CiU tomba la moció per crear una comissió municipal sobre el procés constituent a Girona

L'alcaldessa diu que és el Parlament qui ha de marcar els temps

Picabaralla política entre el grup de la CUP i de CiU a l'Ajuntament de Girona. El grup cupaire ha presentat una moció que demanava manifestar el suport del consistori al procés constituent i posar-se al servei de les institucions que el desenvolupin per "garantir el seu desplegament territorial i la màxima participació de la ciutadania". El punt més polèmic del text, però, era el de la creació d'una comissió municipal per articular el debat també a nivell de ciutat.

Concretament, la moció proposava crear aquest òrgan abans de finals de setembre.

El regidor de la CUP Lluc Salellas ha defensat que els ajuntaments també han de ser peça clau en aquest procés i ha animat la resta de grups a situar Girona com una de les primeres ciutats en mostrar el suport al procés constituent. A més, ha remarcat que el procés constituent és un dels elements "pactats pels tres partits" (CiU, ERC i la CUP) al full de ruta. A més, ha insinuat que el 'no' de Convergència és a causa d'un informe fet des de secretaria (a petició de C's) que determina que el consistori no té competències per crear aquesta comissió.

CiU, en contra

La moció, però, no ha agradat el grup de CiU, que hi ha votat en contra. Per una banda, el portaveu del grup, Carles Ribas, ha defensat que és el Parlament qui té l'encàrrec de definir com s'ha d'articular el procés. "Ha de ser el Parlament qui defineixi què i quan es fan les coses, deixem que sigui ell qui ho determini", ha manifestat. Ribas també ha retret a la CUP que ara posi sobre la taula aquesta moció quan, a nivell nacional, ha bloquejat els pressupostos. "Hem marcat un camí concret i el que menys hem de fer és donar-los arguments que denotin que flaquegem", ha demanat.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, també ha criticat l'actitud de la CUP i ha qualificat la moció de "trampa". Segons l'alcaldessa, Convergència ha donat "mostres ingents" des de Girona a favor del procés. " s'ha mostrat a favor del procés. "No és de rebut que a l'únic grup que té persones imputades per tirar endavant el procés se'ns tiri en cara si hi apostem o no pel procés, no hem de demostrar ni més fort ni més alt que hi estem a favor, amb informes jurídics o sense", ha sentenciat.

Crítiques al projecte del Modern

Aquest matí l'alcaldessa, Marta Madrenas, acompanyada per la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, i el regidor de Cultura, Carles Ribas, han presentat en roda de premsa un projecte que opta a una subvenció de fons Feder (UE) per convertir Girona en icona de les indústries culturals.

El projecte, que suposaria una inversió de més de 4 MEUR, tindria una oficina física a l'antic Cinema Modern, que es va tancar el 1999 i fa anys que està pendent de rehabilitar-se. L'equip de govern vol convertir part d'aquest equipament en un centre de foment de les indústries creatives i culturals de la ciutat. La intenció és que la tercera planta de es converteixi en una oficina que sigui un nexe i punt de trobada per al sector, i que tingui diferents espais al servei de les arts escèniques i audiovisuals (un plató, una sala de postproducció, un laboratori polivalent i un lloc per a reunions, entre d'altres).

El decret d'alcaldia d'aquest Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) s'ha ratificat al ple. Això ha donat peu a què els grups puguin intervenir. ERC i la CUP han criticat la manera com han conegut el projecte (se'ls va explicar divendres) i lamenten que el govern municipal hagi decidit què s'ha de situar a la tercera planta del Modern sense comptar amb l'oposició. Segons han recordat, encara no s'ha convocat la comissió per debatre els usos del futur edifici, tal i com s'havia aprovat al ple del febrer de 2016 després d'una moció del PPC.

La regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, ha argumentat que la convocatòria de subvencions és "molt complexa" i que fa poques setmanes –concretament, al maig- no van saber que un 40% dels diners es podien destinar a inversions. "Són uns diners que no volíem perdre i per això vam incloure-ho en el projecte del Modern", ha manifestat. Per la seva banda, el regidor de Cultura, Carles Ribas, ha especificat que aquest projecte no afecta el calendari previst per a la rehabilitació integral de l'edifici i ha assegurat que la comissió del Modern es convocarà igualment.

Canvis en el projecte de la Central del Molí

D'altra banda, el ple també ha aprovat destinar l'edifici de la plaça Jordi de Sant Jordi (on fins ara hi havia la fundació UdG) a usos de centre social per a gent gran. Aquest centre social s'havia previst a la Central del Molí (al carrer Santa Clara) però el constructor que estava reformant l'edifici va renunciar a l'obra.

Això ha obligat l'ajuntament a replantejar el projecte. Per tant, el centre per a la gent gran del barri del Mercadal es trasllada a la plaça Jordi de Sant Jordi i, quan la Central del Molí estigui enllestida, s'hi traslladaran els serveis econòmics de l'ajuntament.

Moció retirada

L'AMPA de l'escola Montfalgars havia presentat una moció ciutadans en defensa del projecte de biblioteca. L'equip de govern havia decidit retirar l'ajut anual de més de 17.000 euros que reben des del 2012 i aquesta decisió havia encès els ànims en el sí de l'escola i també en d'altres col·lectius de la ciutat. Arran de la polèmica generada per aquesta decisió, el consistori s'ha assegut a negociar amb l'AMPA de l'escola per trobar una solució. Segons ha explicat Xavier Vilarreal –president de l'AMPA-, el compromís és signar aquest mes de juliol un conveni per garantir la continuïtat de la biblioteca. Per aquest motiu, han decidit retirar la moció.