Jutgen els lladres silenciosos que van robar a 26 cases

El fiscal demana penes de fins a 13 anys i 4 mesos de presó

El grup de lladres silenciosos considerats els més actius de les comarques gironines s'han assegut aquest dilluns al banc dels acusats de l'Audiència de Girona. El fiscal demana 13 anys i 4 mesos de presó per al suposat líder del grup criminal.

La banda, desarticulada l'abril del 2013, estava especialitzada en entrar a les cases de nit, mentre els inquilins dormien. Amb un trepant, feien un forat a la paret per on feien passar un filferro amb el que obrien portes i finestres.

Un cop dins, s'enduien diners, mòbils, ordinadors, tauletes, roba i joies. Tot, sense despertar les víctimes. El fiscal els acusa de perpetrar 26 robatoris i violacions de domicili. A banda del líder, hi ha sis acusats més que s'enfronten a penes d'entre 6 anys i mig i 12 anys i 6 mesos de presó. El primer dia de judici han declarat les víctimes. El judici s'allargarà tota la setmana i els acusats declararan al final.

Ampliació:

Aquest grup de lladres va entrar a robar, segons el fiscal, a 26 cases de Santa Cristina d'Aro, Calonge, Castell-Platja d'Aro, Vidreres, Caldes de Malavella, Girona, Quart i Llagostera entre el mes de juny del 2012 i el març del 2013. Actuaven de forma tan sigil·losa que rarament eren descoberts pels propietaris de les cases. Entraven mentre dormien, arreplegaven tot el que trobaven i marxaven sense fer soroll.

El judici contra els set acusats de formar part d'un grup criminal especialitzat en aquest tipus de robatori ha començat aquest dilluns a l'Audiència de Girona. Està previst que s'allargui tota la setmana tot i que, a petició dels advocats de la defensa, els acusats no declararan fins al final, un cop el tribunal ja hagi escoltat víctimes, els agents d'investigació i pèrits.

Aquest dilluns ha estat el torn de les víctimes. La majoria dormia quan els lladres van entrar a casa seva i no van sentir absolutament res. Altres, en canvi, van sentir fressa però van pensar que potser era un familiar que s'havia aixecat a beure aigua o per anar al lavabo. La majoria no es van assabentar que havien entrar a robar fins l'endemà al matí.

Una altra de les víctimes ha explicat que van escoltar soroll però no van pensar que algú havia entrat a la casa fins que va saltar l'alarma. "Des de la central ens van enviar les imatges de vídeo i es veia un home encaputxat que duia una llanterna a una mà i una arma a l'altra", ha relatat.

L'objectiu dels lladres eren cases de llocs apartats o urbanitzacions poc habitades. "És un carrer sense sortida on ni tan sols hi passen cotxes", ha explicat una de les víctimes, de Girona.

En algunes de les cases hi van entrar aprofitant una porta o una finestra mal tancada però, segons el fiscal, la marca característica d'aquesta banda és l'ús d'un trepant per fer un forat al marc d'una obertura per, després, passar-hi un filferro i usar-lo per obrir. "Hi havia un forat petit al costat de la porta per on van entrar", ha explicat una de les víctimes. Els lladres s'enduien diners, mòbils, ordinadors, tauletes, roba i joies.

Entrar a robar a 26 cases

Després de cometre un o més robatoris en una nit i per evitar que la policia els enxampés en un control de carretera, duien el trepant, passamuntanyes, sabates i la roba que usaven fins a un amagatall que tenien en una zona boscosa prop del radar de Calonge de la C-31. L'endemà al matí, i sense aixecar sospites, tornaven a recollir les coses.

Segons el fiscal, el botí que s'enduien de les cases el repartien entre els membres del grup, el venien al mercat negre o bé l'enviaven al seu país d'origen, Albània, a través de paquets postals. Al grup també hi havia altres lladres que no han pogut identificar.

El fiscal acusa de fins a 26 robatoris i violacions de domicili que sosté que el grup criminal va cometre. En concret, atribueix al grup disset robatoris continuats amb força en les coses en casa habitada, nou violacions de domicili en concurs medial amb un furt continuat i un delicte de grup criminal.

El líder, 13 anys i 4 mesos de presó

Segons l'escrit d'acusació del fiscal, el líder de la banda és Fatjon Lugja, àlies Mario de Rocco. "Va decidir conformar un entramat criminal dedicat a cometre robatoris en habitatge", apunta la fiscalia, que afegeix que els dos primers membres del grup van ser els seus dos companys de pis: Alfred Hasa i Eduart Prenga. Vivien plegats a Llagostera.

Els tres localitzaven objectius i duien a terme els robatoris. Lugjan també s'ocupava de contractar persones que feien tasques de transport. Traslladaven els lladres fins a les cases que volien assaltar i després del cop els passaven a recollir. A canvi, rebien alguns dels objectes sostrets durant els robatoris. Els quatre conductors del grups acusats són Roman Mhoyan, Mohamed Ouzanni (l'únic amb antecedents per robatori), Iulian Andrei Laba i Georghe Mihasca.

Fatjon Lugja s'enfronta a 13 anys i 4 mesos de presó, la pena més alta, perquè el fiscal li atribueix la participació directa en 23 dels casos. Per a Alfred Hasa demana 12 anys i mig per 16 dels robatoris. Per a Eduard Prenga sol·licita 12 anys i 6 mesos per set dels cops.

Els transportistes s'enfronten a penes de 10 anys i 6 mesos de presó per catorze robatoris (Ramon Mhoyan), 7 anys i 6 mesos per quatre fets i un agreujant de reincidència (Mohamed Ouzanni), 6 anys i mig per quatre robatoris (Iulian Andrei Laba) i 7 anys de presó per a Gheorghie Mihasca per tres dels assalts.