Lacaba assegura que calen deu jutjats més a comarques gironines

D'aquesta manera es podria acabar amb el col·lapse i la sobrecàrrega de feina

El president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, ha assegurat que falten deu jutjats més a les comarques gironines per acabar amb els col·lapses i la sobrecàrrega de feina. El president ha ressaltat que a la demarcació hi ha pràcticament els mateixos òrgans judicials des de fa anys però, en canvi, la feina ha augmentat exponencialment.

Els que més urgeixen, ha reiterat Lacaba, són nous jutjats socials i de primera instància als Jutjats de Girona. El president de l'Audiència de Girona, que aquest dijous ha presentat la memòria del 2015, ha aprofitat la campanya electoral per criticar que la justícia és "la gran oblidada" dels partits polítics. "Sembla que no importa a ningú", ha lamentat Lacaba que ressalta que els programes dels partits no tenen quasi propostes en aquest àmbit.

Fernando Lacaba ha detallat que als nous partits de les comarques gironines hi ha un total de 65 òrgans judicials i calcula que en farien falta deu més per acabar amb els col·lapses i la sobrecàrrega de feina que pateixen jutges i magistrats. "És una de les demarcacions que té més sobrecàrrega de feina i això no es té en compte a l'hora de crear nous jutjats", ha lamentat Lacaba.

Segons el president de l'Audiència de Girona, la llista de greuges no acaba aquí. Lacaba els ha resumit en quatre. El primer és que fa pràcticament cinc anys que no es creen nous jutjats perquè tampoc es pren en consideració el factor poblacional i l'increment d'habitants a l'estiu pel turisme. El segon, la "infradotació" de la nova oficina judicial perquè, argumenta, ni està implantada a tots els jutjats ni s'ha crear el servei comú d'ordenació procedimental. El tercer greuge és l'elevada taxa d'interinitat dels funcionaris, segons detalla el 60% són interins i hi ha una mancança de formació. El quart desavantatge que ressalta Lacaba és que el complement de destí (suplement al sou) per a jutges i magistrats que vénen a la demarcació és "el mateix" que a Terol o a Sòria, quan aquí la vida és més cara i hi ha més feina.

El president de l'Audiència de Girona ha aprofitat la presentació de la memòria, a les acaballes de la campanya electoral, per criticar que els partits polítics no tinguin propostes concretes relacionades amb la justícia. "Tenen la Justícia com la gran oblidada", ha assegurat i ha afegit que "sembla que no importi a ningú" quan és un dels pilars de la democràcia.

Segons Lacaba, les poques mesures que hi ha als programes electorals del partits "tenen una excessiva indefinició" o són "difícilment conciliables amb la realitat i l'atenció deficitària que es dóna a la justícia". El president reclama un gran pacte dels partits per invertir en justícia i apostar per la seva modernització.