Torroella de Montgrí es declara vila lliure de correbous però sense prohibir la festa

L'alcalde alerta que la moció podria prohibir la fira de Sant Andreu o el festival de màgia

Torroella de Montgrí s'ha declarat aquest dijous "vila lliure de correbous". El ple ha aprovat, amb vuit vots a favor, cinc en contra i quatre abstencions, una moció presentada pel PACMA a través de la qual el municipi "renuncia a continuar organitzant o col·laborant" amb qualsevol tipus de festa on s'utilitzin animals vius "com a objecte de divertiment". L'alcalde, Jordi Cordón, ha recordat al ple que una moció no és vinculant, sinó una declaració d'intencions. Per això, ha assegurat que ara obriran un procés de debat per estudiar quines festes s'han de prohibir i ha alertat que el text de la moció, tal com està redactada, inclou també altres propostes com la fira de Sant Andreu (esmentant específicament el concurs de gossos de d'atura) o algunes espectacles inclosos al Festival Internacional de Màgia (Fimag).

La moció ha rebut vuit vots a favor (quatre regidors d'ERC, dos de LEST i dos més de la CUP), cinc en contra (quatre regidors de CiU i un d'UPM) i quatre abstencions (la dels dos representants de la Coordinadora l'Estartit i Torroella –COET- i dos vots de regidors d'UPM). Així, la moció que declara Torroella de Montgrí "vila lliure de correbous" ha prosperat enmig dels xiulets i crits de membres de la penya San Marcos (organitzadora de les vaquetes) que han anat al ple engalanats amb samarretes i banderes per reivindicar que la seva festa no implica un patiment per als bous.

El text de la moció presentada pel PACMA, però, no abasta només els correbous, sinó que expressament insta Torroella a renunciar a "continuar organitzant o col·laborant, directa, indirectament o per omissió, amb qualsevol tipus de festa o activitat lúdica on s'utilitzin animals vius com a objecte de divertiment.

Sabina Vilà ha defensat la moció i ha assegurat que els correbous són una pràctica "de dominació i burla" del organitzadors cap als animals perquè no tenen en compte el patiment dels bous. La moció assevera que els correbous són una manera "d'esquivar" la prohibició catalana contra les curses de braus al·legant que, en aquesta pràctica, no hi ha sang. "Per a moltes persones sensibles, és un abús cap a un ésser que no pot decidir", ha exposat.

Tot i que la moció ha prosperat, l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón, ha recordat que no és un text vinculant, sinó només una declaració d'intencions. "Això no vol dir que demà els correbous estiguin prohibits, sinó que demà haurem d'obrir un debat ampli per veure com ho apliquem", ha detallat l'alcalde. Segons Cordón, la moció no es pot limitar només als correbous sinó que s'haurà de discutir i consensuar quines són aquestes festes que infringeixen patiment en els animals i, per tant, que cal abolir.

La posició dels partits

L'equip de govern de Torroella, format per CiU i ERC, no s'han posat d'acord a l'hora de votar la moció. Una de les defenses més aferrissades de les vaquetes l'ha fet un dels regidors de CiU, Joan Ramon Aladid, que ha parlat en nom de la penya San Marcos. "No entenen res de bous, nosaltres els hem criats, els estimem i són vostès els que els volen matar, els volen abolir", ha assegurat, alhora que ha acusat els que han votat a favor del text d'usar "la demagògia" però no el coneixement.

A l'altra cara de la moneda, el líder d'ERC al municipi, Josep Maria Rufí, que ha recordat que és veterinari de professió i, com a tal, està en contra de les vaquetes. "No volem ser part d'un municipi que celebri un espectacle basat en el patiment d'un animal", ha exposat Rufí, que ha afegit que està convençut que "més d'hora que tard" quedaran abolides totes les festes que impliquin aquest patiment. "Tenim l'ocasió de girar pàgina", ha concretat i espera que aquesta moció s'acabi traduint en una realitat, no com l'aprovada 25 anys enrere (també amb el vot a favor d'ERC) i que no va tenir conseqüències.

UPM ha estat el grup que ha fet un vot diferent entre els seus membres. El seu líder, Jordi Colomí, ha lamentat que no s'hagi fet un debat a fons i s'ha preguntat què passarà ara amb totes les festes que inclouen animals, com la fira de Sant Andreu, els concursos de gossos d'atura, les hípiques o amb els caçadors. "Per què uns si i els altres no?", s'ha preguntat.

Els dos regidors de L'Estartit Som Tots (LEST) han votat a favor de la moció. La seva portaveu, Sílvia Comas, ha recordat que "els temps canvien" i s'ha remès a les lleis de benestar animal per donar suport al redactat. En la mateixa línia, la CUP també ha donat suport al text tot i que ha alertat que en certa manera se sentien "incòmodes" perquè es pugui assimilar que la cultura catalana s'intenti imposar a les tradicions andaluses centrant la prohibició només amb els correbous.

El portaveu del COET, Gregori Sarquella, ha justificat l'abstenció del seu grup perquè advoquen per convocar un referèndum i que tots els torroellencs es puguin posicionar.

El president de la penya San Marcos, Marcos Aladid, ha avançat que si finalment es confirma la prohibició del correbou recorreran a la justícia per impugnar-ho perquè consideren que la llei catalana els avala. "És una pallassada que vingui un partit de fora dir-nos què hem de fer", ha afirmat i conclou: "Que no ens treguin aquesta festa després de 36 anys".