El fiscal manté la petició de 13 anys i 4 mesos de presó per al líder dels lladres silenciosos

Sosté que el grup criminal és responsable d'una onada de 25 robatoris

El fiscal manté la petició de 13 anys i 4 mesos de presó per al suposat líder del grup criminal de lladres silenciosos acusats de cometre 25 robatoris a cases de les comarques gironines entre el juny del 2012 i el març del 2013. L'acusació pública sosté que els sis processats formaven un "organigrama criminal professionalitzat" que "va arrasar" la demarcació entrant a robar a cases mentre els inquilins dormien. A l'última jornada del judici que s'ha fet a l'Audiència de Girona, el fiscal ha modificat lleument l'acusació.

Suprimeix un dels robatoris perquè la víctima va negar l'assalt durant el judici i desvincula alguns processats de diversos assalts. Tot i això, els altres cinc integrants de la banda s'enfronten a penes que van dels 6 anys i mig de presó als 12 anys i 6 mesos. Les defenses han elevat a definitives les seves conclusions.

Aquest grup de lladres va entrar a robar, segons el fiscal, a 25 cases de Santa Cristina d'Aro, Calonge, Castell-Platja d'Aro, Vidreres, Caldes de Malavella, Girona, Quart i Llagostera entre el mes de juny del 2012 i el març del 2013. Actuaven de forma tan sigil·losa que rarament eren descoberts pels propietaris de les cases. Entraven mentre dormien, arreplegaven tot el que trobaven i marxaven sense fer soroll.

El judici va començar dilluns a l'Audiència de Girona i ha acabat aquest divendres, amb les conclusions i els informes. El fiscal, Víctor Pillado, manté la petició de 13 anys i 4 mesos de presó per al suposat cervell del grup criminal, Fatjon Lugja, àlies Mario de Rocco. El vincula a 22 robatoris i l'acusa d'un delicte continuat de robatori amb força en casa habitada, un delicte continuat de violació de domicili i un de grup criminal.

Segons el ministeri fiscal, Lugja (defensat pel lletrat Joan Pere Zapata) era el líder de la banda i tenia "dues mans dretes", els acusats Alfred Hasa i Eduart Prenga, amb qui a més compartia pis a Llagostera. Els altres tres acusats (Roman Mhoyan, Iulian Andrei Laba i Gheorghe Mihasca) feien de conductors. "Els traslladaven fins a les cases, al zulo on amagaven els objectes robats i els tornaven a portar allà l'endemà per endur-se el botí", ha afirmat el fiscal.

Al final del judici, el fiscal ha modificat lleument l'acusació. Les conclusions definitives eliminen un els robatoris perquè durant la seva declaració la víctima es va desdir i va assegurar que no creia que ningú hagués entrat a robar casa seva. També desvincula un dels acusats, Eduart Prenga, de quatre robatoris perquè, apunta, el telèfon mòbil que el relacionava amb aquests cops era, en realitat, de Roman Mhoyan.

L'objectiu dels lladres eren cases de llocs apartats o urbanitzacions poc habitades. En algunes de les cases, apunta el fiscal, hi van entrar aprofitant una porta o una finestra mal tancada o aconseguien obrir l'accés sense causar desperfectes però la marca característica d'aquesta banda era l'ús d'un trepant per fer un forat al marc d'una obertura per, després, passar-hi un filferro i usar-lo per obrir.

Després de cometre un o més robatoris en una nit i per evitar que la policia els enxampés en un control de carretera, duien el trepant, passamuntanyes, sabates i la roba que usaven fins a un amagatall que tenien en una zona boscosa prop del radar de Calonge de la C-31. L'endemà al matí, i sense aixecar sospites, tornaven a recollir les coses.

Organigrama criminal

El fiscal exposa que la banda tenia un "organigrama criminal professionalitzat" i especialitzat en aquest tipus de robatori. Per a Alfred Hasa (defensat per Carles Monguilod) demana una pena de 12 anys i 6 mesos de presó per la seva vinculació amb 15 robatoris, violació continuada de domicilis i pertinença a grup criminal.

La modificació més important a l'acusació del fiscal és la d'Eduart Prenga. Inicialment, demana una condemna de 12 anys i 6 mesos de presó però després de desvincular-lo de diversos dels cops demana ara una pena de 8 anys per haver participat en tres dels assalts i pertànyer al grup criminal. L'advocat de Prenga, Joaquim Bech de Careda, al·lega que durant els mesos dels robatoris el seu defensat no estava al país i ho acredita amb els visats del passaport.

Els transportistes s'enfronten a penes de 10 anys i 6 mesos de presó per catorze robatoris (Roman Mhoyan, defensat pel despatx de Benet Salellas) i 6 anys i mig per tres robatoris (Iulian Andrei Laba) i 7 anys de presó per a Gheorghie Mihasca per dos dels assalts, tots dos defensat pel lletrat Sergio Noguero. El fiscal els acusa de robatori amb força continuat, violació de domicili i grup criminal.

Les defenses han elevat a definitives les conclusions provisionals.