ERC intentarà fer caure l'alcalde de Torroella de Montgrí per la polèmica dels correbous

Els republicans acusen Cordón d'haver "trencat unilateralment el pacte"

Els quatre regidors d'ERC-Junts a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) abandonen el govern i s'obren a la resta de grups de l'oposició per "liderar" una alternativa i fer fora l'alcalde Jordi Cordón (CiU). Els republicans no estalvien retrets contra l'alcalde, a qui acusen d'haver "dificultat" el diàleg amb l'oposició, de portar l'Ajuntament a la "inacció" i d'haver trencat "unilateralment" el pacte de govern amb la seva actitud.

En un comunicat, ERC-Junts asseguren que la situació feia temps que anava coixa, però tampoc amaguen que el detonant que els ha portat a abandonar el govern ha estat l'autorització dels correbous, on Cordón va fer valer el seu vot de qualitat per tirar-la endavant. Els republicans s'obren ara a la resta de grups de l'oposició per lligar un "acord de governabilitat" al municipi, que si es tanca, suposarà una moció de censura contra l'alcalde.

Ampliació:

Els correbous han estat la gota que ha fet vessar el vas, però al darrere ja hi havia una mala maror que s'arrossegava. El grup municipal d'ERC-Junts ha decidit abandonar el govern de Torroella de Montgrí, deixant sols l'alcalde i els tres regidors de CDC. El govern queda ara amb menys minoria de la que ja tenia abans.

En un comunicat, ERC-Junts recorda que ara fa un any, després de les municipals, van decidir avalar Jordi Cordón i permetre que l'alcalde fos "el del partit més votat". Sobretot, veient "el mercadeig" a què va ser sotmès el càrrec després dels comicis. Torroella de Montgrí tenia govern, però en minoria (dels disset regidors que hi ha, CDC i ERC-Junts en sumaven vuit).

Però les coses, com asseguren els republicans en un comunicat, es van començar a torçar. ERC-Junts assegura que, des d'un principi, va intentar sumar més forces al govern per assegurar-ne l'estabilitat. "Però el nostre soci, i més concretament l'actual alcalde, ha anat dificultant cada cop més els intents de diàleg amb l'oposició", subratlla el comunicat.

L'escrit assegura que l'actitud de Jordi Cordón, de retruc, ha fer "ressentir l'execució del programa de govern" i abocar a la "inacció" no només els grans projectes de legislatura sinó també "el dia a dia" del consistori.

"Trencament unilateral"

"Afegit a tot això, considerem que hi ha hagut un trencament del pacte de govern que vam subscriure ara fa un any", continua l'escrit. I hi afegeix, sense estalviar retrets a Cordón: "Ha estat un trencament fet de forma unilateral per part de l'alcalde, per raons que res tenen a veure amb l'interès general".

Per últim, a l'exposició de motius que els porten a abandonar el govern, ERC-Junts tampoc passa per alt l'aprovació dels correbous. Es va fer la setmana passada en Junta de Govern i, per desencallar la votació i decantar la balança cap al 'sí', l'alcalde va haver de fer servir el seu vot de qualitat.

Els republicans acusen Jordi Cordón d'haver "incomplert deliberadament" un acord de ple, en referència a la moció que declarava el municipi vila lliure de correbous. I d'haver-ho fet "per interessos purament partidistes, no pas en interès general, menyspreant una decisió presa per la màxima institució democràtica de la nostra vila".

"Liderar" una alternativa

Després que l'ajuntament autoritzés les vaquetes, el portaveu d'ERC-Junts i fins ara tinent d'alcalde, Josep Maria Rufí, ja va anunciar que obrien un període de reflexió i de consulta amb les assemblees locals. Rufí va explicar que s'analitzaria tot l'any de govern amb els convergents, però tampoc va amagar que el 'sí' als correbous havia deixat el pacte tocat.

Ara, ERC-Junts ha decidit abandonar el govern de Torroella de Montgrí i liderar una alternativa per fer fora Cordón del càrrec, "en constatar la poca qualitat democràtica de l'alcalde i, per extensió, del nostre soci de govern". Asseguren que "l'única manera creïble" de fer-ho és sortint del govern, però al mateix temps posant un pla damunt la taula "que asseguri la governabilitat durant els propers tres anys" al municipi.

Per això, els republicans s'obren a la resta de grups de l'oposició (UPM, CUP, LEST i COET) i els conviden a unir forces per "formar un govern ampli i alhora prou divers ideològicament on tothom s'hi pugui sentir ben representat", i que permeti tirar endavant els projectes de mandat.

En els propers dies, ERC-Junts iniciarà una ronda de contactes amb els quatre grups. Si es tanca l'alternativa de govern, això suposarà una moció de censura contra l'actual alcalde, el convergent Jordi Cordón.