Condemnats dos dels acusats d'atracar a punta de pistola un banc a Bordils

El Jutjat penal 1 absol el conductor que esperava a fora la sucursal

El Jutjat penal 1 de Girona ha condemnat dos dels acusats d'atracar a punta de pistola una sucursal bancària de Bordils (Gironès) el 30 d'abril del 2015 i robar 225 euros.

La jutgessa imposa una pena d'1 any, 8 mesos i 15 dies de presó a Arià Font i una condemna de 2 anys a Blas Justicia. La sentència absol el tercer acusat, el jove que va portar els atracadors amb cotxe fins a Bordils i que, segons les acusacions, esperava a fora del banc per fugir després de l'atracament.

La jutgessa conclou que no ha quedat provat que estava conxorxat amb els dos lladres ni que sabés que tenien intenció de cometre un robatori. Font i Justicia estan empresonats per aquest cas des del 13 de maig del 2015 i la sentència ordena la seva posada immediata en llibertat.

Ampliació:

El matí del 30 d'abril del 2015 el acusats Blas Justicia i Arià Font van entrar a la sucursal bancària que Caixabank té a peu de carretera C-66 amb la intenció de robar. La sentència exposa que els dos atracadors van entrar a l'oficina i es van esperar a que tots els clients que hi havia marxessin. Aleshores, van "exhibir les pistoles que portaven" que, segons recull la sentència, no s'ha pogut acreditar si eren autèntiques o simulades. "

"Van exigir l'entrega dels diners als empleats de l'oficina, apoderant-se de la suma de 225 euros", relata la sentència. El botí va ser tan escàs perquè, just en el moment en què van cometre el robatori, s'havia encallat la màquina dispensadora de bitllets i només es van poder emportar els diners que els treballadors tenien a mà. Després de cometre el cop, els dos homes van sortir del banc i van fugir amb el cotxe d'un tercer acusat que els havia portat fins allà i els esperava a fora.

L'endemà, i després de prendre declaració a les víctimes, als testimonis i analitzar les gravacions de les càmeres de videovigilància, els Mossos d'Esquadra van anar a detenir els sospitosos. La sentència recull que el 14 de maig Blas Justicia va consentir voluntàriament a que escorcollessin casa seva, a Salt. Els agents hi van trobar una pistola per a la qual no tenia llicència.

La sentència també ressalta que els acusats han pagat, abans del judici, la indemnització que se'ls hi reclamava pel robatori.

Per això, el Jutjat penal número 1 condemna Arià Font com a autor d'un delicte de robatori amb intimidació i ús d'arma de foc de menor entitat amb un atenuant de reparació del dany a una pena d'1 any, 8 mesos i 15 dies de presó. A Blas Justicia li imposa una condemna de 2 anys de presó pel robatori i per un delicte de tinença il·lícita d'armes tenint en compte que també ha reparat el dany i apreciant un altre atenuant de col·laboració i confessió.

El jutjat absol el tercer acusat, el jove que els va portar amb cotxe fins a Bordils. "No existeix cap testimoni directe ni indirecte que el situï al lloc de l'atracament i la seva participació se cenyeix al trasllat dels altres dos acusats fins a Bordils", exposa la sentència que afegeix que "no existeix cap prova o dada objectiva, més enllà de simples sospites" que demostrin que estava conxorxat amb els dos lladres.

La sentència no aplica als condemnats cap rebaixa de la pena tenint en compte la seva drogoaddicció. Tot i que hi ha informes pericials que revelen que eren addictes, conclou que no ha quedat provat que en el moment de cometre el robatori tinguessin les capacitat alterades. De fet, ressalta que els treballadors atracats inclús van poder raonar i dialogar amb ells.

En el judici, els dos condemnats van assegurar que van entrar al banc amb la intenció de demanar diners per comprar drogues però la situació es va "malinterpretar".

Sense violència

Els tres acusats s'enfrontaven a penes de fins a 4 anys i 3 mesos de presó per l'atracament mentre que els advocats defensors, Josep Maria Illa, Carles Eudald MacCragh i Joan Pere Zapata demanaven l'absolució.

Finalment, la jutgessa té en compte que el lladres no van usar la violència contra les víctimes. "No hi ha dubte sobre que la presència de dues persones armades en un espai tancat i amb ús d'expressions com 'això és un atracament', 'i no toqueu res tot anirà bé i no us passarà res' té suficient contingut intimidatori", argumenta la sentència que afegeix, per contra, que no ha quedat acreditat l'ús de la violència.

La jutgessa exposa que els treballadors del banc van dir que "més enllà de la por que sent qualsevol persona davant una situació d'incertesa, tenint en compte que els atracadors duien armes que semblaven reals, no van témer per la seva vida ni per la seva integritat física".

Arià Font i Blas Justicia estan empresonats per aquest cas des del 13 de maig del 2015. Per això, tenint en compte la condemna que imposa, la jutgessa ordena que els deixin en llibertat immediatament si no tenen cap altra causa pendent amb la justícia. La sentència no és ferma i es pot recórrer a l'Audiència de Girona.

Un els condemnats, Blas Justicia, té un llarg historial de robatoris i atracaments. Segons consta al seus antecedents policials, la seva activitat delictiva va començar el 1976, quan la Guàrdia Civil el va detenir per un robatori amb violència i intimidació. Al llarg dels 80 i 90, acumula més d'una desena de detencions a la base de dades de la Guàrdia Civil i la policia estatal per robatoris, detenció il·legal o furts.