L'Espai Thyssen mostra artistes del XIX pioners a plasmar les tribus índies

La baronessa recolza el projecte del museu permanent a Sant Feliu

L'Espai Thyssen de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) s'endinsa en la fascinació pel llunyà oest amb artistes del segle XIX pioners a plasmar la vida de les tribus índies.

Per primer cop, l'exposició temporal no només inclou obres de la pinacoteca de la baronessa, sinó que es complementa amb mapes d'època, escultures, gravats i objectes antropològics.

La mostra, que s'exposarà al monestir fins al 30 d'octubre, suposa també incloure Sant Feliu de Guíxols dins el circuit Thyssen, perquè reinterpreta la que abans ja s'ha pogut veure a Madrid i després itinerarà a Màlaga.

Aprofitant la inauguració, la baronessa ha recolzat la iniciativa perquè Sant Feliu tingui un museu permanent tot l'any (la intenció del consistori és iniciar obres el 2018). "Els quadres de la col·lecció catalana mereixen estar exposats", ha subratllat.

Ampliació:

L'exposició que obre l'Espai Thyssen d'aquest 2016, la cinquena que es fa al monestir, gira al voltant de la fascinació que els artistes del segle XIX van sentir mentre s'endinsaven per primera vegada als territoris de l'Oest nord-americà. La formen més d'un centenar d'obres, entre pintures de la col·lecció americana de la baronessa, escultures, gravats, aquarel·les i objectes antropològics.

"Són peces que dialoguen les unes amb les altres, i conviden a cavalcar en la descoberta del Far West", precisa el comissari, Miguel Ángel Blanco. L'exposició és una oportunitat per poder veure les úniques obres d'art de l'Estat que il·lustren aquest episodi de la història americana, i que són propietat de la col·lecció Carmen Thyssen i el museu de Madrid.

Els paisatges del Mississipí, la terra incògnita, les grans planúries i la vida del dia a dia de les tribus índies (els guerrers, els tipis, el paper de la dona) es plasmen als diferents olis i gravats que s'exposen. Obres procedents de la paleta d'artistes com Karl Bodmer, George Catlin, Henry Lewis, Albert Bierstadt, Charles Wimar o Frederick Remington (a qui se li dedica una sala sencera). "Són poc coneguts aquí, però referents a Amèrica", precisa Blanco.

L'exposició combina artistes europeus (com ara Bodmer) amb aquells americans (com Wimar) que van sentir-se atrets pel salvatge oest i el món dels cowboys. "N'hi ha que van viatjar-hi, treballant en estudis improvisats en carretes, i d'altres que van recrear tot aquest món a partir d'objectes que després plasmaven en gravats", precisa Blanco.

Pintures, mapes, gravats i objectes

Aquest 2016, per primer cop, l'Espai Thyssen no mostra només pintures. Complementa el relat expositiu amb mapes i objectes de diferents museus. S'hi veuen, per exemple, destrals o sabates sioux). La mateixa baronessa n'ha cedit dos de la seva col·lecció personal. Un és un vestit d'índia procedent d'un museu de Texas; l'altre, la cadira de rodatge de Lex Barker, un dels referents del western a Hollywood.

L'exposició se subdivideix en vuit sales. Al llarg de la mostra, la pintura dialoga amb els gravats i objectes, permetent al visitant conèixer la cultura, els costums i la història de les tribus del llunyà oest. 'La il·lusió del Far West' tampoc s'oblida de l'atracció que el setè art va sentir per tot aquest món, i per això també dedica un espai als cartells de pel·lícules.

De Madrid a Màlaga

La mostra, que s'inaugura dissabte i s'exposarà al monestir fins al 30 d'octubre, suposa incloure Sant Feliu de Guíxols dins el circuit Thyssen. L'exposició ja s'ha pogut veure abans a Madrid –ara, s'ha reinterpretat- i després itinerarà a Màlaga. La mateixa baronessa ha destacat que és "significatiu" que s'exposi al Baix Empordà una mostra de la seva "col·lecció americana".

Com no podia ser d'altra manera, el projecte del futur Museu Thyssen també s'ha fet un lloc a la presentació. L'Espai Thyssen allarga aquest any el temps d'exposició, però la voluntat tant del municipi com de la baronessa és el de tenir un museu permanent a la ciutat, que aculli una mostra representativa de la pintura catalana dels segles XIX i XX.

"La meva col·lecció la formen 385 obres de pintura catalana, de les quals se n'ha fet una selecció de les 123 més representatives; crec que es mereixen estar exposades en un espai permanent, per evitar que grans pintors caiguin a l'oblit", ha concretat la baronessa. Carmen Cervera també ha subratllat que el museu "donarà vida" tot l'any a Sant Feliu de Guíxols, com ja ha passat amb Màlaga. "Ajuda a què els demés ens coneguin i estiguem al món", ha dit la baronessa.

Obrir el museu al 2019

Precisament, l'alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, ja ha avançat la voluntat de l'Ajuntament de liderar aquest projecte. "Farem el museu, i nosaltres hi anirem al davant, posant-hi inversió, recursos i il·lusió per aconseguir que l'Espai Thyssen deixi de ser temporal a l'estiu i sigui un lloc on s'exposi pintura catalana de primer nivell", ha subratllat.

La intenció de l'Ajuntament és reformar el monestir perquè aculli les sales del museu Thyssen. Un projecte que es calcula en 5 MEUR, i dels quals el consistori està disposat a aportar-ne la meitat. La intenció és redactar el projecte i buscar finançament en els dos propers anys, perquè les obres puguin engegar-se al 2018.

"Calculem que caldran uns catorze mesos de treballs; per tant, la nostra voluntat és que el museu obri portes el 2019", ha explicat Motas. L'alcalde tampoc ha passat per alt que l'equipament permetrà impulsar "l'economia" de la ciutat, seguint l'estela de Màlaga, on el museu ha revitalitzat el seu entorn (s'han obert botigues, restaurants i, fins i tot, un hotel).