Territori engega el bus exprés entre Girona i Torroella

Es reforça l'oferta actual amb catorze noves expedicions

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha posat en servei aquest dilluns el nou bus exprés que comunica Girona amb Torroella de Montgrí i arriba també fins a l'Estartit. La línia té parades intermèdies a cinc pobles del Gironès i tres del Baix Empordà: Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Medinyà, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls, Colomers, Jafre i Verges.

El nou bus exprés reconverteix l'actual servei interurbà i en millora l'oferta, tant entre setmana com en cap de setmana i festius. En concret, s'ofereixen vuit noves expedicions (quatre d'anada i quatre de tornada) entre setmana, i sis més (tres d'anada i tres de tornada) els dissabtes, diumenges i festius.

Això suposa, com subratlla la Generalitat, doblar el servei que s'oferia fins ara els diumenges. En total, el nou bus exprés.cat entre Torroella de Montgrí i Girona tindrà 24 expedicions entre setmana i dotze la resta de dies. "Aquests reforços potencien les comunicacions no només entre les poblacions que cobreix la línia sinó, especialment, amb la ciutat de Girona", indica el Departament.

A més, el fet d'uniformitzar trajectes durant el cap de setmana (fins ara, els diumenges se'n feien menys) permetrà potenciar els desplaçaments vinculats a l'oci i el turisme. "Apart de reforçar la mobilitat obligada per estudis o per feina, aquest bus exprés potencia l'àmbit turístic", ha explicat Ricard Font.

Nova targeta multiviatge

Coincidint amb l'entrada en servei, Territori implanta també una nova targeta multiviatge, la T-10/120. El títol permet una important millora tarifària, amb una reducció de fins al 40% del preu bitllet, a la part del recorregut que no forma part del sistema tarifari integrat de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Girona; és a dir, de Torroella a Colomers.

Aquesta línia exprés forma part del sistema tarifari integrat de l'ATM al tram comprès entre Girona i Sant Jordi Desvalls, on són vàlids tots els títols de transport. Per als trajectes no integrats, la nova targeta T-10/120, a un preu de 35 euros, suposa aquesta "important millora tarifària", indica la Generalitat.

La T-10/120 és multipersonal i, per tant, la poden utilitzar els membres d'una mateixa família o un grup d'usuaris per fer els seus desplaçaments de forma conjunta. Aquest títol de transport utilitza la tecnologia de validació sense contacte i es pot recarregar a bord dels propis autobusos.

Aspiració a créixer un 10%

La demanda anual d'aquest corredor és de 125.000 usuaris anuals i amb el nou bus exprés.cat es preveu que creixi més d'un 10% durant el primer any. "Aspirem a un increment d'uns 15.000 viatgers més entre Torroella i Girona; això vol dir que aquests usuaris deixaran el seu cotxe particular i utilitzaran el transport públic", ha dit el secretari d'Infraestructures i Mobilitat.

Per a Font, els serveis exprés.cat de la Generalitat ofereixen un transport "ràpid i eficient i els ciutadans ens valoren el servei amb una puntuació superior al 8". "Això vol dir que estem fregant l'excel·lència des del punt de vista dels serveis de transport públic interurbà; si actualment hi ha un servei de qualitat en aquest país, són els serveis interurbans de busos", ha valorat el secretari.

Segon bus d'altes prestacions a Girona

El bus exprés Girona-Torroella-l'Estartit és el segon que es posa en servei a la demarcació, després del de l'Olot-Girona (en funcionament des del juliol de 2014). A tot Catalunya, serà la 26a línia de bus d'altes prestacions que s'implanta, del total de 40 previstes.

La xarxa de busos d'altes prestacions exprés.cat ha transportat l'any 2015 un total de 10.259.179 viatgers, cosa que suposa gairebé doblar les xifres del 2014 (quan es van registrar 5,4 milions d'usuaris). Aquest increment, indica Territori, "s'explica tant per l'augment de la demanda com per la posada en servei de noves línies".

Concretament, l'any passat en van entrar en funcionament vuit, que s'afegien a les quinze que ja donaven servei des de l'any 2012. L'increment mitjà de viatgers en aquests 23 corredors l'any 2015 ha estat del 5,3%.