L'atur cau 1.972 persones a Girona el juliol

En termes anuals Girona registar encara un 10,28% més d'aturats que fa un any

Pel que fa a la resta de territoris, les llistes de desocupats es redueixen en tots els casos. Com en el conjunt de Catalunya, es registra una reducció de la desocupació per quart mes consecutiu a Barcelona i també a Tarragona i per cinquè mes consecutiu a Girona, mentre que a la demarcació de Lleida aquest juliol ha estat el tercer mes on es registren bons resultats, després de deu mesos amb un augment continuat de la desocupació.

La demarcació de Barcelona va registrar el juliol el descens més alt, en nombre absolut, d'aturats tant de Catalunya com del conjunt de l'Estat. Concretament, les llistes de desocupats es van contraure de 9.609 persones, un 2,3% menys que el juny, situant el nombre total d'aturats en 408.410 persones. A Tarragona, el nombre de desocupats es va reduir de 2.909 persones situant el global d'aturats en 57.714 persones, xifra que representa un 4,8% menys que el mes anterior, el descens intermensual més alt de Catalunya.

Finalment, a la demarcació de Lleida, el juliol es van registrar un 2,24% menys de persones inscrites en les oficines de treball. Concretament el juliol, la desocupació es va reduir de 580 persones i el nombre total d'aturats es va situar en 25.276 persones.


L'atur baixa de més de 15.000 persones a Catalunya

El nombre de desocupats a Catalunya va baixar al juliol de 15.070 persones respecte al juny, el valor més elevat registrat al conjunt de l'Estat, on representa més del 20% del total, segons dades publicades pel Ministeri de Treball. Així, el mes passat l'atur es va situar en 539.191 desocupats, un 2,72% menys que el mes anterior, cosa que representa també registrar un nou descens de les dades per quart mes consecutiu, després de deu mesos continuats d'increment de les llistes de desocupats.

Així la davallada de més 15.000 persones del juliol, s'hi han de sumar la baixada de més de 20.000 persones el mes anterior, de prop de 19.000 persones més el maig i la de 10.382 menys que es van registrar en les llistes de l'atur a l'abril. En termes interanuals però, les dades continuen sent superiors. Així el juliol hi havia encara més de 43.200 persones més que buscaven feina respecte el mateix mes del 2009, això és un 8,73% més d'aturats.

Per sexes, destaca un lleuger augment de l'atur en les dones mentre que baixa més destacadament entre els homes, malgrat que continua sent el col·lectiu més afectat per l'atur. Així, del conjunt de 539.191 desocupats, el 52% són homes, tres punts menys que al juny, i el 48% són dones, un punt percentual més que el mes anterior. Per grups d'edat, incrementa dues dècimes el nombre d'aturats entre els menors de 25 anys, que el juny va aglutinar el 8,2% del total de les persones que busquen feina i no en troben.

L'atur va registrar també una nova baixada pel que fa a les dades de la població estrangera. Al juliol es van reduir en 4.895 persones al conjunt de Catalunya. La dada representa un 3,92% menys que el mes anterior i situa la taxa total d'aturats d'aquest col·lectiu en les 119.993 persones, proporció que representa més del 22% del total de desocupats. En termes interanuals però, les llistes d'aturats estrangers continua estant un 18,8% per sobre de la taxa del juliol del 2009. En un any, el nombre de persones d'aquest col·lectiu que busquen feina s'ha ampliat de 18.927 persones.

Per territoris, l'atur va baixar a totes les demarcacions catalanes. El major descens, també de l'Estat, es registra a les comarques de Barcelona. Al juliol es van registrar 9.609 aturats menys, això és -2,3% respecte el juny. A les comarques gironines, el nombre de desocupats es va contraure de 1,972 persones, això és un -3,96% menys respecte el juny. A Tarragona, l'atur del juliol va baixar de 2,909 persones, un -4,56% respecte el mes anterior, la reducció intermensual més gran de tot Catalunya. Finalment a Lleida, l'atur va baixar de 580 persones, això és un -2,24% respecte el juny.

El sector serveis continua liderant el descens d'aturats

Un cop més el sector serveis ha encapçalat la recuperació de l'ocupació i per tant, les bones dades de l'atur. El nombre de desocupats en turisme, restauració i transport que conformen el sector terciari es va reduir el juliol a Catalunya de 7.643 persones. És el sector on més es redueix l'atur, malgrat fer-ho en menys mesura que el mes anterior, en què aquest col·lectiu veia reduït el nombre d'aturats en més de 12.000 persones.

Destaca en segon lloc, les bones dades registrades en la construcció, on el juliol es van reduir l'atur en 4.611 persones, millorant així en una mica més d'un miler el nombre de desocupats menys registrats al juliol. També la indústria recupera ocupació amb 2.879 menys aturats, malgrat que les bones dades són inferiors a les registrades al juny.

Malgrat les bones dades de la taxa d'atur en aquests tres darrers mesos, el nombre de desocupats d'aquests sectors continua sent alt, sent també el sector serveis el que va registrar una taxa més elevada, amb més de 311.000 desocupats. També a la indústria el juliol hi va haver encara més de 96.000 desocupats, xifra que pren distància respecte la construcció, on es van registrar prop de 93.000 persones que busquen però no troben feina. Finalment l'atur en el sector agrari es va situar al juny en poc més de 8.000 persones, mentre que el volum de persones sense feina anterior continua augmentant fins a situar-se per sobre de les 30.200 persones, unes 200 més que el juny.

L'atur de l'Estat torna a baixar i se situa en 3,9 milions de desocupats

Al conjunt de l'Estat, l'atur també va baixar, en aquest cas de 73.790 persones, i torna a situar la taxa per sota dels 4 milions de desocupats, concretament en 3,908 milions de desocupats, un 1,85% menys que el mes anterior. En termes anuals però, les llistes de persones que busquen feina continuen ampliant-se i sumen 364.483 persones més respecte el juliol del 2009, això és encara un 10,3% més.

També en aquest cas, l'atur registra per quart mes consecutiu dades positives, després que a l'abril el nombre de desocupats decreixés un -0,58% respecte el mes anterior, deixant enrere vuit mesos continuats de números en alça que a principis d'any superava la barrera psicològica dels 4 milions de parats a tot l'Estat. Una xifra que es va deixar enrere el maig passat.