Detenen una treballadora de la residència de gent gran de Ripoll pel cas de maltractaments

Es tracta de l'exsupervisora del centre

Els Mossos d'Esquadra va detenir divendres passat l'exsupervisora de la residència de gent gran de la Fundació Guifré de Ripoll arran de la investigació per presumptes maltractaments i mala praxis en aquest centre. La detenció es va fer per odre del jutjat de Ripoll que duu el cas i aquell mateix dia va quedar en llibertat després de passar a disposició judicial.

Des de finals de l'any passat que va deixar de tenir aquest càrrec de supervisora i des de llavors que no té responsabilitats com a treballadora. El president del patronat de la fundació i alcalde de Ripoll, Jordi Munell, recorda que forma part d'una investigació que continua oberta. Un grup de treballadores de la residència de gent gran que gestiona la Fundació Guifré de Ripoll va denunciar unes presumptes males pràctiques al centre. Van exposar-ho per escrit al patronat de la fundació el 6 d'abril passat i l'alcalde, que n'és el president, va portar-ho als jutjats de Ripoll. La justícia va ordenar als Mossos d'Esquadra que obrissin una investigació. Les treballadores denunciaven suposats maltractaments a avis, incompliments de protocols, mobbing a treballadors, nepotisme i intrusisme laboral.

A finals de novembre del 2015, però, ja van tenir coneixement d'aquestes suposades males pràctiques arran d'una denúncia anònima que va arribar al patronat de la Fundació Guifré de Ripoll. En aquell moment, es va decidir obrir una investigació interna i es van prendre un seguit de mesures cautelars. Inicialment, es va apartar temporalment al director de la residència, que també és centre de dia, però a dia d'avui ja ha recuperat les seves funcions. Qui continua relegada és la supervisora, que ha deixat de tenir responsabilitats, la mateixa que divendres passat va ser detinguda i que va passar a disposició judicial, quedant en llibertat el mateix dia. També es va contractar una persona de recursos humans.

El cas va sortir a la llum el maig passat després que ho donés a conèixer la CUP de Ripoll. Denunciaven "opacitat" per part de l'Ajuntament i de no poder accedir a la documentació del cas. També van valorar les mesures cautelars preses per la fundació com a "insuficients" i que s'havia actuat amb retard. A més a més, qüestionaven la gestió privada que es fa del centre a través de la fundació i reclamaven que fos pública per donar un millor servei.

Per la seva banda, tant l'Ajuntament com la fundació s'han defensat en reiterades ocasions tot dient que es van prendre mesures i que es va denunciar el cas a la justícia perquè ho investigués. També han demanat cautela a l'espera que conclogui la investigació.

La Fundació Guifré és una entitat privada sense ànim de lucre responsable d'una residència d'avis i altres serveis complementaris, com ara bugaderia i càtering. Està gestionada per un equip interdisciplinari i un patronat. L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, n'és el president; el vicepresident és Miquel Rovira, primer tinent d'alcalde, i els vocals són un regidor de CiU, un d'ERC, un de FEM Ripoll i dues persones externes escollides pel ple municipal.