Girona vol escoltar els veïns abans de decidir si denuncia Adif per les obres del Parc Central

L'equip de govern tindrà a punt dilluns un informe jurídic

Embolica que fa fort. El conflicte entre Adif i l'Ajuntament de Girona continua obert i no hi ha acord sobre qui ha de pagar les obres per enderrocar el finger. Aquest passadís cobert es va construir per a accedir al vestíbul de l'estació del TAV però el consistori sempre ha dit que divideix el Parc Central i que el volia fora. Ara, la discussió no està en si cal treure'l o no, sinó en qui paga el seu desmuntatge (la instal·lació de la marquesina està clar que la paga el consistori).

Aquest punt ha frenat l'inici de les obres de reposició del Parc Central, la darrera ferida oberta després de les obres d'arribada de l'alta velocitat. Els treballs estan adjudicats des de finals d'abril per un import de 1,7 MEUR i un termini d'execució de cinc mesos. Malgrat tot, la signatura definitiva de l'adjudicació encara no s'ha fet perquè Adif ha posat sobre la taula de l'Ajuntament de Girona un conveni per detallar qui paga què. En aquest conveni, doncs, és on es recull que el consistori s'ha de fer càrrec de l'enderroc del passadís (uns 200.000 euros). Un extrem que des de l'equip de govern no volen acceptar perquè insisteixen que va ser Adif qui, de paraula, es va comprometre a assumir aquest cost.

Arran d'aquest conflicte, l'alcaldessa, Marta Madrenas, ha convocat aquest matí els portaveus dels diferents grups polítics. La reunió ha estat tensa, sobretot per la posició mantinguda per la regidora popular, Concepció Veray, que assegura que l'ajuntament s'ha "inventat" una nova versió per "culpar" Adif de la situació.

Dilluns, reunió amb els veïns

Després d'una hora de reunió, l'alcaldessa ha anunciat que volen escoltar els veïns afectats abans de prendre cap decisió. Per això, han convocat per dilluns una reunió al Centre Cívic de Sant Narcís per exposar quines opcions té l'ajuntament damunt la taula. Des d'acceptar el que els demana Adif i pagar el cost de l'enderroc, a proposar pagar-ho a mitges, posposar el debat sobre què passa amb el finger o, fins i tot, anar als tribunals i denunciar Adif.

L'equip de govern ja ha encarregat un informe als serveis jurídics de l'ajuntament per determinar si hi ha arguments per denunciar Adif per incompliment de contracte ja que, per exemple, en la licitació de les obres de reposició del Parc Central apareixia inclosa l'obra d'enderroc del finger. Aquest informe estarà llest dilluns i, un cop s'hagin escoltat els veïns i s'hagin analitzat els arguments tècnics, l'equip de govern prendrà una decisió "imminent".

L'alcaldessa ha assegurat que Adif es va comprometre a pagar l'enderroc però que mai ho va posar per escrit, tot i que els ho havien demanat. "Durant els vuit anys d'obres mai han volgut signar res, ara és la primera vegada que ho plantegen perquè els convé", ha lamentat. Madrenas ha demanat a Adif que s'ho repensi i que canviï de postura.

"Els demano lleialtat cap a la ciutadania de Girona i que assumeixin els compromisos i la paraula donada", ha manifestat. Segons apunta, aquesta situació genera "ràbia" entre els veïns afectats que veuen com una zona molt important (i la darrera que queda per recuperar) continua estant coberta de ciment i no arrenquen unes obres que ja estan adjudicades. "No ho entenem com no es posen a la pell dels veïns de Girona i Sant Narcís que saben el que han patit", ha sentenciat.

El PP defensa Adif

La versió que n'ha donat la regidora del PP, Concepció Veray, és molt diferent. Segons apunta, és l'ajuntament qui "s'ha inventat" un conflicte i és per això que les obres de reposició al Parc Central no poden començar. "Volen buscar un enemic extern com fan els independentistes per no assumir les culpes", ha subratllat. Segons la regidora, quan Carles Puigdemont era alcalde es va assumir el compromís des de l'ajuntament de pagar el cost de l'enderroc i també la instal·lació de la marquesina. "Si ara han canviat d'opinió, que ho expliquin", ha remarcat.

Fins i tot, Veray assegura hi ha constància per escrit de finals de 2014 del compromís de l'ajuntament de pagar l'enderroc. Concretament, el regidor delegat del Projecte Ferroviari, Carles Ribas, es compromet davant d'alts càrrecs del Ministeri de Foment a assumir tant el cost del desmuntatge del finger com la instal·lació de la marquesina.

Davant d'aquesta situació, la regidora popular demana a l'equip de govern que "rectifiqui i assumeixi responsabilitats" i també que abandoni la idea de tirar a terra el passadís. "Si no tenen diners ara per fer-ho, doncs que deixin de banda aquest projecte i signin el conveni per tal que les obres al Parc Central puguin començar ja", ha manifestat. Veray també insta l'equip de govern a "seguir dialogant" i lamenta l'amenaça d'anar als jutjats.

Adif pressiona l'ajuntament

L'administrador d'infraestructures ha emès un comunicat aquest dijous a la tarda on insisteix que "en cap moment" hi ha hagut, per part seva, un canvi de les condicions acordades en l'acord amb l'ajuntament. "Ni de forma verbal ni formalment s'ha plantejat la possibilitat de finançar la demolició del finger ni la construcció de la marquesina", assegura Adif.

De fet, han fet públic el contingut d'un dels escrits que Ribas va enviar al secretari general d'Infraestructures, Manuel Niño, assegurant que l'ajuntament assumiria el cost d'aquests treballs. En concret, asseguren que el 20 d'octubre del 2014 Ribas escrivia que "l'ajuntament assumiria les despeses de desmuntar el finger i la construcció del pas cobert". "Necessito que m'indiquis la viabilitat de la proposta en ares a poder pressupostar els costos", concloïa Ribas en el correu fet públic per Adif.

Adif Alta Velocitat pressionat l'ajuntament perquè signi el conveni per poder adjudicar definitivament les obres i adverteixen que, en cas de no formalitzar-se el compromís adquirit prèviament per l'ajuntament, s'haurien d'adoptar mesures que retardarien encara més l'inici de les obres perquè caldria reiniciar el procés administratiu.

Davant d'aquesta situació, la regidora popular demana a l'equip de govern que "rectifiqui i assumeixi responsabilitats" i també que abandoni la idea de tirar a terra el passadís. "Si no tenen diners ara per fer-ho, doncs que deixin de banda aquest projecte i signin el conveni per tal que les obres al Parc Central puguin començar ja", ha manifestat. Veray també insta l'equip de govern a "seguir dialogant" i lamenta l'amenaça d'anar als jutjats.

La CUP es vol mobilitzar

El grup municipal de la CUP ha criticat durament ADIF per la mala gestió i els greuges provocats, però també ha recordat que l’Ajuntament de Girona té part de responsabilitat per no haver estat capaç d’assegurar l’execució del projecte i plantar-se davant dels incompliments d’ADIF durant tots aquests anys.

La CUP-Crida per Girona ha reafirmat la necessitat de dur a terme una mobilització "massiva i de ciutat”, acordada amb el veïnat de Sant Narcís i que compti amb el màxim consens polític i social, amb l’objectiu d’exigir la finalització immediata de les obres. La formació també s’ha obert a altres possibilitats com ara la interposició d’una denúncia a ADIF per la paralització de les obres i els incompliments reiterats, si aquesta opció genera consens i es considera que pot ser una via eficaç.

La CUP-Crida per Girona vol debatre totes aquestes propostes dilluns que ve al vespre, a la reunió que s’ha convocat a Sant Narcís amb els veïns i veïnes del barri per abordar la problemàtica. La regidora Laia Pèlach ha defensat que “cal que les mesures que s’acordin comptin amb el màxim suport veïnal, polític i social” i ha advocat perquè l'Ajuntament "es planti davant d’ADIF amb tot el pes de la institució i de la ciutat".