Adif i l'Ajuntament de Girona enfrontats pel pagament de l'enderroc del 'finger' del TAV

El desacord no permet l'inici de les obres de reposició del Parc Central

Conflicte entre Adif i l'Ajuntament de Girona per decidir qui assumeix el cost de l'enderroc del passadís que uneix les estacions del TAV i el tren convencional. Les dues parts havien acordat que aquest 'finger' fos substituït per una marquesina però ara no es posen d'acord sobre qui paga els 200.000 euros que costa tirar a baix la infraestructura. La demolició forma part de les obres de reposició del Parc Central. Malgrat que els treballs per retornar a la normalitat aquesta part de la ciutat van adjudicar-se a finals d'abril, encara no han començat per culpa del bloqueig institucional en el punt específic de l'enderroc del passadís. Mentre que Adif assegura que el consistori es va comprometre a pagar l'eliminació del 'finger' i la instal·lació de la marquesina, el govern municipal ho nega i qualifica d'"inacceptable" la situació.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha convocat per a aquest dijous els grups consistorials per explicar-los la situació, i no descarta recórrer a la via judicial. El Parc Central és l'última ferida oberta després de l'arribada de l'alta velocitat a la ciutat. Fa vuit anys, quan va començar a encarrilar-se l'arribada de l'alta velocitat a Girona, el Parc Central era un dels pulmons verds del centre de la ciutat. Amb les obres ferroviàries, es va enderrocar l'estació d'autobusos i tota aquesta zona verda es va excavar per fer la caixa de l'estació soterrada del TAV.

A finals d'abril, Adif va adjudicar a Copcisa les obres de reposició de la llosa del Parc Central per tornar a convertir l'espai en una zona verda i per a vianants. Dos mesos i mig després, els treballs encara no han començat.

Segons l'ens d'infraestructures estatal, cal un requisit imprescindible previ: la signatura d'un conveni que expliciti, per escrit, el compromís de l'Ajuntament de Girona d'assumir el cost tant l'eliminació del 'finger' de les estacions de tren com la construcció d'una nova marquesina.

Posicions enrocades

A través d'un comunicat, Adif ha urgit aquest dimecres el consistori a ratificar el document, que ha de donar llum verda a l'inici "immediat" dels treballs d'urbanització del Parc Central. Les obres tenen un àmbit d'actuació de 2,5 hectàrees, un pressupost d'1,7 MEUR -a càrrec del Ministeri de Foment- i un termini estimat d'execució de cinc mesos.

Per la seva part, l'Ajuntament de Girona ha desmentit Adif tot assegurant que només va comprometre's a pagar la nova marquesina, i no així el passadís que uneix les dues estacions. Segons aquesta versió, va ser el propi ens d'infraestructures estatal qui va oferir-se a pagar el cost de l'eliminació del 'finger'.

L'equip de govern municipal ha qualificat d'"inacceptable" la posició d'Adif, a qui acusa de posar en una situació "greu" la ciutat per l'alentiment de les obres de l'antic Parc Central.

Per avaluar la problemàtica, l'ajuntament ha convocat una junta de portaveus extraordinària per a aquest dijous. L'objectiu és explicar la situació a la resta de grups i plantejar les accions a emprendre, entre les quals no es descarta portar Adif davant dels tribunals.