Els convergents gironins volen que els polítics no ocupin el mateix càrrec durant més de 8 anys

Jordi Xuclà es postula com l'únic candidat a encapçalar la llista a les Generals del juny

Els militants i simpatitzants de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a les comarques gironines aposten per la limitació de mandats i per fer més transparents els números. Durant el procés del Torn Obert, una clara majoria dels qui han respost l'enquesta que ha de servir de base per definir el futur de la formació s'han decantat perquè els seus polítics no ocupin un mateix càrrec durant més de dos mandats (en concret, el 70,4%).

A més, sis de cada deu aposten perquè els partits rebin donacions de particulars només si es fan públiques. Pel què fa a l'elecció de candidats i la confecció de llistes, els militants i simpatitzants estan frec a frec entre mantenir l'actual sistema o canviar-lo per d'altres (esmentant específicament les primàries).

Sigui com sigui, de cara a les eleccions generals del juny, a la demarcació es mantindrà el mateix procés que s'ha fet fins ara (amb independència de com s'esculli el cap de llista per Barcelona). De moment, a la demarcació Jordi Xuclà es postula com l'únic candidat a encapçalar, i repetir com a cap de llista, de cara als comicis del 26 de juny.

Ampliació:

Convergència ja ha engegat la maquinària del procés que desembocarà en el congrés del juliol, on la formació decidirà el seu futur. El primer pas, abans de la votació del 21 de maig, ha estat el Torn Obert, durant el qual el partit ha passat una enquesta presencial de 90 preguntes a militants i simpatitzants, les respostes de la qual han de servir com a base per encarar el congrés.

A les comarques gironines (aquí, no s'hi inclou la Cerdanya) un de cada quatre dels qui han respost les preguntes és simpatitzant de Convergència. I els restants representen el 35% de la militància que CDC té a la demarcació. El president del partit a les comarques gironines, Pere Vila, assegura que estan "moderadament satisfets" amb la participació, tenint en compte que part de la militància és d'edat avançada i que les respostes s'havien de fer de manera presencial.

Entrant a analitzar els resultats, la majoria de les respostes de comarques gironines van en la mateixa línia de les que s'han fet arreu de Catalunya. A grans trets, els gironins vinculats amb CDC se situen meridianament al centre de l'espectre polític, creuen que el nou moviment (sigui partit o refundació) també s'hi ha de circumscriure i, a més, aposten perquè sigui un espai on conflueixin diferents corrents ideològics.

Un 70,9% dels qui han participat al Torn Obert, d'altra banda, se senten 100% catalans (a Catalunya són un 67%) i asseguren que el nou país sorgit del procés sobiranista ha de continuar formant part de la Unió Europea (com ho recullen el 84,9% de les respostes).

Limitació de mandats

L'enquesta del Torn Obert toca multitud de temes. Passa, entre d'altres, per economia, educació, ajudes socials, la influència de la religió en la política o, fins i tot, demana a militants i simpatitzants si estan a favor de legislar (87,2%) o, directament, prohibir (6,6%) la prostitució.

Però és innegable que el gruix de preguntes se centren en política, amb l'objectiu de definir tant les bases ideològiques com organitzatives de la nova Convergència. I aquí, els militants i simpatitzants gironins es decanten clarament per la limitació de mandats i per fer més transparents els comptes dels partits.

Set de cada deu aposten perquè els polítics no ocupin un mateix càrrec durant més de dos mandats (davant el 15% que creu que no hi ha d'haver limitacions i el 3,4% que volen restringir-ho a un mandat). "A més, existeix un gran consens a l'hora de demanar que aquesta limitació sigui aplicable a tots els càrrecs electes, des del president de la Generalitat fins als regidors municipals", ha precisat Pere Vila.

Pel què fa als números, una clara majoria (71,5%) dels gironins vinculats a CDC pensa que els partits han de finançar-se amb recursos tant públics com privats. A més, més de la meitat dels enquestats (el 62%) creu que les formacions polítiques han de poder rebre donacions de particulars i empreses només si aquestes quantitats es fan públiques.

Elecció de càrrecs i confecció de llistes

Allà on les posicions estan més ajustades és a l'hora de definir quin serà el procés per fer llistes i escollir càrrecs institucionals dins la nova Convergència. Aquí, un 38,7% dels militants i simpatitzants gironins que han pres part al Torn Obert creuen que cal mantenir l'actual sistema (a través de ternes i, posteriorment, ratificant les llistes escollides al Consell Nacional). Però un 42,3% aposta per canviar el procés. I aquí, específicament, proposen com a alternatives "les primàries o fer processos d'elecció més oberts que els actuals".

Sigui com sigui, però, de cara a les eleccions generals del 26 de juny, a la demarcació es mantindrà l'actual sistema (perquè així ho marquen els actuals estatuts). I això, amb independència que el cap de llista per Barcelona s'acabi escollint mitjançant primàries. Pere Vila ja ha avançat que, de moment "no es té constància" que ningú més apart de Jordi Xuclà vulgui optar a encapçalar la llista. És a dir, que l'actual diputat repetiria com a candidat per Girona al Congrés dels Diputats.

Les llistes electorals s'han de tancar i presentar el proper 23 de maig. Entremig, però, Convergència posarà les urnes per preguntar als militants sobre el futur del partit (demanant-los que escullin entre refundació o nova formació). "Serà una jornada històrica, on posarem urnes mòbils per arribar als pobles més petits", ha precisat Pere Vila.

En referència al procés intern que viu CDC, el president també ha valorat que els resultats de les enquestes del Torn Obert deixen clar que "som un partit modern i que dóna resposta a les inquietuds del país".