dilluns, l'aire càlid va continuar fluint de sud a nord fent que la temperatura encara fos més alta en algunes zones de ponent i de la Catalunya central. Alcarràs (Segrià) va arribar als 37,1 ºC. A Tremp (Pallars Jussà) i Oliola (Noguera), als 36,5 ºC i a Artés (Bages), als 34,5 ºC. El dimarts el flux de sud va continuar dominant i la calor es va estendre a gran part del país, arribant fins a les comarques gironines. No obstant, al litoral la influència marina va fer que la temperatura no escalés massa. Aquest dia va ser el que va enregistrar la temperatura més elevada de tot l'episodi: 39,4 ºC a Tremp.

Màximes al centre i l'est del país

En canvi, durant la jornada de dimecres, tot i que la temperatura a 850 hPa (uns 1.500 m d'alçada) va assolir el màxim de l'episodi amb 26,2 ºC a les 12h , el pas d'un front acompanyat de nuvolositat i vents del sud-oest, va frenar l'increment de la temperatura a la part occidental de Catalunya i va desplaçar els registres màxims al centre i est del país. Van destacar els 39 ºC a Santa Coloma de Farners o els 38,9 a Artés (Bages).

En alguns punts del litoral central es va produir un flux de nord-oest a la tarda, infiltrant aire rescalfat pel fogony i fent pujar la temperatura ràpidament i sobtada a indrets com Badalona (Barcelonès) i Cabrils (Maresme), que van arribar als 36,1 ºC. El canvi de massa d'aire va fer evolucionar l'episodi cap a condicions de major xafogor que en dies anteriors, va provocar precipitació acompanyada de fang i tempestes en alguns punts.

Finalment, amb la massa d'aire càlid ja en retirada empesa per un flux d'oest i per l'acostament d'un solc en alçada amb aire més fred, dijous 21 no va ser tan calorós tot i que es van sobrepassar els 30 ºC, sobretot al pla de Lleida, pla del Bages i Prepirineu occidental. Mencionar els 36,6 ºC a Alcarràs (Segrià), 36,2 ºC a Seròs (Segrià) o els 36,0 ºC a Tremp (Pallars Jussà).