Salut calcula que el futur Trueta tindrà uns 100.000 m2 però no defineix la ubicació

Mentrestant es podria ampliar l'àrea quirúrgica de l'hospital actual i construir entre tres i cinc quiròfans més

Salut està acabant de redactar el pla funcional del futur Trueta, que fixa quines són les necessitats d'espai i ubicació per al nou hospital. El nou gerent territorial del Catsalut a Girona, Miquel Carreras, ha explicat que tenen clar que l'hospital de referència de la regió sanitària necessita un edifici de nova construcció, tindrà entre 90.000 i 100.000 metres quadrats i ha d'estar ubicat en un lloc urbanitzat i amb bones comunicacions.

"No em pronunciaré en si ha de ser al nord, al sud, aquí o allà", ha exposat Carreras que eludeix així concretar on es construirà el nou hospital, una de les grans polèmiques que sempre han envoltat el projecte. El que sí que sosté és que, d'acord a les possibilitats de pressupost, la regió sanitària tindrà un nou edifici que substituirà l'hospital actual, que ha complert 60 anys i té limitacions d'espai.

Carreras recorda que construir el nou hospital "no serà cosa de dos dies" i es treballa amb una previsió de termini que va dels deu als quinze anys perquè pugui ser una realitat. Mentrestant, aposta per anar invertint i actualitzant les instal·lacions de l'hospital actual perquè puguin cobrir les necessitats sanitàries de la regió.

En aquest sentit, ha recordat que recentment s'ha licitat per més de 3,7 MEUR l'ampliació del servei d'urgències, que pràcticament doblarà la superfície actual. Passarà dels 1.200 metres quadrats actuals a 2.300 i dels nou boxes d'ara a 23 (8 dels quals es poden convertir en dobles en cas de necessitat), 14 punts d'observació monitorada i quatre punts d'atenció per als pacients crítics.

L'ampliació es fa aprofitant els metres quadrats que ha deixat lliures el trasllat del laboratori regional al parc hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès), una decisió que també ha aixecat polseguera. Carreras ha recordat que el Trueta manté un laboratori per a proves urgents de 250 metres quadrats i sosté que el trasllat a Salt no alentirà ni suposarà cap perjudici en la rapidesa d'obtenció de les analítiques.

Un cop enllestida l'ampliació d'urgències, el director territorial situa com a prioritat dotar el Trueta de més quiròfans. Actualment, detalla Carreras, hi ha deu quiròfans de cirurgia major i un de menor. "No n'hi ha prou", exposa. Per això, aposten per ampliar la zona i construir entre tres i cinc nous quiròfans. "No podem esperar deu o quinze anys a tenir nou hospital", ha apuntat Carreras. Salut no descarta traslladar altres unitats al parc hospitalari Martí i Julià per aconseguir l'espai necessari per millorar serveis al Trueta.

El SEM, més adaptat al territori

Després que el conseller de Salut, Toni Comín, anunciés aquest dijous que ha decidit destituir el director del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) just després que es fes públic que la fiscalia ha decidit investigar l'adjudicació del servei de transport sanitari fet durant l'època del conseller Boi Ruiz, Carreras ha reconegut que el nou model de transport sanitari català, implantat aquest gener a la regió sanitària de Girona, necessita "ajustos" per suplir algunes mancances detectades.

El gerent territorial exposa que a les comarques gironines estan analitzant i dissenyant el mapa d'ambulàncies, sobretot per tenir-ho llest cara a l'estiu quan es multiplica la població pel turisme.