Olot combatrà el mosquit tigre distribuint teles mosquitera als dipòsits d'aigua dels horts

És una de les actuacions de l'Ajuntament emprendrà en la campanya d'enguany

L'Ajuntament d'Olot ha decidit avançar la campanya de control del mosquit tigre. Les actuacions que l'any passat van començar a l'estiu, enguany es faran durant la primavera. Entre les mesures previstes, destaca la distribució gratuïta de teles mosquitera per als dipòsits d'aigua que hi ha als horts de la ciutat per recollir l'aigua de pluja i poder regar.

També s'enviarà una carta als titulars dels horts municipals informant-los de les mesures a emprendre per evitar la proliferació de l'insecte. El 90% dels llocs de cria d'aquest mosquit es troben en llocs de propietat privada. És per això que la col·laboració ciutadana és essencial per a la detecció i eliminació dels punts d'acumulació d'aigua. Els interessats en recollir aquestes teles mosquitera per als dipòsits d'aigua dels horts s'han de dirigir al Consorci SIGMA (situat a la carretera de Riudaura). També s'enviarà una carta informativa als titulars dels horts municipals amb les mesures més importants a emprendre per combatre el mosquit tigre.

És el primer cop que el consistori pren aquesta mesura. El regidor de Medi Ambient, Josep Guix, subratlla que "cal anar millorant" perquè a finals de l'estiu passat hi va haver un repunt important de la presència del mosquit tigre que ara es vol evitar.

Per això, s'ha decidit avançar la campanya de prevenció i fer-ho durant aquesta primavera. Com ja es va fer l'any passat, es faran sessions informatives sobre la biologia del mosquit i mesures preventives als treballadors de diferents serveis municipals. En col·laboració amb Dipsalut i el programa de vigilància del mosquit tigre, s’instal·larà un punt informatiu al mercat setmanal dels dilluns a Olot.

Per segon any consecutiu, es reforçaran els punts més susceptibles del creixement de larves de mosquit, com ara les zones pròximes al riu. El mes vinent s'aplicarà de nou un tractament biològic als embornals de diferents zones properes a espais públics com són els centres educatius, els parcs infantils o les zones esportives.

El mosquit tigre

El mosquit tigre ('Aedes albopictus') és una espècie invasora provinent d’Àsia. L’adult té una mida d'entre 2 i 10 mil·límetres, i se'l reconeix pel cos negre i les ratlles blanques al cap, al cos i a les potes. Viu durant l’època de calor, aproximadament entre abril i novembre. Té un radi d’activitat relativament curt, d’uns 200 metres del lloc de cria. No obstant això, a causa de les condicions meteorològiques o l’efecte de l’home es pot desplaçar a més distància. Prefereix les zones ombrívoles i és actiu, sobretot, de dia.

La presència d’aquest mosquit és molt molesta per l’elevat nombre de picades que provoquen. Ponen entre 80 i 200 ous que, sobretot, dipositen en la paret interna de recipients que contenen aigua, encara que sigui poca. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs d’acumulació d'aigua.