Jutgen vuit activistes per provocar aldarulls a la Cambra de Comerç el 2012

Els encausats s'enfronten a penes de fins a 4 anys i mig de presó

El Jutjat Penal 1 de Girona ha començat a jutjar aquest dilluns els vuit activistes acusats de provocar aldarulls a la Cambra de Comerç de Girona durant la vaga general del 14 de novembre del 2012.

Els encausats s'enfronten a penes de fins a 4 anys i mig de presó per entrar en tromba a l'edifici i agredir els Mossos d'Esquadra que en custodiaven l'entrada. Els fets van tenir lloc durant una manifestació alternativa que va recórrer el centre de Girona. Segons el relat de les acusacions, els joves van donar puntades de peu i empentes als agents, a més de provocar diversos desperfectes a la seu de la Cambra.

Se'ls acusa de desordres públics, atemptat a agents de l'autoritat, lesions i violació de domicili de persona jurídica. Membres del Grup Antirepressiu s'han concentrat aquest matí a l'entrada dels Jutjats en suport als processats.

Ampliació:

Gairebé quatre anys després, el judici pels aldarulls a la Cambra de Comerç de Girona ha arribat a judici. La vista es va fixar inicialment a principis de febrer, però el jutjat la va suspendre perquè faltava un testimoni important, que es trobava a l'estranger.

A la banqueta dels acusats s'hi asseuen vuit activistes, per als quals fiscalia i acusacions (Cambra de Comerç i Generalitat) demanen penes que s'enfilen fins als 4 anys i mig de presó. Els fets pels quals se'ls jutja van tenir lloc el migdia del 14 de novembre del 2012. Aquell dia, enmig de la vaga general, va tenir lloc una manifestació alternativa a Girona.

La tensió va esclatar quan, durant la marxa anticapitalista, alguns dels manifestants van entrar en tromba a l'edifici de la Cambra de Comerç, situat a la Gran Via Jaume I. Eren cap a tres quarts de dues de la tarda.

Segons el relat de les acusacions, els activistes van decidir "ocupar l'edifici i obligar els treballadors i l'entitat a paralitzar la seva activitat". Així, "van entrar en tromba a la Cambra de Comerç, van envair el vestíbul i van agredir els agents dels Mossos d'Esquadra que, degudament uniformats, els impedien el pas".

Amb un cinturó i un pupitre

Durant el forcejament amb els mossos, exposen les acusacions, un dels encausats va arravatar un cinturó amb incrustacions metàl·liques que una agent duia a la mà i la va colpejar mentre li deia "puta, puta, filla de puta". Un altre dels processats, relata el fiscal, el va ajudar i va arribar a colpejar la policia amb un pupitre que hi havia al vestíbul de la Cambra.


Les acusacions sostenen que durant l'ocupació de l'edifici, els acusats també van colpejar i tirar a terra un agent, els van donar puntades de peu i també cops de puny. "Un acusat va llançar un petard a l'interior de l'edifici, dirigit cap a un dels agents, amb la intenció d'atemorir-lo i sense importar-li les conseqüències de l'explosió", exposa la fiscalia.

Les acusacions també afegeixen que els encausats van causar desperfectes perquè van donar una cossa a la porta d'entrada de l'edifici i van trencar-ne el vidre, cosa que va obligar a tapiar-la.

Els vuits activistes s'enfronten a condemnes que s'estenen entre els 8 mesos i els 4 anys i mig de presó (la pena més alta la demana la Generalitat). Se'ls acusa de desordres públics, atemptat a agents de l'autoritat, lesions i violació de domicili de persona jurídica. En matèria de responsabilitat civil, per les lesions i els desperfectes, poden ser condemnats a pagar més de 1.200 euros.

Concentració davant dels jutjats

El judici contra els vuit encausats ha arrencat aquest dilluns al Penal 1 de Girona. Els processats declararan al final de la vista.

Coincidint amb l'inici del judici, membres del Grup Antirepressiu s'han concentrat aquest matí a les portes dels Jutjats de Girona. Han desplegat una pancarta on es llegia 'Solidaritat vaguistes 14-N Girona. #LaVagaAJudici', han corejat consignes reclamant l'absolució dels encausats i han tirat petards.

Precisament, durant aquests dies, el grup ha dut a terme una campanya de suport als activistes. El col·lectiu recorda que, pocs dies abans de la vaga general, el president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé, va fer unes declaracions argumentant que els treballadors s'havien d'acostumar a treballar més i cobrar menys. Això, exposen, va comportar que la manifestació anticapitalista del 14-N posés "el focus en aquest lobby empresarial gironí".