Exigeixen al Govern que retiri l'acusació pels aldarulls a la Cambra de Comerç de Girona del 2012

El judici està fixat per al 27 de juny

El Grup Antirepressiu ha exigit a la Generalitat que retiri l'acusació contra els vuit activistes encausats pels aldarulls a la Cambra de Comerç de Girona durant la vaga general del 14 de novembre del 2012.

Lamenten que el Govern demani penes de presó per als acusats en un judici que, asseguren, és un "atac" contra el dret de vaga. "És desproporcionat que per voler llegir un comunicat demanin 4 anys de presó", ha afirmat el portaveu del Grup Antirepressiu. Els activistes s'enfronten a penes de fins a 4 anys i mig de presó i el judici està fixat per al 27 de juny.

Fiscalia, Cambra de Comerç i Generalitat acusen els activistes de provocar desordres públics i "entrar en tromba" a l'edifici de la Cambra de Comerç durant una manifestació alternativa, envair el vestíbul i "agredir els mossos que, degudament uniformats, els impedien el pas".

Ampliació:

El Grup Antirepressiu de Girona, l'Espai Antiracista i la CGT han engegat, aquest dijous, una campanya per demanar l'absolució dels vuit acusats pels aldarulls a la Cambra de Comerç de Girona durant la vaga general del 14 de novembre del 2012. Des d'ara i fins a la data del judici, previst per al 27 de juny, convocaran diferents actes de suport als encausats.

 

Durant la roda de premsa, han reclamat tant a la Generalitat com a la mateixa Cambra de Comerç de Girona que retirin l'acusació particular contra els acusats. De fet, segons els escrits d'acusació, qui demana la pena més alta de presó per als activistes és la Generalitat. "No entem per què la Generalitat demana penes més altes que la mateixa fiscalia", ha denunciat el portaveu del Grup Antirepressiu.

Els activistes engloben els aldarulls en el dret de vaga i recorden que el motiu per entrar a la Cambra de Comerç eren unes declaracions que el seu president, Domènec Espadalé, havia fet pocs dies abans dient que els treballadors s'havien d'acostumar a treballar més i cobrar menys. Per això, exposen, la manifestació anticapitalista "va posar el focus en aquest càrtel d'empresaris".

"El dia de la vaga només llegir un comunicat i marxar. El dret de vaga hauria de ser proporcional i no ho és quan ara ens demanen 4 anys de presó", han lamentat. En la mateixa línia, el portaveu de la CGT ha lamentat que, de forma reiterada, els "atacs contra el dret de vaga es produeixin per la via penal" i el de l'Espai Antiracista ha instat el conjunt de la societat gironina a implicar-se en la defensa del dret a manifestar-se.

"Exigim la retirada de l'acusació de la Generalitat, de la Cambra de Comerç de Girona i la lliure absolució dels companys i companyes", ha conclòs el portaveu del Grup Antirepressiu de Girona.

4 anys i mig de presó

Els aldarulls que hi van haver a la Cambra de Comerç de Girona durant una manifestació de la vaga general del 14-N del 2012 havien d'arribar a judici el passat 8 de febrer però es va acabar ajornant per al 27 de juny. Les acusacions (fiscalia, Cambra de Comerç i Generalitat) demanen penes de fins a 4 anys i mig de presó per a vuit activistes. Els acusen de desordres públics, atemptats a agents de l'autoritat, lesions i violació de domicili de persona jurídica.

Segons les acusacions, cap a tres quarts de dues de la tarda del dia de la vaga general, quan a manifestació anticapitalista passava per davant de la Cambra de Comerç, alguns dels acusats van decidir "ocupar l'edifici i obligar els treballadors i l'entitat a paralitzar la seva activitat". Així, "va entrar en tromba a la Cambra de Comerç, van envair el vestíbul i van agredir els agents dels Mossos d'Esquadra que, degudament uniformats, els impedien el pas".

Durant el forcejament amb els mossos, exposen les acusacions, un dels encausats va arravatar un cinturó amb incrustacions metàl·liques que una agent duia a la mà i la va colpejar mentre li deia "puta, puta, filla de puta". Un altre dels processats, relata el fiscal, el va ajudar i va arribar a colpejar la policia amb un pupitre que hi havia al vestíbul de la Cambra.

Les acusacions sostenen que durant l'ocupació de l'edifici, els acusats també van colpejar i tirar a terra un agent, els van donar puntades de peu i també cops de puny. "Un acusat va llançar un petard a l'interior de l'edifici, dirigit cap a un dels agents, amb la intenció d'atemorir-lo i sense importar-li les conseqüències de l'explosió", exposa la fiscalia.

Les acusacions també afegeixen que els encausats van causar desperfectes perquè van donar una cossa a la porta d'entrada de l'edifici i van trencar-ne el vidre, cosa que va obligar a tapiar-la.

Per això, els vuit activistes que s'asseuran a la banqueta dels acusats s'enfronten a penes que van des dels 8 mesos de presó fins als 4 anys i mig (la pena més alta la demana la Generalitat). En matèria de responsabilitat civil, també reclamen indemnitzacions per les lesions i els desperfectes i els acusats podrien ser condemnat a pagar més de 1.200 euros.