Registren un descens de clients francesos de prostitució a l'Alt Empordà

La policia ho atribueix als controls fronterers

La policia estatal ha registrat un desens del nombre de clients de prostitució que viatgen des de França per anar a bordells de l'Alt Empordà. El nou cap de la policia estatal a Girona, el comissari Francisco Pamplona, ha explicat que el descens s'ha notat des de la recuperació dels controls a la frontera arran dels atemptats terroristes de París. "Des del novembre passat, entra molta menys gent, hem detectat menys clients potencials dels macroprostíbuls de l'Empordà i, inclús, ha baixat el flux de joves que venien els dijous, divendres i dissabte a la nit", ha explicat Pamplona.

La lluita contra el tràfic d'éssers humans, ja sigui per a explotació sexual o laboral, és una de les prioritats que el comissari posa sobre la taula. Una de les dificultats per detectar-ho, assenyala Pamplona, és que les dones obligades a prostituir-se difícilment ho fan als clubs controlats i regulats, sinó a la carretera o en bordells més clandestins.

Ampliació:

El nou cap de la policia estatal a les comarques gironines, el comissari Francisco Pamplona, ha assegurat que darrere de la prostitució hi ha casos de "necessitat extrema" que xarxes de delinqüents aprofiten per treure'n un benefici econòmic. Per això, recorda que una de les prioritats de la policia a l'Alt Empordà és combatre tant el tràfic d'éssers humans com l'explotació sexual. Això implica estar alerta per detectar l'entrada clandestina de dones que vénen a Catalunya a exercir la prostitució i, sobretot, les que ho fan coaccionades per proxenetes.

Segons Pamplona, és "complicat detectar" la prostitució forçosa perquè generalment les dones que exerceixen als prostíbuls de l'Alt Empordà no ho fan per obligació. "És difícil trobar-ho en establiments oberts al públic, trobem aquests casos més en rotondes, carreteres secundàries o prostíbuls camuflats", ha explicat el comissari.

El cap de la policia estatal detalla que aquesta problemàtica està molt focalitzada a l'Alt Empordà, també per la proximitat amb França on l'activitat dels bordells és il·legal. A més, el país veí aposta també per multar els clients de prostitutes amb sancions que van des dels 1.500 fins als 3.700 euros. Aquesta decisió recent ja ha posat en alerta els alcaldes de l'Alt Empordà que temen que provoqui un augment de la prostitució a la comarca.

Francisco Pamplona ha explicat que, per contra, en els darrers mesos han registrat un descens notable del pas de potencials clients de prostitució al pas fronterer de la Jonquera. Segons el comissari, des de la recuperació dels controls sistemàtics a la frontera després dels atemptats de París, "ha baixat el flux, inclús d'aquells grups de joves que venien els dijous, divendres i dissabtes a les nits".

A banda de la recuperació dels controls en l'alerta contra el terrorisme, Pamplona també ha recordat que fa dos anys i mig que la policia va engegar un pla contra la delinqüència itinerant que ha tingut els seus fruits i ha servit tant per enxampar com per dissuadir delinqüents.

22 multireincidents expulsats

Una altra de les feines cabdals de la policia a les comarques gironines és l'expulsió de delinqüents multireincidents. "L'objectiu és expulsar aquells estrangers no europeus que han fet de la delinqüència la seva forma de vida", ha explicat Pamplona que assenyala que alguns dels expulsats acumulaven desenes de causes pendents.

Durant els primers quatre mesos de l'any, han expulsat 22 multireincidents que tenien 135 causes judicials pendents. El comissari fixa com a objectiu acabar l'any amb uns 80 expulsats. Entre gener i abril de l'any passat van expulsar 16 delinqüents multireincidents que acumulaven 142 causes.

Durant l'acte de presa de possessió del càrrec com a nou comissari provincial de Pamplona a finals d'abril, el director general de la policia va admetre que a les comarques gironines hi ha un dèficit d'agents i es va comprometre a reforçar la plantilla amb policies de les properes promocions. Amb xifres a la mà, a la demarcació hi hauria d'haver 408 agents però actualment només n'hi ha 318, 90 menys.

"A les comissaries amb més efectius es pot trampejar millor però a les més petites és complicat tenir-hi plantilles curtes", detalla Pamplona que conclou que a la demarcació caldria "més estabilitat".