Construeixen a l'Escala la primera casa finançada a través de micromecenatge

Es tracta d'un xalet prefabricat de terra de formigó i parets exteriors de ciment

L'Escala s'ha convertit en la primera localitat de tot l'estat espanyol on s'ha construït un habitatge a través de micromecenatge immobiliari. S'ha fet amb les aportacions de 17 inversors per valor de 129.000 euros.

És una iniciativa que ha dut a terme Inveslar, una plataforma d'inversió immobiliària online, que ha aconseguit una rentabilitat bruta del 12,56% en només sis mesos. El xalet, situat a Cala Montgó, és un habitatge construït completament a fàbrica que va ser traslladat fins als terrenys amb tres camions. Té el terra de formigó i parets exteriors de ciment.

Els seus impulsors asseguren que les cases modulars com aquesta permeten optimitzar millor els temps de construcció amb acabats més precisos alhora que els materials utilitzats són molt més eficients energèticament, permetent un major estalvi que les cases convencionals. El preu de venta que s'havien fixat era de 260.000 euros i ja té comprador.

Ampliació:

La casa, batejada com a 35 IN, fa 90 metres quadrats i està formada per tres mòduls que es van fabricar a Hostalric. Tres camions van transportar-los la setmana passada i amb l'ajut d'una grua es van posar sobre el terreny de 300 metres quadrats, ja preparat prèviament. Consta de tres habitacions, cuina-menjador i dos lavabos, així com un jardí i està a segona línia de mar. Si en un futur es volgués transportar a un altre indret, també seria possible.

Els compradors, una família de Girona, la van adquirir sobre planell per 260.000 euros i esperen tenir-la a punt a finals d'aquest mes. Un dels avantatges d'aquest sistema, segons expliquen els fundadors d'Inveslar, és que s'escurcen molt els temps de construcció i els acabats són més precisos. Un altre factor important, segons diuen, és que els materials que s'utilitzen són més eficients que la construcció tradicional, de manera que et permet reduir la despesa energètica.

Una oportunitat de negoci per a petits inversors

Es tracta de la primera casa que Inveslar ha finançat mitjançant 'crowdfunding immboliari'. En total, han aconseguit 17 inversors que han reunit un total de 129.000 euros amb aportacions que podien ser a partir de 3.000 euros. Actualment tenen una segona casa en procés molt a prop d'aquesta. Compta amb 11 inversors que hi han aportat un total de 142.520 euros i està a la venta.

El funcionament d'aquest micromecenatge immobiliari és el següent. L'empresa crea una societat de responsabilitat limitada i publica el seu projecte en la seva web per aconseguir els inversors. Una vegada aconseguits els diners per fer l’operació, es fa una ampliació de capital d’aquesta societat. Cada inversor rep una participació social per cada euro que inverteix. Així, augmenten les garanties, ja que es converteix en propietari d’una part d’una empresa i és titular d’un actiu immobiliari. En el cas de la casa 35 IN, els inversors han aconseguit una rendibilitat bruta del 12,56% en sis mesos.

"No estem inventant res a nivell de negoci, perquè això s'ha fet sempre", ha afirmat Didac Figueras, responsable de màrqueting i operacions d’Inveslar. Detalla que el que s'aporta de nou és que la plataforma online "permet coordinar grups de socis molt més elevats que seria impossible de fer en el mercat tradicional". Així en un sol actiu immobiliari hi poden haver 150 socis ja que del que es tracta en essència és "finançar una inversió entre un grup de persones".

A més a més, afegeix Figueras, permet una altra cosa d'interès per a l'inversor, com és diversificar els estalvis en diferents projectes que han estat prèviament estudiats i seleccionats podent fer aportacions a partir de 100 euros. Tots ells es poden veure al seu web www.inveslar.com. En aquests moments també tenen en marxa projectes d'inversió immobiliària a Barcelona. Actualment busquen captar més inversors per poder fer-los realitat. Una altra modalitat amb la que treballen és la compra d'habitatges per oferir-los de lloguer. Segons Figueras, "els inversors reben cada mes una part del rendiment que es genera i si es ven, recuperen la inversió més la plusvàlua".

L'empresa es va fundar juntament amb dos socis més, Carles Serradell i Robert Stoelzaed. Ha fet la primera ronda d’ampliació de capital –l’empresa ha estat valorada en més de 530.000 euros-, i ara ja estan tancant la segona. "I anem a més, ja que hem creat un model que és totalment escalable perquè hem trencat una barrera fins ara infranquejable, ja que la inversió immobiliària estava reservada a poca gent", expliquen els fundadors. Asseguren que el web ofereix la mateixa seguretat que un banc i que han integrat un sistema de pagament autoritzat pel Banc d'Espanya.