362 empreses solvents busquen relleu per jubilació o abandó de l'activitat

L'Ajuntament de Girona s'incorpora al programa 'Reempresa'

362 empreses solvents de les comarques gironines busquen relleu perquè els propietaris es jubilen o bé deixen l'activitat per altres motius (mobilitat geogràfica o desavinences entre els socis).

Totes aquestes firmes es troben ara en cartera dins el programa 'Reempresa', impulsat per la patronal CECOT i que va arribar a la demarcació l'any 2013. Fins ara, gràcies a aquesta iniciativa per evitar liquidacions, arreu del territori s'han generat 1,4 MEUR d'inversió induïda que han permès 'salvar' 76 empreses, gràcies a què un emprenedor ha assumit les regnes del negoci.

D'aquestes, una de cada tres es troben a la ciutat de Girona. Aquí, sobretot, les firmes que han canviat de mans són del sector serveis (amb una clara preeminència del ram de l'hostaleria). Precisament, aquest dimarts, l'Ajuntament de Girona s'ha adherit al programa 'Reempresa' i, a partir d'ara, obrirà un punt fixe d'atenció a aquells qui estiguin interessats a comprar alguna de les empreses que s'inclouen al catàleg.

Ampliació:

El programa 'Reempresa' es va engegar per garantir la continuïtat d'aquelles empreses viables que, sigui per un motiu o altre, podien veure's abocades a la liquidació. Bé fos perquè el propietari es jubila (cosa que passa en un de cada tres casos) bé fos perquè l'amo marxava a viure a un altre lloc o -fins i tot- per desavinences entre socis.

A les comarques gironines, aquesta iniciativa impulsada per la CECOT, va arribar l'any 2013. Segons explica el president de la patronal, Antoni Abad, 'Reempresa' no és res més que "un gran mercat que multisectorial que posa en contacte propietaris que volen vendre amb emprenedors que volen comprar". Té la particularitat, això sí, que les empreses que s'hi ofereixen solen ser petites i mitjanes.

"Hi ha de tot, des de fleques a discoteques passant per comerços, restaurants i indústries", precisa Abad. El president de la CECOT recorda que, precisament, en aquests casos qui adquireix el negoci no ha de començar des de zero, sinó que compra una empresa que ja és solvent.

D'ençà que es va començar a estendre al territori, el programa ha permès garantir la continuïtat de 78 negocis, que s'han acompanyat d'una inversió induïda de 2.99 MEUR. Moltes d'aquestes empreses són del sector comerç, però a la demarcació també destaquen les industrials (que suposen el 17% del global).

El director del centre 'Reempresa' a Catalunya, Albert Colomer, precisa que, a dia d'avui, al seu catàleg hi ha 362 firmes gironines que busquen relleu. I que des del programa s'està parlant amb 525 emprenedors que podrien estar interessats a adquirir-ne alguna. "El seu perfil és molt variat; des de treballadors o encarregats que ja se la coneixen perquè hi porten temps treballant fins a empresaris del sector, passant per executius que busquen noves ocupacions", indica el president de la CECOT.

Una de cada tres, a Girona ciutat

De les 78 empreses que han perviscut gràcies al programa, una de cada tres (en concret, 26) es troben a Girona ciutat. En total, aquestes transmissions han suposat una inversió induïda d'1,14 MEUR, sobretot als sectors serveis (51,27%) i hostaleria (44,28%), seguit del comerç (4,21%). L'import mitjà de les operacions ha estat d'uns 50.000 euros, tot i que també n'hi ha hagut de 300.000 o, a l'altre costat de la balança, de tan sols 4 euros.

"La nostra aspiració, sobretot, és la d'evitar que apareguin cartells on es llegeix 'Es traspassa' als aparadors de botigues i negocis, perquè no hi ha res més dolent que això per a una zona comercial", concreta Antoni Abad. Actualment, a Girona ciutat, el programa 'Reempresa' compta amb 84 propietaris interessats a cedir el negoci i ha atès 164 emprenedors.

Ara, a més, aquestes transaccions es podran fer des d'un únic punt. L'Ajuntament de Girona s'ha adherit aquest dimarts a la iniciativa de la CECOT i situarà un espai fixe d'atenció del 'Reempresa' al Centre d'Iniciatives Locals (CIL), situat al carrer Tarragona. L'alcaldessa Marta Madrenas i la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, han destacat que això permetrà difondre "un model consolidat" que permet "crear ocupació i evitar liquidacions d'empreses".

Arreu de Catalunya, d'ençà que es va engegar, el programa 'Reempresa ja ha salvat més de 800 negocis, garantint la continuïtat de 2.700 llocs de treball i generant una inversió induïda de 41 MEUR. De totes les empreses que passen d'unes mans a altres, el 87% sobreviuen.

Aquest 2016, el programa 'Reempresa' ja ha tancat 107 operacions, que han generat una inversió induïda de 4,5 MEUR. D'aquestes, disset són a les comarques gironines. A la demarcació, entre les administracions que donen suport al programa hi ha la Diputació de Girona, els ajuntaments de Figueres i Olot, i els consells comarcals del Gironès i la Selva. Aquest 2016, a més de Girona, al llistat també s'hi afegirà el Consell Comarcal del Baix Empordà.