Jutgen els tres acusats d'atracar a punta de pistola un banc a Bordils

Dos dels assaltants al·leguen que anaven drogats

Els tres acusats d'atracar a punta de pistola una sucursal bancària de Bordils (Gironès) el 30 d'abril de l'any passat s'han assegut aquest divendres al banc dels acusats del Jutjat penal 1 de Girona.

S'enfronten a una pena de fins a 4 anys i 3 mesos de presó pel robatori, perpetrat per dos dels processats a cara descoberta. A fora, segons les acusacions, esperava el tercer implicat amb el cotxe a punt per fugir.

El botí va ser escàs, de només 225 euros, perquè la màquina dispensadora de bitllets s'havia espatllat. Els dos lladres que van entrar a l'oficina al·leguen que no recorden bona part del cop perquè anaven drogats.

El que sí que recorden és que anaven a buscar diners per comprar més marihuana i heroïna. El conductor assegura que va portar els altres dos fins a Bordils per fer-los un favor i sense saber que anessin a atracar un banc.

Ampliació:

L'atracament a la sucursal bancària de 'la Caixa', situada al peu de la C-66, va tenir lloc el 30 d'abril de l'any passat. Segons han explicat els treballadors del banc, cap a les 9 del matí van entrar dos homes –un de jove i un altre d'uns 50 anys- a l'entitat. Després d'estar una estona fent veure que eren clients esperant que els atenguessin, el més gran es va apropar a un dels empleats i, ensenyant-li una pistola que duia al cinturó, li va dir "Això és un atracament, dóna'm els diners".

En aquell mateix moment, l'altre atracador entrava a l'oficina de la directora de la sucursal i, mentre li ensenyava una altra pistola, li exigia els diners. "Estaven molt tranquils i van ser molt educats, fins i tot ens tractaven de vostè", ha explicat la directora que assegura que tan bon punt va veure l'arma va pensar "Jolín, un altre robatori".

Feia poca estona que havia passat el furgó blindat a dur-los diners però, just en aquell moment, la màquina dispensadora de bitllets s'havia encallat i els treballadors no podien treure més diners que els que tenien a mà. "Ens va costar fer-los entendre que no podíem accedir als diners però al final van agafar els 225 euros amb bitllets de 5 que teníem i van marxar, tranquil·lament, sense córrer", ha detallat una de les treballadores.

Els atracadors van actuar a cara descoberta i, segons els empleats del banc, no van utilitzar la violència en cap moment ni van apuntar a ningú amb les pistoles. "Només les van ensenyar", han dit.

A l'exterior de la sucursal els esperava el tercer processat al cotxe. Segons les acusacions, aquest acusat estava conxorxat amb els autors materials de l'atracament i esperava a fora per emprendre la fugida el més ràpid possible.

Per comprar droga

Els atracadors, Blas Justicia i Arià Font, han explicat durant el judici que aquella nit havien estat bevent alcohol i consumint drogues. Al matí es van quedar sense i van trucar a un amic de Justicia perquè els portés fins a Bordils a comprar més marihuana i heroïna. "A ell li vam dir que anàvem a comprar droga, res de cap robatori", ha explicat l'acusat, exculpant així l'acusat Said Allaoui.

Tant Justicia com Font han assegurat que anaven molt col·locats i que no recorden gairebé res del que va passar durant l'atracament. "Era com una pel·lícula, va ser molt surrealista", han explicat. Segons la seva versió, van entrar a l'entitat bancària a treure diners per poder comprar la droga. "Recordo que vaig estar al caixer i no en tenia, per això vam entrar a dins a demanar diners", ha exposat Justicia.

Els dos acusats mantenen que duien les pistoles per protegir-se perquè a vegades havien tingut problemes quan anaven a comprar estupefaents. "La intenció no era robar", ha declarat Justicia. "Em vaig apropar a demanar diners i vaig veure que s'estaven confonent els termes, que ens estàvem liant però no sé ben bé què va passar", ha afegit. Els dos acusats admeten que duien les armes visibles però asseguren que "ni les vam esgrimir ni vam apuntar a ningú".

El conductor ha detallat que va estar fent un cafè al bar del costat del banc mentre esperava que tornessin els altres dos. "No van venir corrent ni van dir res de cap atracament, només em van dir que ja podíem marxar", ha relatat. Li van donar 10 euros per la gasolina que havia gastat i, seguidament, va tornar a la feina com a mecànic a Salt.

Els Mossos d'Esquadra van identificar i detenir els sospitosos dies després del robatori. Les càmeres de videovigilància van captar la cara dels lladres i els treballadors els van identificar en la roda de reconeixement "sense cap dubte".

Atracador des dels 80

Els tres acusats aleshores tenien 19, 25 i 55 anys. Els joves no tenien antecedents. Però el més gran, Blas Justicia, té un llarg historial de robatoris i atracaments. Segons consta al seus antecedents policials, la seva activitat delictiva va començar el 1976, quan la Guàrdia Civil el va detenir per un robatori amb violència i intimidació. Al llarg dels 80 i 90, acumula més d'una desena de detencions a la base de dades de la Guàrdia Civil i la policia estatal per robatoris, detenció il·legal o furts.

La fiscal demana per als tres acusats una pena de 3 anys de presó per un robatori amb intimidació. Per a Justicia també sol·licita 1 any més per tinença il·lícita d'armes per una pistola que li van trobar a casa durant l'entrada i registre (les altres dues armes usades durant l'atracament eren de fogueig). Inicialment, la fiscalia demanava 5 anys de presó pel robatori però, després del judici, té en compte que no van usar la violència i que han reparat el dany abonant 825 euros de la indemnització que els hi reclamava.

L'acusació particular, exercida per l'entitat bancària, demana per a cadascun dels acusats 4 anys i 3 mesos de presó pel robatori i també aprecia l'atenuant de reparació del dany.

Les defenses, exercides pels lletrats Josep Maria Illa, Carles Eudald MacCragh i Joan Pere Zapata, demanen l'absolució. Com a alternativa, els advocats dels dos autors materials del robatori demanen la pena mínima aplicant tres atenuants: un de reparació del dany, un de col·laboració amb la justícia perquè van autoritzar l'escorcoll als seus domicilis sense necessitar ordre judicial i un tercer per addicció a les drogues. El judici ha quedat vist per a sentència.