Olot s'adhereix a la campanya per demanar la supressió del correbou

Es tracta d'una moció presentada pels animalistes

L'Ajuntament d'Olot s'ha adherit a la campanya per demanar la supressió del correbou quan falten dues setmanes per la consulta sobre el futur d'aquest acte de les festes del Tura.

El ple ha aprovat una moció defensada per la Fundació Fauna i 44 entitats més on es demanava el suport a la campanya 'Olot sense correbous'. El resultat de la votació ha estat de dotze vots a favor –tots els regidors de l'oposició i tres regidors de l'equip de govern- i nou abstencions.

En el text recorden que la ciutat ja es va declarar antitaurina i amiga dels animals l'any 2004 i demanen que, en cas que guanyi el Sí –és a dir que s'aboleixi el correbou- l'Ajuntament programi una activitat alternativa per als joves on no es maltractin animals. L'alcalde, que s'ha abstingut, ha dit que la moció estava "fora de lloc" perquè ja hi ha una consulta on es debatrà aquest tema.

Ampliació:

L'encarregat de presentar la moció ha estat el president de la Fundació Fauna, David Serramitjana, que ha demanat el suport de totes les formacions tot recordant que és una tradició "anacrònica" de fa quatre segles que cal abolir. D'aquesta manera, ha dit, "Olot serà del segle XXI i una ciutat millor". També ha recordat que compten amb el suport de 44 entitats més i partits polítics, dels quals 17 son de la ciutat.

Al text de la moció aprovada hi ha dues demandes més. En primer lloc que, en cas que guanyi el Sí a la consulta, és a dir que els olotins decideixin que no s'ha continuar amb aquesta tradició, reclamen el compromís de l'Ajuntament perquè inclogui al programa de festes del Tura una activitat especial alternativa al correbou per al jovent que permeti "molta més diversió i sense maltractar animals". I en segon lloc, que es faci arribar l'acord del ple al Parlament sol·licitant que modifiqui l'annex de la Llei 34/2010 de l’1 d’octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous, per tal d'eliminar la localitat d'Olot de la llista actualitzada dels municipis on se celebren festes tradicionals amb bous.

Els impulsors de la campanya 'Olot sense correbous' ja van dir al seu moment que l'objectiu de la moció era obligar als polítics a "mullar-se" i a donar la seva opinió després que l'Ajuntament decidís convocar la consulta sobre el futur del correbou.

Dotze vots a favor i nou abstencions

Com ja estava previst, tots els partits de l'oposició –ERC, CUP i Olot en Comú- que sumen 9 vots han donat suport a la moció. Els representants de les tres formacions han coincidit a felicitar als seus impulsors per la iniciativa i s'han compromès a treballar activament en la campanya per aconseguir el Sí a la consulta i poder acabar així amb un espectacle que al seu entendre es basa en el patiment dels animals i que forma part del passat.

L'alcalde, Josep Maria Corominas, ha explicat que s'ha donat llibertat de vot als regidors que formen part de l'equip de govern (CiU i PSC) i que ell ha decidit abstenir-se perquè considera que la moció és sobre una campanya i no sobre el futur del correbou. En aquest sentit, ha afegit que creia que aquesta iniciativa estava "fora de lloc" perquè entén que ja hi ha un "camí clar" on els ciutadans podran donar la seva opinió, que és la consulta que es farà de l'1 al 7 de juny. Dels nou regidors que té CiU, n'hi ha hagut tres que han donat suport a la moció: Josep Berga (primer tinent d'alcalde), Estanis Vayreda i Núria Fité. La resta s'han abstingut.

Finalment, el portaveu del PSC, Josep Guix, ha defensat també l'abstenció dels seus tres regidors al·legant que la votació de la moció podia conduir a la "manipulació" de l'opinió ciutadana i que la seva obligació era mantenir la "neutralitat institucional".

L'oposició, molt crítica amb la consulta

En el transcurs del ple, els tres grups de l'oposició han criticat el moment i la fórmula escollida per l'equip de govern pel que fa a la consulta sobre el correbou i la variant. Tots ells han coincidit a dir que no hi ha hagut un debat real a la ciutat sobre aquests dos temes, i molt especialment sobre la variant. Referent a la doble pregunta -'Olot ha de deixar d'organitzar els correbous?' i 'Consideres la variant d'Olot una obra urgent i prioritària?'-, també han qüestionat la seva claredat i eficàcia. El regidor d'ERC Lluis Juncà ha assenyalat que la pregunta de la variant és "tan genèrica que el 99% votaria que sí" però ja ha advertit que la interpretació dels resultats, i molt especialment la participació, pot ser contraproduent, ja que si el percentatge és baix sempre hi haurà qui dirà que aquest tema no interessa. "En hi podem fer mal amb aquesta pregunta", ha dit.

Per la seva banda, l'alcalde ha defensat que precisament el projecte de la variant és un dels temes que més debats ha tingut a la ciutat i ha recordat que porta més de quinze anys a l'agenda política. "La discussió és si la necessitem o no", ha subratllat tot dient que el que cal és que "la paraula variant d'Olot estigui a la taula de totes les administracions que hi han d'intervenir" per desencallar-ho.

Pel que fa a les preguntes de la consulta, ha dit que són "senzilles i clares" i ha recriminat a l'oposició tenir "poca confiança" amb els olotins que sabran què han de votar. Corominas s'ha compromès a treballar perquè hi hagi una alta participació a la consulta i ha lamentat que no facin el mateix la resta de forces a l'oposició al marge dels desacords que hi puguin haver. L'alcalde també ha dit que si hi ha una baixa participació se sentirà "decepcionat" i se'n farà responsable.

El debat del correbou a altres punts de la demarcació

Enguany ja hi ha hagut altres poblacions que han debatut per ple el tema dels correbous. L'Ajuntament de Roses va aprovar a finals de febrer la desaparició del correbou i també de la polèmica empaitada d'ànecs. Més recentment ha estat el torn de Torroella de Montgrí. El 5 de maig passat, es va aprovar per ple declarar la vila "lliure de correbous" però amb matisos. Si bé la moció presentada pel PACMA va aconseguir prou suports per tirar endavant, l'equip de govern va recordar que no és vinculant i que per tant s'obrirà un procés de debat per estudiar quines festes s'hauran de prohibir en un futur. I és que el text de la moció especifica que el municipi "renuncia a continuar organitzant o col·laborant" amb qualsevol tipus de festa on s’utilitzin animals vius "com a objecte de divertiment”.