El 16è FITAG comptarà amb 25 companyies d’onze estats diferents

Dotze municipis de la demarcació gironina acolliran un total de 29 espectacles

Companyies d’Argentina, Brasil, Egipte, Iran, Israel, Polònia, Senegal, Ucraïna, Uruguai o Xile. Aquests són només alguns dels onze països d’on provenen les 25 companyies que actuaran en la 16a edició del FITAG que ha programat 29 espectacles. Com ja és habitual, el certamen teatral es representarà en diversos escenaris de Girona i d’altres municipis. És més, concretament enguany s’ha incrementat el nombre de pobles gironins participants que formen part de la xarxa FITAG als municipis tals com Figueres, Puigcerdà, Llançà o Besalú. El festival està patrocinat per la Diputació de Girona i compta amb el suport de la Casa de Cultura, l’Ajuntament de Girona i la Generalitat.

El festival s’inaugurarà el proper 23 d’agost amb l’espectacle ‘Revolution’, al Teatre Municipal de Girona. Es tracta d’un espectacle molt visual de la companyia I per què no?, originària de Llançà. També, el dijous 25 arribarà, des de Madrid, la companyia La Luciérnaga – ONCE, que presentarà l’espectacle ‘¡Quién va!’ Destino Hamlet, una proposta en què participen, majoritàriament, persones invidents.

Pel que fa a les coproduccions del FITAG, el dimecres 24 el Centre Cultural La Mercè acollirà la mítica ‘Hamlet’, que ha comptat amb el suport de Focus Engelhorn i que estarà dirigida per Raul Rodriguez da Silva, que després d’un vídeo càsting ja ha escollit quins seran els actors que participaran en el taller. ‘A la deriva’, la segona coproducció del festival, també és un projecte amb finalitats pràctiques i pedagògiques. En aquest cas, l’obra és una proposta del director Juan Manuel Casero, que es podrà veure al refugi antiaeri dels Jardins de la Infància de Girona, on participaran un grup d’alumnes de l’escola de teatre El Galliner.

Durant la presentació de la programació del FITAG que s’ha fet aquest dijous al pati de la Casa de Cultura de Girona, el director del festival, Martí Peraferrer, ha volgut destacar la presència de grups d’arreu del món que hi participen. “La feina que hem anat fent durant els darrers anys ens ha dut a formar part d’una família molt ben avinguda, que és la base d’un festival d’oportunitats com aquest, no només perquè permet veure teatre a casa nostra, sinó perquè dóna suport a companyies petites, les quals són fonamentals per al desenvolupament de les arts escèniques”, ha assenyalat.

Un any més, els més menuts també podran gaudir del teatre amb la 4a edició del Petit FITAG de la mà d’El Galliner. Es tracta d’un espai pensat per acostar el teatre amateur als nens d’entre 3 i 10 anys i que, un any més, manté la seva vocació de mostrar el teatre des d’una visió multicultural. D’aquesta manera, volen que la llengua no suposi un obstacle per comunicar-se i que l’expressió artística arribi a tots els nens. La programació inclou espectacles breus i diversos de clown, teatre de text, narració de contes, música, animació, titelles, dansa i màgia.

Una de les novetats d’enguany és l’increment de municipis que conformen la xarxa de pobles del FITAG. Aquest 2016 ja són dotze: Figueres, Sant Gregori, Puigcerdà, Palamós, la Jonquera, Sant Pere Pescador, Salt, Llançà, Vidreres, Besalú, Lloret de Mar i Maçanet de la Selva.

A part, per commemorar els 16 anys, el festival ha obert un perfil a Instagram. Fins ara mantenia comptes a Facebook i Twitter. L’organització ja ha anunciat que obre un concurs de participació lliure a Instagram i que premiarà la imatge més original i enginyosa amb dues entrades dobles i un jersei del FITAG.