Micromecenatge per finançar el documental ‘El segrest de la marededéu de Núria’

Zeba Produccions i Manuel Castellet volen aconseguir 6.000 euros

Després de quatre anys, sis mesos i divuit dies de segrest, finalment la marededéu va ser retornada a Núria. Concretament la imatge va ser retornada a un delegat del bisbe d’Urgell el 28 de gener del 1972, just el dia que prenia possessió del seu càrrec el nou arquebisbe de Barcelona, Narcís Jubany. Durant aquest impàs, les exigències dels activistes es van acomplir.

El documental, impulsat per Zeba Produccions i Manuel Castellet, tindrà una durada d’uns 50 minuts i s’anomenarà ‘El segrest de la marededéu de Núria’. L’objectiu d’aquest treball és donar a conèixer i treure a la llum el que veritablement va succeir i fer-ho explicant els motius reals, com es va organitzar tota l’acció, qui va estar-hi implicat, què va succeir durant els quatre anys que va estar fora de Queralbs i, al mateix temps, què va suposar aquest acte per al moviment i la lluita antifranquista.

El documental barrejarà entrevistes a testimonis directes, implicats, col·laboradors, historiadors o veïns de la zona, amb documentació de l’època i algunes recreacions històriques dels fets més destacats. Concretament és per aquest últim element que els impulsors han engegat una campanya de micromecenatge, a través de la plataforma Verkami. Volen reunir 6.000 euros en 40 dies. És el que han calculat que necessitarien per poder enregistrar unes bones recreacions de qualitat, amb rigor històric. “Els destinarem al lloguer d’equip tècnics, espais, vestimenta, actors i tot l’atrezzo necessari per ambientar les escenes”, ha explicat el director del documental, Eduard Miguel. Aquest diumenge, a 35 dies per acabar el termini, havien assolit 895 euros dels 6.000 previstos.

“La voluntat és fer un documental que teixeixi la història, que detalli què va passar de manera clara, a través de rècords i de la memòria dels implicats i també que sigui amè”, assenyala el director. Les entrevistes van arrencar el passat mes de maig i ja en porten unes vuit. La seva idea és enregistrar les recreacions entre juliol i setembre, realitzar la postproducció durant la tardor o principis d’hivern i tenir-ho enllestit a principis del 2017 perquè es pugui estrenar el juliol vinent, coincidint amb el 50è aniversari dels fets.

El pressupost total del projecte és de 51.900 euros. Hi col·labora la Televisió de Catalunya – que coprodueix el documental- i el Bisbat d’Urgell, Televisió del Ripollès, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de Ribes de Freser. També participen en la campanya de micromecenatge Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya aportant viatges gratuïts amb el Cremallera de Núria, l’editorial Prames amb llibres, la revista Sàpines lliurant cinc subscripcions anuals gratuïtes i també s’ofereixen promocions a l’Hotel Vall de Núria a tothom que vulgui fer una donació al projecte; tot depèn de la quantitat.

El documental és, d’alguna manera, la continuació o el segon volum de l’anterior documental ‘L’exili de la marededéu de Núria’ que Zeba Produccions i Manuel Castellet van treure l’any passat amb èxit. “El que volem és explicar realment què va passar perquè encara hi ha gent de la Vall de Núria que creu que va ser un acte vandàlic, sacríleg tal i com van dir els diaris del moment; 50 anys més tard encara no saben que s’emmarcava dins de la campanya ‘Volem bisbes catalans!’”, explica Miguel.

Al mateix temps, el director assenyala que amb aquest documental també volen mostrar una època històrica. “Volem desxifrar tots els dubtes que no s’han explicat, potser és veu com un fet anecdòtic però aquesta acció va tenir la seva importància dins la lluita antifranquista, catalanista i per reivindicar la necessitat que a Catalunya hi hagués una església catalana, propera al poble”, explica el director del projecte. Tal i com ressalta Miguel, és “representatiu de les reivindicacions catalanes en les últimes èpoques del franquisme”. “Esperem poder fer el màxim de difusió possible perquè així assolim el nostre objectiu”, ha conclòs Miguel.