El fort de Sant Francesc del volcà Montsacopa es convertirà en un restaurant

Urbanisme ha aprovat definitivament el projecte

La Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona ha aprovat definitivament aquest divendres el projecte per habilitar un servei de restauració al conjunt del fort de Sant Francesc, situat al volcà Montsacopa d’Olot (Garrotxa), que anirà acompanyat d’un seguit de millores en l’entorn.
 
El fort agrupa tot un seguit de construccions d’època carlina -finals del segle XIX-, com són l’església de Sant Francesc, rodejada d’una muralla, i dues torres de vigilància. El conjunt està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument històric. L’àmbit, a més, està regulat pel Pla especial del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
 
El projecte, impulsat per l’Ajuntament d’Olot, preveu rehabilitar una edificació existent a l’extrem nord-oest del fort i dotar-la d’un aspecte lleuger, amb perfils metàl·lics, façana de vidre i una altra capa superposada de llistons de fusta. La coberta serà plana i acabada amb les gredes volcàniques pròpies de la zona. La part de nova construcció quedarà lleugerament enfonsada al terreny per no restar protagonisme a la fortificació i a l’església.
 
Condicionament de l’entorn
 
L’ajuntament aprofitarà aquesta actuació per condicionar la vegetació de la zona i el paviment exterior. També es construiran uns lavabos públics per als visitants del volcà. El projecte forma part de tota una sèrie de millores que l’ajuntament impulsa a l’àmbit del volcà tant pel que fa a l’entorn natural com als equipaments per al gaudi ciutadà.
 
Les actuacions se centren, bàsicament, en els accessos i les escales i en la instal·lació de nova senyalització, mobiliari i tanques de protecció. Finalment, es restaurarà la font i la capella de Sant Francesc.