Judici per assaltar un ancià en un pis i colpejar-lo per robar-li joies i el cotxe

La víctima té 83 anys i viu a la Vall de Bianya

L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dilluns un jove acusat d'assaltar un ancià de 83 anys en un pis de la Vall de Bianya (Garrotxa) i colpejar-lo per robar-li joies i el cotxe. La fiscalia sosté que, per perpetrar el robatori la nit del 22 de juny de 2012, el lladre es va tapar la cara i es va disfressar amb una perruca rosa per evitar que la víctima el reconegués.

El processat és fillastre de l'ancià assaltat i l'acusació pública apunta que va decidir atracar-lo –acompanyat d'un altre lladre expulsat del país- perquè tenien "mala relació". Durant el judici, el jove ha negat les acusacions.

Diu que el dia dels fets va anar a un concert a Girona i ni tan sols va ser a la Vall de Bianya. El jove s'enfronta a una pena de 7 anys de presó per un robatori amb violència a casa habitada i un delicte de lesions. La fiscal demana que li apliquin una agreujant de disfressa. La defensa demana l'absolució.

Ampliació:

"No vaig ser jo", ha assegurat l'acusat al judici. Segons la seva versió, la nit del 22 de juny del 2012 va anar a un concert a Girona "amb uns amics" i no va ser ni a Olot ni a la Vall de Bianya. Per això, nega haver anat al pis del seu padrastre disfressat i encaputxat per atracar-lo.

Aquella nit, l'home de 83 anys estava al seu pis, en un bloc de pisos pràcticament deshabitat i sense llum a l'exterior, acompanyat d'un jove amb qui mirava el futbol. La víctima no ha pogut declarar al judici per problemes de salut. El jove que estava amb ell en el moment de l'assalt ha explicat que cap a dos quarts de deu de la nit van trucar a la porta. L'ancià va anar a obrir. "Vaig sentir un cop i com si algú caigués a terra, i vaig anar cap allà", ha explicat el testimoni.

Aleshores, va veure dos individus encaputxats i disfressats. Mentre un agredia i lligava l'ancià amb uns cordills, relata, l'altre el va colpejar a ell. "No estic acostumat a situacions de violència i em vaig quedar paralitzat", ha afegit. Els dos encaputxats li va arrencar una cadena d'or a l'ancià, li va treure un anell tipus segell i es van endur les claus del cotxe. Després, van fugir del pis.

No el va reconèixer

El testimoni ha explicat que "per constitució" li va semblar reconèixer un conegut, d'origen hondureny, a qui la fiscalia no acusa perquè està expulsat del país. En canvi, diu que "mai" va dir que el fillastre de la víctima fos un dels assaltants. "Anaven disfressats i vaig reconèixer a l'altre però mai, mai he dit que un fos l'acusat", ha afirmat. La fiscal li ha preguntat per què durant la instrucció el va identificar i va arribar a demanar una ordre d'allunyament contra ell. "Jo no sé què diuen aquests papers, però això és mentida", ha exposat.

Com a resultat de l'agressió, l'ancià va patir diverses lesions, com la fractura d'ossos de la zona del nas. Va necessitar 17 dies per curar les ferides. Les joies que li van robar van ser taxades pels pèrits en 793 euros i el Citroën C4, en 3.800. Les joies les van recuperar en un establiment de compravenda d'or i els Mossos d'Esquadra van localitzar el cotxe el 24 de juny.

La fiscal sosté que l'acusat, amb el seu amic d'origen hondureny, van planificar l'assalt com a venjança per la "mala relació" que el fillastre tenia amb la víctima. "No teníem mala relació, la normal entre pare i fill, l'únic és que ell és un home molt estricte", ha afegit l'acusat a l'últim torn de paraula.

La fiscal demana que el condemnin a 5 anys de presó pel robatori i 2 anys per un delicte de lesions. Considera que li han d'aplicar una circumstància agreujant de disfressa. La defensa vol l'absolució. El judici ha quedat vist per a sentència.