Avinyonet de Puigventós torna a tenir biblioteca

La plataforma ‘Salvem la Biblioteca’ s’està encarregant d’impulsar de nou el centre

Avinyonet de Puigventós torna a tenir biblioteca. La desena de voluntaris que conformen l’entitat ‘Salvem la Biblioteca’ - nascuda després que l’equip del consistori llancés el fons de la sala de lectura al contenidor de paper- s’estan encarregant d’impulsar de nou aquest espai coordinant, netejant, recollint i registrant els nous llibres que els estan arribant i que conformaran la nova sala de lectura Lluís Poch, situada al mateix indret, que té previst obrir portes durant aquest mes de juliol.

D’aquesta manera es posa punt i final a una polèmica que va arrencar a principis d’any després que l’equip de govern de CDC decidís tancar la biblioteca, llençar els llibres i dedicar l’immoble a un espai de coworking per a empresaris rurals.

Des del consistori admeten que es van equivocar, demanen disculpes si van ferir sensibilitats i asseguren que una persona de l’ajuntament està ajudant als voluntaris en tot el que necessiten. Això sí, l’alcalde de la vila, Josep Maria Bartolomé, té clar que la sala de lectura no és un “projecte prioritari” i, per això, no destinaran una persona 15 hores a la setmana perquè gestioni aquest espai municipal, tal i com reclamen els voluntaris, veïns de la vila.

Ampliació:

La polèmica va arrencar ara fa mig any arran de la reconversió de la sala on hi havia la biblioteca d’Avinyonet de Puigventós en un espai de ‘coworking’ per a joves emprenedors rurals. Va ser llavors quan es va descobrir que els prop de 2.000 llibres que hi havia a la sala de lectura del poble – només es pot dir biblioteca quan se superen els 3.000 habitants i compleix una sèrie de requisits estructurals- havien anat a parar al contenidor blau. Part del fons era de l’advocat López de Lerma, un dels veïns que més van criticar la decisió i les maneres com s’havia portat a terme el desmantellament del centre de lectura. Un espai que va néixer durant els anys 80, lligat a la família Poch, molt vinculada amb Avinyonet de Puigventós i que mantenia una llibreria a Girona.

En aquell moment, l’equip de govern municipal va detallar que en 15 anys només s’havien registrat cinc visites i els llibres que hi havia als prestatges del centre eren de poc valor econòmic i no els acceptaven a cap altra biblioteca o instal·lació similar.

Una polèmica cultural

Els fets van aixecar un gran rebombori dins i fora de la vila. La notícia va omplir titulars de tota mena de mitjans de comunicació. El poble es va dividir entre aquells que defensaven la postura que havia pres l’alcalde i els veïns que asseguraven que la biblioteca feia una gran funció. Segons els darrers, el batlle mentia perquè la sala de lectura havia estat el lloc escollit per diversos estudiants d’Avinyonet que buscaven créixer i aprofundir en els seus coneixements acadèmics.

Dos de les voluntàries que actualment conformen la plataforma ‘Salvem la bilioteca’, la Sun Estarriol i la Lina Julià, assenyalen que per a elles va ser “un xoc” descobrir que s’havien llençat tots els llibres. Més que res perquè la Lina i la seva germana portaven temps demanant al batlle que es reunís amb elles per poder començar a dinamitzar el centre i portar-hi a terme diferents activitats.

“Primer ens van dir que no podíem anar-hi perquè s’havia pintat i ens van donar les claus de dos cases velles perquè traslladéssim tot el centre allà. Eren edificis amb molta humitat, incompatibles amb els llibres”, detalla Estarriol. Davant d’això, les voluntàries van tornar a demanar per accedir al recinte. Davant la insistència, els van dir que els llibres s’havien guardat en diverses caixes als magatzems municipals i que encara no podien entrar a l’interior de l’edifici. Al cap d’uns dies, finalment, l’alcalde els va dir que havien desmantellat la sala de lectura i que s’havien desfet de gran part dels llibres. En concret, només s’han pogut recuperar una setantena dels 1.800 que hi havia, part d’ells del fons de l’advocat López de Lerma.

Des de la plataforma ‘Salvem la biblioteca’ assenyalen que, des del principi, l’alcalde va deixar clar que no tenia previst tornar a obrir l’espai. Asseguren que els tècnics van treure tot el material, fins i tot la placa exterior que explica als visitants que es troben a l’edifici Lluís Poch. “Hi havia nul·la voluntat, no es volia ni parlar d’això”, comenta un altre voluntari membre d’aquesta entitat, Joan Trayter. Segons detalla, va caldre la intermediació de president de la Diputació de Girona i exalcalde de Llançà, Pere Vila, per començar a desencallar la situació.

Va ser a partir de llavors i del ple extraordinari del 11 de març del 2016 que el batlle es va comprometre a lliurar totes les facilitats perquè tornés a haver-hi una sala de lectura. Dos mesos més tard, el 9 de maig, membres de l’equip de govern de l’Ajuntament d’Avinyonet de Puigventós es van reunir amb en Josep López de Lerma, Joan Trayter, i membres de l’entitat popular. Una reunió fructífera, on les dues parts confrontades van començar a fumar “la pipa de la pau” i es va acordar reobrir l’espai i dotar-lo de llibres seguint les recomanacions de la cap de Biblioteques de la Diputació de Girona.

Un nexe entre consistori i voluntaris

A més, des de llavors, una persona - membre del personal administratiu de l’ajuntament- s’ha convertit en el nexe entre l’entitat i el consistori i treballa per facilitar la feina als voluntaris. No obstant això, és a partir d’aquest punt on rau tota la problemàtica actual.

D’una banda, els membres de l’actual plataforma ‘Salvem la Biblioteca’ – que aviat volen conformar-se com associació d’Amics de la Biblioteca o dels llibres, encara no han definit el nom- asseguren que si el poble torna a tenir sala de lectura és gràcies únicament al seu esforç. Critiquen que el consistori ha faltat a la seva paraula i no els ha ajudat en res.

“Nosaltres havíem pactat que començaríem a implicar-nos quan la biblioteca estigués totalment preparada; la nostra feina no havia de ser fer-nos càrrec de tot, això és un espai municipal i li pertocaria a l’ajuntament”, lamenta Julià. I és aquí on comencen a diferir les versions. Mentre que des de l’entitat reclamen la figura d’una persona o tècnica del consistori que treballi un dia a la setmana (unes 15 hores) gestionant els voluntaris i organitzant la biblioteca; des del consistori tenen clar que ajudaran amb el que puguin però que la biblioteca no és “una obra principal” per a la vila. Per això, Bartolomé avança que determinaran en cada moment les partides i pressupost que hi destinen, any a any. A més, el batlle aposta perquè siguin els mateixos voluntaris qui es facin càrrec de gestionar el centre, en tots els sentits.

Unes posicions contraposades que, un cop més, han aixecat butllofes entre alguns veïns i membres de l’associació. Fins ara, al nou centre de lectura ja han rebut centenars de llibres que estan netejant, registrant i inscrivint. És més, asseguren que si no fos pel treball dels voluntaris, la biblioteca encara estaria tancada i buida. “Això és un espai públic i municipal, nosaltres no hauríem d’estar fent aquesta feina però era imprescindible”, detallen.

De moment ja han rebut donacions des de la Generalitat de Catalunya, el centre Papyrus de Celrà i la Biblioteca Fages de Climent de Figueres. Uns 900 llibres en total. Fa setmanes que els voluntaris es passen hores inscrivint-los i introduir-los a l’ordinador en un document de càlcul seguint els estils i criteris que els han recomanat. A partir dels pròxims dies, quan hagin finalitzat d’introduir les dades, començaran a col·locar les peces que ja han anat arribant d’una desena de donants particulars – el que des de la plataforma anomenen la cadena del “llibre solidari” – i que tracten sobre medicina alternativa, esbarjo per la mainada i llibres temàtics sobre la natura i els animals.

“Ens han dit que el doctor Broggi vol donar la seva biblioteca a la vila, lo que la convertiria en un referent a tot Catalunya. A part, aviat tindrem una tongada d’obres pedagògiques de Carles Bastons”, comenten els activistes, tots ells veïns del poble. “Ara per ara, tenim molta novel·la, ens falta història, geografia de Catalunya, elements de medicina alternativa, esbarjo per la mainada i llibres temàtics pels nens”, assenyala Julià.

“Esgotats “

Des de la plataforma asseguren que tot aquest procés els ha deixat “esgotats”. És més, aquesta és la quarta vegada que reformulen i ordenen aquest edifici. Fins ara, diversos voluntaris han intentat posar-hi ordre però els esforços han estat en va davant “la deixadesa” del consistori. “Era i és responsabilitat de l’ajuntament; ells ho haurien de fer, ho estem creant tot nosaltres”, assenyala Julià. Una sensació que comparteixen gran part dels membres de l’associació i, per això, reclamen més implicació a l’ajuntament.

“Ha estat un treball molt feixuc però il·lusionant, d’una situació negativa hem creat un grup obert, positiu, que ens entenem molt bé”, detalla Estarriol. Actualment, els llibres es van col·locant a les lleixes i es separen mitjançant papers on s’apunta la temàtica de cada bloc. “Són moltes hores però ens estimem el poble i els llibres, ho portem a al sang”, asseguren. La seva voluntat és que la biblioteca pugui reobrir portes oficialment d’aquí a pocs dies, durant aquest juliol. Pel que fa a la recollida de signatures per reobrir les portes de la biblioteca, ja en tenen més d’un miler.

Bartolomé: Ajudar però no prioritzar

Per la seva banda, l’alcalde d’Avinyonet de Puigventós admet que es van equivocar llançant els llibres a les escombraries. Assenyala que creien i consideren que l’espai no s’utilitzava i que no era beneficiós pels veïns. “No crec que ens equivoquéssim volent muntar aquesta zona de coworking per a petits empresaris del món rural. La nostra obligació és que els espais municipals tinguin una utilitat però demano disculpes si vam ferir sensibilitats”, explica Bartolomé.

Alhora, el batlle té clar que el projecte de la sala de lectura no és “prioritari” per a la vila. Abans hi ha altres accions i iniciatives com la construcció d’un nou casal d’avis, un local per a la gent jove del poble o una piscina municipal. “Hem posat una persona a la seva entera disposició, fa molta feina entrant dades dels llibres als ordinadors”, insisteix.

Per això, afirma que continuaran donant suport – demanant més llibres fins arribar als 2.500 marcats, agilitzant tràmits o comprant allò que es necessiti- però que, en cap cas, col·locaran algú perquè treballi un dia complet a la setmana o unes hores gestionant la nova biblioteca. “No malgastarem els impostos dels veïns en això. Cada dia es tanca una biblioteca rural a l’estat espanyol”, recorda Bartolomé qui assenyala que el 75% de la població del municipi viu a Mas Pau i poques vegades s’apropen fins al centre, menys i tot per consultar llibres. “No podem gastar tant per una biblioteca dedicada als 350 veïns que habiten al centre; a més, només els pobles amb més de 5.000 habitants estan obligats a disposar de biblioteca segons marca la llei”, comenta l’alcalde. Tal com assenyala, cada any s’anirà veient quina és la petita dotació pressupostària que poden lliurar al centre.

“Un mal tràngol”

Així qualifica la situació que ha viscut els darrers mesos l’alcalde d’aquest municipi de l’Alt Empordà. És principalment per aquest motiu que el 16 de juny del 2017 – quan complirà deu anys justos com alcalde de la vila– deixarà el càrrec. Paral·lelament fa aquesta crida: “De la mateixa manera que nosaltres hem demanat disculpes pels nostres errors seria d’educació que les persones que em van insultar greument titllant-me d’inútil a mi i a la regidora de Cultura del poble també es disculpessin”, assenyala amb la veu entretallada.

Bartolomé explica que va fer-se "un tip de plorar i de no dormir a les nits” pensant en tot l’afer però que, tot i això, no volia plegar “emprenyat” amb diversos projectes a mig fer que necessitaven la seva presència. “El motiu principal que deixo la política és el tema de la biblioteca però, al mateix temps, des de molt jove he tingut molta responsabilitat, l’any vinent faré 69 anys i n’estic tip; m’agradaria anar a caminar amb el meus gossos i dormir tranquil”, argumenta. Tal com ell explica, fa 3 anys que va renunciar al sou de batlle.