JxSí demana al Parlament que defensi la segregació del poble de Medinyà

Critiquen que el recurs de l’Estat és una “intromissió”

Els diputats de Junts pel Sí (JxSí) Roger Torrent i Joan Ramon Casals han entrat al registre del Parlament de Catalunya una proposta de resolució en la qual s’insta a la cambra catalana a utilitzar “totes les eines legals i polítiques” a l’abast per defensar el decret i la segregació del municipi de Medinyà.

Els diputats recorden que la llei que permet la creació d’aquest poble va ser aprovada “per una àmplia majoria” i critiquen el recurs que va presentar el Consell de Ministres davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la llei del Parlament que permet la segregació del poble de Sant Julià de Ramis. “Suposa una intromissió en les competències del Parlament i de la Generalitat i posa en perill al voluntat de la gent de Medinyà”, asseguren en el document. A més, destaquen que és “paradoxal” que l’Estat rebutgi la creació del nou poble però li assigni un número d’identificació fiscal i un Jutjat de Pau.

La iniciativa també reclama a l’Estat que reconsiderin la seva posició, ja que la creació del municipi de Medinyà és “una competència de la Generalitat i del seu Parlament”, asseguren. La proposta de resolució expressa un cop més el rebuig del govern català i de la cambra catalana a les “constants intromissions i vulneracions” de les competències del Parlament i del Govern i, en concret, aquelles que fan referència a les administracions locals. Per tot això volen que el Parlament es pronunciï clarament en defensa del poble de Medinyà i de la seva independència de Sant Julià de Ramis.

L’alcalde de Sarrià de Ter i diputat de Junts pel Sí, Roger Torrent, subratllen que Medinyà va ser un municipi independent fins el 1972 quan un decret franquista va aprovar la seva annexió a Sant Julià de Ramis. “La llei de creació del poble de Medinyà va reparar una decisió antidemocràtica i es va fer en funció de la voluntat de la majoria de la població”, remarquen.

L’any 2011, el ple de Sant Julià de Ramis va aprovar per unanimitat que la corporació municipal emprengués totes les accions legals i polítiques al seu abast per avançar cap a la restitució de la condició de municipi a Medinyà i que, al mateix temps, s’iniciessin les gestions amb tots els grups parlamentaris per aconseguir el seu recolzament. Tal i com assenyalen des de Junts pel Sí, el pas es va fer tenint en compte la capacitat del poble, els serveis municipals i amb estudis econòmics acreditats sobre la viabilitat dels dos nuclis. “La viabilitat és un fet i es demostra amb les activitats que es fan des de la comissió gestora de Medinyà que des del gener d’aquest any ja està constituïda i fa les funcions de consistori, gestionant el 25% del pressupost de Sant Julià de Ramis que enguany puja fins a 2.600.000 euros”, han assegurat els dos diputats.

La separació de Medinyà compta amb el suport del Govern de Catalunya, tal i com va mostrar la consellera de Governació, Mertixell Borràs, el passat 13 de març. A més, tres dies més tard, el 16 de març, Medinyà va celebrar el seu primer ple extraordinari com a municipi que va servir per aprovar les eines claus que necessitaven per tirar endavant la gestió diària del municipi com és el pressupost (713.659 euros) o les ordenances. De moment, el poble ja ha encarregat a la Generalitat que els assessori per crear la nova bandera i l’escut del municipi.