Més de 29.000 olotins podran votar en la consulta electrònica del correbou

L'Ajuntament donarà a conèixer els resultats provisionals el 7 de juny al vespre

Un total de 29.068 olotins majors de 16 anys podran votar a la consulta sobre la continuació del correbou a la ciutat i sobre la variant. Serà de l'1 al 7 de juny i es farà de forma electrònica.

Aquest dijous l'Ajuntament ha donat a conèixer els detalls del dispositiu. Els ciutadans cridats a votar ja han començat a rebre les contrasenyes per correu postal i la idea és que la setmana vinent ja ho hagi rebut tothom.

En cas de no ser així, els afectats podran dirigir-se a l'Ajuntament per tal que els hi facilitin. Segons ha explicat l'alcalde, la previsió és que el mateix 7 de juny al vespre, just quan finalitzi el termini de votacions, ja puguin donar a conèixer els resultats provisionals.

Ampliació:

La pregunta de la consulta del correbou és la següent: 'Olot ha de deixar d'organitzar els correbous?'. Per votar a la consulta, caldrà estar empadronat a Olot abans de l'1 de març de 2016 i tenir més de 16 anys (s'han d'haver complert abans del primer dia que s'obre el període de votació). L'alcalde ha explicat que les 29.068 persones que podran pronunciar-se es corresponen al padró. En aquesta votació s'inclouen els joves d'entre 16 i 18 anys (655 persones) que en comicis electorals no poden votar així com els estrangers empadronats a la ciutat. Això vol dir que més del 85% de la població que hi ha a Olot podran expressar la seva opinió. Segons les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, a la capital de la Garrotxa hi havia 33.944 habitants el 2015.

Cal recordar que també s'hi ha afegit una segona pregunta referent a la variant. 'Consideres la variant d'Olot una obra urgent i prioritària?'. Ambdues es podran contestar amb un 'sí', 'no' o en blanc. Així mateix, aquells que no tinguin accés a Internet o no tinguin prou coneixements de les noves tecnologies, podran adreçar-se a diferents edificis municipals, com ara la Biblioteca Marià Vayreda o l'Oficina d'Atenció del Ciutadà on hi haurà persones formades per assessorar-los en les passos que caldrà seguir. La consulta es farà des del web de l'Ajuntament on ja s'hi ha creat un apartat específic.

La votació començarà el dia 1 de juny a les vuit del matí i acabarà el 7 de juny a les vuit del vespre. Segons l'alcalde, Josep Maria Corominas, s'ha fet així per afavorir al màxim la participació. Un cop més ha subratllat la importància que els ciutadans es mobilitzin i expressin la seva opinió davant dos temes que són "molts transcendents" per la ciutat.

Els responsables de l'empresa encarregada del dispositiu de la consulta, Muneval, han assegurat que la seguretat està garantida així com l'anonimat de cada votant. També han destacat que el fet de fer-se de forma online permet conèixer els resultats de forma automàtica perquè la informació dels vots es va actualitzant en tot moment.

L'Ajuntament defensa que s'han seguit tots els passos

L'alcalde d'Olot ha confirmat haver rebut la carta de la Federació d'Entitats Taurines de Catalunya on se'ls adverteix que els portaran als jutjats en cas que el consistori tiri endavant la consulta prevista a principis de juny. En el text, avisen que la consulta és "il·legal i inconstitucional".

Concretament, citen la llei estatal que declara la tauromàquia com a patrimoni cultural de tots els pobles d'Espanya, la llei catalana de regulació de les festes tradicionals amb bous on apareix la ciutat d'Olot en qualitat de "protegida" per la seva tradició taurina i l'apartat de la carta magna espanyola on s'inclouen sancions per atemptar contra el patrimoni cultural.

Corominas ha assegurat que s'han fet tots els passos legals que calia seguir amb aquesta consulta i afirma que preguntar directament als ciutadans és una "obligació de qui governa". Considera que aquells que diuen que és una consulta il·legal ho fan perquè "no els fa por la consulta, sinó la resposta perquè no podran imposar el seu criteri".

En relació a la moció que els Olot sense correbous –amb la Fundació Fauna al capdavant- defensaran en el ple d'aquest dijous, l'alcalde l'ha qualificada com a un "acte de campanya" per defensar una determinada opció. I ha afegit que el text no pregunta sobre si es volen o no els correbous sinó que es doni suport a la campanya que defensa la seva desaparició.