Alliberen 3.000 marietes a Salt per combatre els pugons

L'Ajuntament també instal·larà refugis per a insectes arreu del municipi

Amb l'arribada del bon temps, el pugó ha tornat a aparèixer als arbres del passeig Folch i Torres de Salt (Gironès). Sobretot, la plaga n'ataca els brots i les branques més tendres. Aquest any, però, en comptes d'aplicar fitosanitaris per matar-la, l'Ajuntament ha introduït la lluita biològica al municipi alliberant 3.000 marietes.

Aquest matí, els operaris han penjat onze càpsules a diferents capçades. Dins de cadascuna hi ha unes 250 larves de marieta, barrejades amb substrat. Un cop creixin, els insectes actuaran com a depredador natural del pugó, i ajudaran a mantenir a ratlla la plaga. Qui ha proveït les larves és l'empresa gironina Agrosalvi, que al seu torn les ha comprades a una altra de valenciana (Bichelos).

"Els fitosanitaris maten les plagues, però al seu torn, cada cop que es polvoritzen també destrueixen altres insectes de l'entorn, que poden ser auxiliars per combatre-les", explica la regidora d'Entorn Natural del municipi. "Allò que estem fent, en definitiva, és tornar a recuperar la normalitat d'un ecosistema que l'activitat humana ha pertorbat", concreta Guillaumes.

De moment, s'ha començat amb el passeig Folch i Torres, però l'Ajuntament anirà estenent la lluita biològica a altres espais del municipi. No només alliberant-hi més larves de marietes, sinó també instal·lant diferents refugis –coneguts com a hotels- per a insectes.

Revertir els plaguicides

L'objectiu, en definitiva, és poder anar revertint l'ús de fitosanitaris i plaguicides. Aquest any, el consistori destinarà 13.000 euros a impulsar la lluita biològica contra les plagues (dins aquest pressupost, no s'hi inclouen els hotels per a insectes).

"Progressivament volem combatre les plagues amb productes que siguin innocus per a la salut i el medi ambient", ha precisat la regidora. Per això, en paral·lel a la lluita biològica, l'Ajuntament també utilitzarà productes químics biodegradables als llocs on hagi de fer polvoritzacions. Al llarg d'aquest 2016, hi destinarà 3.000 euros. "Per exemple, un dels herbicides que s'havia utilitzat i que ara ja no es farà servir és el Glifosat", ha concretat Marta Guillaumes.

Amb l'alliberament de larves de marieta, l'Ajuntament de Salt se suma a la llista de municipis gironins que incorporen la lluita biològica contra les plagues. A la demarcació ja ho estan fent, per exemple, Girona, Castelló d'Empúries, Roses, Banyoles o Vilablareix.