ERC s'imposa a Girona amb 2 escons empatant amb CDC

En tercer lloc s'hi troben ECP i PSC amb 1 escó cada un

ERC ha aconseguit un resultat històric a les comarques gironines aquest 26-J, on per primer cop ha passat a ser primera força en unes generals. Els republicans han desbancat Convergència, que al desembre del 2015 va guanyar les eleccions a la demarcació sota el paraigües de Democràcia i Llibertat (DL). Ara bé, tot i que ERC hagi acaparat més paperetes a les urnes, a l'hora de traslladar els vots en escons el repartiment que queda a la demarcació és calcat al de desembre. Els republicans i CDC n'obtenen dos cadascun i En Comú Podem (ECP) i els socialistes mantenen el que ja tenien. El PP torna a quedar-se fora i C's, novament, queda escombrat.

Unes eleccions, les d'aquest diumenge, on l'abstenció a les comarques gironines s'ha enfilat més de tres punts respecte al 20-D. Les opcions a favor de l'Estat propi han tornat a acaparar el vot a les comarques gironines. Com ja va passar al desembre, els gironins s'han decantat obertament per partits independentistes. Ara bé, també és cert que aquest 26-J ha deixat un canvi a la demarcació; si bé no en repartiment de diputats, sí en percentatge de vot. I és que ERC, per primer cop, ha passat ser primera força al territori.

En total, amb el 100% escrutat, arreu de la demarcació hi ha hagut 309.119 gironins que han votat en alguna de les 824 meses repartides pels diferents municipis. Això, de moment, situa la participació en un 62,30% (en espera que s'hi afegeixi el vot per correu i l'estranger). És a dir, en uns nivells similars als dels comicis del 2011 i fins a tres punts per sota del passat 20-D (quan aleshores la participació va ser del 65,59%).

A diferència de Catalunya, on com ja va passar al desembre En Comú Podem (ECP) ha estat primera força, a les comarques gironines els partits sobiranistes s'han mantingut al capdavant. Aquest cop, però, els republicans li han pres quota a Convergència (que al 20-D es presentava sota les sigles de DL).

Si al desembre la llista de Jordi Xuclà aconseguia el 25% dels vots, ara ha estat l'encapçalada per Teresa Jordà qui ha acaparat més suports de l'electorat. En total, la llista d'ERC ha aconseguit 80.492 vots (cosa que suposa el 26,25% del total).

Jordà, doncs, tornarà a fer tàndem amb Joan Olòriz al Congrés. A les comarques gironines, amb les generals, els republicans van entrar en escena per primer cop el 2004. Aleshores, van aconseguir també dos diputats, però no els van recuperar fins al passat 20-D (al 2008 i al 2011, es van quedar només amb un escó). Ara, aquest 26-J, ERC no només ha mantingut diputats, sinó també guanyat les eleccions al territori.

Perdre vots però mantenir escons

L'ascens d'ERC ha deixat CDC al segon lloc, si bé els 71.247 vots que ha rebut la candidatura de Jordi Xuclà (el 23,24% del total) li han permès mantenir els dos diputats. Convergència ha vist com anar en solitari aquest 26-J li restava vots, però no tants com per passar-li factura als escons aconseguits el 20-D. El partit, doncs, revalida els diputats que ja va tenir al període 2000-2011.

Aquest cop, però, no serà Elena Ribera qui acompanyi Xuclà a Madrid. Ribera formava part de Demòcrates, i com que en aquest 26-J la fórmula de DL s'ha arraconat, el jove regidor de Llagostera (Gironès) Sergi Miquel serà qui vagi al Congrés.

Sibina i Lamuà, a Madrid

A més de l'aposta pel sobiranisme, l'electorat de les comarques gironines també s'ha decantat per altres opcions d'esquerres. En Comú Podem (ECP) manté l'escó que va aconseguir el desembre, i la llista encapçalada per Marta Sibina ha aconseguit més de 53.000 vots, el 17,30% del total. Les seves propostes han atret l'electorat perquè, en comparació amb el 20-D, la candidatura ha pujat un punt en percentatge de vot (aleshores, es va situar al 16,26%).

L'últim partit en aconseguir escó al Congrés són els socialistes. Marc Lamuà ha sabut aguantar el tipus i torna a tenir cadira de diputat a Madrid. Aquest 26-J, la candidatura socialista ha aconseguit 38.403 vots arreu de les comarques gironines. Són uns 3.600 menys respecte al desembre. Però si en comptes de mirar números absoluts es miren percentatges, tant al 20-D com ara, el cert és que el PSC s'ha mantingut pràcticament invariable (del 12,66% del desembre al 12,53% d'aquest diumenge).

Per últim, tot i que aquest 26-J el PP ha aconseguit passar per davant de C's, Concepció Veray tampoc n'ha fet prou amb els 30.860 vots que ha sumat per tenir escó. En concret, li n'han faltat 4.764 per obtenir representació al Congrés. Els populars, doncs, no han pogut revalidar ni els resultats del 2000 ni els del 2011 (quan van tenir diputat a la demarcació).

Ara bé, com a consol, a les comarques gironines aquest 26-J el PP queda cinquena força i relega al sisè lloc la llista de Margarita Santo. La candidata de C's ha obtingut 23.624 vots (només el 7,71%) i n'ha perdut més de 9.000 respecte les generals del desembre passat.