50 anys de l'Escola d'Hostaleria de Girona recollits en un llibre

Els germans Roca, que van estudiar al centre, apadrinen la presentació de la publicació

L'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona ha vist passar per les seves aules cuiners de renom, hotelers, sommeliers o inspectors de guies. El centre compleix 50 anys i, entre els diferents actes commemoratius, ha presentat un llibre que recull vivències, històries i anècdotes d'aquest mig segle.

L'escola té els seus origens en el Taller Escuela Sindical del barri de Sant Narcís, creat el 1952. Per tant, és un centre que va néixer vinculat al Sindicato Vertical, en ple franquisme. La primera alumna que s'hi va inscriure va ser una dona, Maria Teresa de Toca Ciurana, el dia 16 d'octubre de 1965. Després d'ella, encara s'hi van apuntar set dones més. "Estàvem a l'any 65 i enmig del franquisme, es pensaven que seria una formació per a homes i des del movimiento van haver de córrer a fitxar a una senyoreta perquè vigilés les dones", explica l'autor del llibre, Salvador Garcia-Arbós. De fet, l'encarregat d'inaugurar el centre va ser el secretari general del Movimiento i delegat nacional de sindicats, José Solís Ruiz, mà dreta del general Franco.

Aquesta és una de les múltiples anècdotes i vivències que es recullen en la publicació. També s'hi han inclòs fotografies antigues, captures de pantalla del No-Do parlant del centre o fotografies de l'internat que durant anys va acollir els alumnes vinguts de lluny. Girona va ser pionera en apostar per la hostaleria i el turisme, i l'escola pot presumir que és la més antiga de Catalunya i la segona a nivell estatal, després de Madrid.

El pròleg del llibre està signat per un exalumne del centre que, actualment, és el president de la Diputació, Pere Vila, i l'epíleg és de Carles Puigdemont, exalcalde de la ciutat i president del Govern. El llibre es repartirà a tots els exalumnes que assisteixin dijous 21 d'abril al sopar de celebració del 50è aniversari, que es farà a la mateixa escola. A la cita hi assistirà la primera alumna inscrita, que viatja des de Madrid expressament per participar en l'acte.

El pòsit de l'escola, font d'inspiració

Entre els alumnes distingits que ha vist l'escola en aquest mig segle destaquen els germans Roca, que estan al capdavant del Celler de Can Roca, considerat el millor restaurant del món. Sempre han mostrat un respecte i admiració pel centre que els va veure créixer professionalment, i aquest divendres també han volgut apadrinar la presentació del llibre.

"Hem compartit bones estones tant com a alumnes com també de professors més tard, i quan et mires el llibres i les imatges que hi apareixen sents moltes emocions", reconeix Joan Roca. Segons destaca, el seu pas per l'escola els va servir per créixer professionalment i creu que ha estat una "peça clau" per arribar a convertir el Celler de Can Roca en el restaurant que és avui en dia.

"Molts hem crescut i hem trobat la inspiració aquí", ha reconegut el sommelier Josep Roca, que destaca el caràcter innovador del centre i el "pòsit" que ha deixat en el món de la cuina. Per al petit dels germans, Jordi Roca, l'escola és una època de la seva vida que li porta records i vivències que agraeix poder tornar a reviure amb aquest llibre.