Una trentena d’empreses de Girona participen a una jornada sobre la robòtica a la indústria

S'ha explicat la importància d'aquesta tecnologia aplicada a les empreses

Una trentena empreses industrials gironines han participat avui a la jornada “Robòtica al Servei de la Indústria 4.0”, que ha posat de relleu els canvis que els robots col·laboratius i autònoms introduiran en els processos productius arran de l’anomenada quarta revolució industrial, que combina les noves tecnologies digitals i industrials i obre un nou paradigma a les fàbriques.

La jornada ha tingut lloc a l’Ajuntament de Riudellots de la Selva i ha estat organitzada pel Consistori i el Consell Comarcal de La Selva, amb el suport del centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) i l’empresa ABB.

Durant la jornada, els ponents han abordat el potencial transformador que suposa la connexió intel·ligent entre màquines, eines, sistemes i, fins i tot, peces en fabricació, a nivell industrial. També han remarcat la importància de l’automatització de tots els processos a nivell de fàbrica i les perspectives que ofereix la col·laboració intel·ligent, efectiva i segura entre els robots i els treballadors, que ara poden treballar colze a colze.
Els assistents han pogut també veure i interactuar amb el primer robot industrial col·laboratiu de doble braç, el YUMI©, desenvolupat per l’empresa ABB, paradigma del que representa la Indústria 4.0.

En el decurs de la jornada, s’ha presentat també “Més PIME”, el Centre d’Excel·lència per a la Innovació a la Pime, per ajudar a les petites i mitjanes empreses de Girona a endegar processos d’innovació que la facin més competitiva, generadora d’ocupació de qualitat i creadora de riquesa per al conjunt de la societat.

“Més PIME” ofereix a les petites i mitjanes empreses la realització de 100 diagnosis tecnològiques amb cofinançament del 50 per cent. L’objectiu és que aquestes diagnosis es tradueixin en projectes d’innovació, amb un cofinançament de fins al 50 per cent. En paral·lel, el Centre d’Excel·lència per a la Innovació a la Pime ofereix formació gratuïta a les pimes per capacitar professionals del seu equip perquè puguin funcionar com a gestors de la innovació, amb la finalitat de fer possible un procés d’innovació constant a l’empresa.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de TECNIO), aplega l’experiència de més de 450 professionals que generen un volum d’ingressos de 45 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors.

Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa.