Torramadé diu que fou víctima d'extorsió per part d'Amador

La fiscal manté la petició de 3.600 euros de multa

L'expresident de la Diputació de Girona i exalcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha assegurat que els abusos sexuals que va denunciar l'exassessora Minerva Amador són "absolutament falsos".

Torramadé creu que potser Amador va "interpretar malament" algun gest seu durant la conversa que van mantenir al sopar del 8 de novembre del 2012 però nega haver fet cap tocament "amb ànim obscur, libidinós o de contingut sexual".

Per això, l'expresident sosté que l'exassessora el va intentar extorsionar quan li va reclamar 50.000 euros a canvi "d'un silenci per una cosa que no havia succeït". La declaració de Torramadé ha posat punt final al judici. La fiscal manté la petició de 3.600 euros de multa per un delicte d'abusos sexuals i l'acusació particular sol·licita una condemna de 2 anys de presó.

Ampliació:

Durant la seva declaració, Torramadé ha negat haver fet tocaments "amb ànim obscur, libidinós o de contingut sexual" a Minerva Amador en el transcurs d'aquell sopar. Segons ha explicat, al final del sopar van acabar asseguts de costat perquè ella va canviar de cadira. Primer, van estar parlant una estona en grup. "Feia pocs dies que havia mort la germana d'una regidora i li estàvem donant el condol i aleshores ella ens va dir que estava preocupada perquè li havien trobat una acumulació al pit", ha rememorat.

Després, van començar a conversar ells dos. Segons Torramadé, la conversa va girar entorn a la configuració de les llistes per a les properes eleccions municipals a Salt. Torramadé creu que és "probable" que durant al conversa li toqués en algun moment "la mà, la cuixa o l'espatlla" però sense cap ànim luxuriós, sinó com a gesticulació per donar "vehemència" al que li deia.

"Intentava explicar-li que, com a presidenta local d'Unió, havia d'agafar la iniciativa i començar les converses amb el president de Convergència perquè no ens passés el mateix de sempre", ha explicat. "I és probable que, amb l'única intenció de reforçar el que deia, la toqués però mai de forma acumulativa", ha afegit. També ha negat haver-li agafat la mà a l'exassessora durant l'acte de penjada del primer cartell, que es va fer després del sopar.

Per això, assegura que un cop conclosos els actes d'inici de campanya, se'n va anar a casa totalment tranquil. No va ser fins un parell de dies després que va saber que Minerva Amador havia posat en coneixement d'altres persones que aquella nit Torramadé li havia fet tocaments. Un dels avisos a l'aleshores president de la Diputació li va arribat del cap de protocol de l'ens, Josep Maria Amargant. "Li vaig dir que era absolutament fals, que no era cert, que hi parlés i que ho aclarís", ha assegurat al judici.

Jaume Torramadé assegura que va pensar que Minera Amador havia "interpretat malament" algun gest d'ell i va pensar que amb el pas dels dies en podrien parlar i s'acabaria la confusió. "Em vaig quedar estupefacte però ho vaig atribuir a una percepció errònia de la realitat", ha explicat. L'expresident assegura que ell no va enviar ningú a negociar cap pagament de diners a canvi d'un silenci.

De fet, ha assegurat que la següent notícia que va tenir de l'afer va ser que Minerva Amador volia 50.000 euros a canvi de no denunciar-lo. "La meva visió que es tractava d'una distorsió de la realitat canvia quan sé que volen 50.000 per pagar un silenci per una cosa que no ha succeït, per mi això és una extorsió", ha explicat Torramadé que diu que immediatament després de saber això va trucar al comissari dels Mossos d'Esquadra i, seguint les seves indicacions, ho va anar a denunciar. Aquest cas està pendent d'arribar a judici.

"Patit molt"

Un cop acabat el judici, després de les conclusions i els informes, Torramadé ha fet ús del seu últim torn de paraula. Ha començat dient que durant tot el procés, que s'ha allargat tres anys i mig, "ha patit molt" perquè sap que és "innocent" i que el que ha anat sortint en premsa i s'ha explicat sobre el sopar "no és cert". L'expresident ha recordat que fins al judici s'ha mantingut en silenci sobre l'afer però assegura que s'ha sentit "bombardejat" per la denunciant i el seu entorn per publicacions constants.

"Vaig senti molta impotència davant l'allau dels mitjans de comunicació i el bombardeig sistemàtic que he patit", ha afegit. "No he respost en cap cas però ara tinc esperança, perquè s'acaba aquest malson i perquè confio que el pronunciament del jutjat sigui conseqüent amb el que va passar i que s'ha escoltat jurant el judici", ha conclòs.

Després d'aquesta intervenció, el judici ha quedat vist per a sentència. La fiscal manté la petició de 3.600 euros de multa i una indemnització de 1.000 euros per un delicte d'abusos sexuals. L'acusació particular, representada pel lletrat Joaquim Bech de Careda, sol·licita pel mateix delicte 2 anys de presó i que indemnitzi Amador amb 20.000 euros. L'advocat de la defensa, Manel Mir, demana l'absolució.

Trastorn amb ansietat i depressió

La segona jornada del judici ha començat amb les declaracions dels perits que han avaluat l'estat mental de Minerva Amador. La forense ha explicat que tenia un trastorn adaptatiu que la feia estar ansiosa i depressiva. L'informe conclou que el sopar i tota la situació que es va desencadenar després van afectar la salut mental de l'exassessora, que va necessitar tractament mèdic i farmacològic per superar-ho.

"Aquest tipus de trastorn es genera per un únic episodi o per una situació estressant contínua que es prolonga en el temps, en aquest cas és una barreja de les dues coses", ha afirmat la forense. En la mateixa línia s'han manifestat la psicòloga i la psiquiatre de la xarxa de salut pública que van atendre i tractar Minerva Amador.

Amargant, fals testimoni

Durant el seu informe, l'advocat de l'acusació particular, Joaquim Bech de Careda, ha demanat que es dedueixi testimoni i s'imputi el cap de protocol de la Diputació de Girona, Josep Maria Amargant, per haver mentit durant el judici. El lletrat assegura que Amargant "va mentir" en diversos aspectes de la seva declaració i ha criticat que, de sobte, patís amnèsia i no recordés quasi res del que havia dit ja al jutjat o havia fet públic en articles de premsa.

El lletrat, a més, no descarta fer el mateix amb altres testimonis. "Veurem el que diu la sentència, però segons el que es declari provat haurà quedat clar que alguns testimonis del sopar van mentir", ha afirmat en declaracions a la premsa.

Manel Mir, en el seu informe, ha assegurat que no hi ha proves que serveixin per condemnar Jaume Torramadé perquè tots els testimonis directes neguen amb contundència haver vist cap tocament. Segons Mir, la rellevància pública pels càrrecs que tenia aleshores Torramadé ha enterbolit tot el procés i ficat pel mig testimonis de referència que no han de tenir cap transcendència a nivell penal.