El Trueta lidera el major estudi sobre una malaltia cutània relacionada amb el càncer de ronyó

Durant vint anys han estudiat el síndrome ‘Birt-Hogg-Dubé’

Un equip del Servei de Dermatologia de l’Hospital Josep Trueta de Girona, encapçalat pel doctor Enric Llistosella, ha estudiat durant vint anys 22 casos de pacients amb el síndrome de ‘Birt-Hogg-Dubé’, una estranya afectació dermatològica, de caràcter genètic, que es manifesta amb lesions a la pell i que està relacionada amb tumors renals i diverses alternacions pulmonars com quists o pneumotòraxs espontanis.

A dia d’avui no es coneix la incidència real que hi ha d’aquesta malaltia tot i que es calcula que hi ha una prevalença d’un cas per cada 200.000 persones. L’estudi realitzat per l’hospital gironí és la mostra més gran realitzada a tot l’Estat espanyol sobre aquesta patologia i els resultats s’han presentat aquest divendres en el marc de la 11a Jornada de Dermatologia Catalana que se celebra al Palau de Congressos de Girona.

Aquesta és la primera vegada que la reunió anual, organitzada per la Societat Catalana de Dermatologia i Venereologia (SCDV) de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, surt de Barcelona. Hi participen més d’un centenar de professionals d’arreu de Catalunya i té com objectiu presentar nous treballs, compartir experiències i debatre o analitzar aspectes rellevants sobre el món de l’estudi de la pell.

La major part de la reunió està dedicada a la presentació de 16 estudis o comunicacions clíniques de diversos hospitals de Catalunya. Gran part d’elles es basen en malalties dermatològiques, infeccioses, inflamatòries o tumorals. També s’han presentat les dades de l’activitat de la Xarxa d’Urticària Catalana i Balear. La conferència principal ha anat a càrrec de José Manuel Fernández Real del Servei d’Endocrinologia del Trueta i investigador de l’IDIBGI, que ha parlat sobre el teixit adipós de la pell i les seves funcions endocrines. Durant la tarda també està previst que hi hagi la presentació d’altres estudis clínics, dues ponències sobre cirurgia i el lliurament de premis a les millors comunicacions de la jornada.

Enguany, com a novetat respecte altres edicions, s’ha allargat la trobada amb la intenció que els més de 150 assistents tinguin temps per poder participar en ponències i taules rodones. L’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona és l’impulsor local d’aquesta jornada.