Els taxistes de Girona hauran de descansar un dia entre setmana i un cap de setmana al mes

Fins ara el sector s'autorregulava

El sector del taxi a la ciutat de Girona es regulava amb un reglament de fa 36 anys. Després de cinc anys de feina amb la Taula del Taxi, el consistori ha redactat una actualització. Aquest dimecres, els taxistes es van reunir en una assemblea per referendar la proposta, que encara haurà de passar per ple. Aquest reglament afectarà tant els taxistes amb llicència de Girona (67), com els de Salt (15) i Sarrià de Ter (1).

El regidor d'Urbanisme, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, ha remarcat que la feina ha estat complicada perquè el sector del taxi ho entenia inicialment com "una ingerència" ja que feia molts anys que funcionava amb un reglament totalment desfasat. "La normativa encara parlava en pessetes i una de les obligacions era portar un mapa al taxi", ha posat d'exemple el regidor.

Ara, en canvi, el reglament s'ha modernitzat i, entre d'altres, exigeix als taxistes que portin un TPV mòbil perquè els clients puguin pagar amb targeta o tenir un sistema de localització i seguretat al vehicle que permeti connectar amb el centre d'emergències del 112.

Obligats a descansar

Una de les novetats principal afecta el règim de descans dels taxistes. Fins ara, el sector s'autoregulava i era el propi professional que decidia els dies que volia o no treballar. "Com que són autònoms, molts anaven cada dia a la parada hi hagués feina o no", ha explicat el regidor. Per això, ara s'han establerts uns torns obligatoris de descans per afavorir que, en els períodes de menys feina, no hi hagi tants taxis treballant i així es puguin repartir millor el negoci.

Amb el nou reglament, els taxistes hauran de descansar un dia entre setmana i també un cap de setmana al mes. Aquesta norma, però, no s'aplicarà en dies de festa de Nadal ni tampoc durant els mesos de juny, juliol i agost ni per Fires ni Temps de Flors. També, mitjançant decrets d'alcaldia, es podrien aprovar períodes excepcionals on aquest règim de descans no s'hauria de complir. Aquest règim de descansos s'ha inclòs en un annex de la normativa i ja s'estableixen els torns rotatius per als propers dos anys.

Altres novetats d'aquest nou reglament són que, per exemple, en un període de deu anys s'estableix que un 20% dels taxis hauran d'estar adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.

El reglament també inclou tot un seguit d'obligacions que han de complir els taxistes, en quant a l'obtenció de la llicència i la prestació del servei. Així mateix, inclou diferents sancions per possibles incompliments, que van dels 250 euros les més lleus 2.500 les molt greus.