Els regidors del PP surten del govern de Castelló d’Empúries i deixen CiU en minoria

ERC avisa que no es quedarà de “braços creuats”

Els dos regidors del PP trenquen el pacte a l'Ajuntament de Castelló d’Empúries i deixen l'equip de govern en minoria, amb quatre representants de CiU al capdavant, dos edils de Plataforma Cívica i un d'UDEM. Les divergències sobre el projecte de creació de l’ens municipal de turisme, que era una promesa electoral del PP, haurien estat “la gota que ha fet vessar el got”, segons els populars, que diuen haver-se sentit “menystinguts” al llarg d’aquests deu mesos.

Acusen l’equip de govern de CiU, que encapçala el consistori, de “manca de diàleg” i de buscar-los les pessigolles amb la presentació de mocions de caire independentista. Per la seva part, ERC –que va guanyar el 24-M, amb sis regidors- avisa que no es quedarà de “braços creuats” i farà el possible per garantir el ple funcionament municipal. A les eleccions municipals del maig, Esquerra va quedar primera força amb sis regidors. Va tractar de governar amb el suport de l’edil aconseguit per Entesa, però un pacte a quatre entre CiU, el PP, PCDR i UDEM a última hora va desbancar Salvi Güell de l’alcaldia. El cap de llista de CiU, Xavier Sanllehí, va renunciar a la seva acta de regidor, i Assumpció Brossa, dos a la llista, va ser nomenada alcaldessa.

Fonts de la formació republicana consideren “curiós” que aquells que criticaven un executiu municipal d’ERC en minoria ara es trobin, precisament, en aquesta situació. Diuen que es mantindran a l’”espera” de la posició que adoptin els set regidors que encara segueixen al capdavant de l’Ajuntament. Es tracta dels quatre de CiU, els dos de Plataforma Cívica (PCDR) i el d’Unitat i Defensa d’Empuriabrava (UDEM). “No ens quedarem de braços creuats, ens preocupen les setmanes que portem d’aturada de la gestió municipal i veurem com es pot fer perquè el municipi no en surti malparat”. Aquesta és la posició dels republicans, que emplacen Entesa també a pronunciar-se.

Crítiques del PP

Des del Partit Popular, asseguren que els punts d’acord que van motivar el pacte postelectoral amb CiU no s’han vist acomplerts. Es queixen sobretot de l’enfoc atorgat al projecte de creació de l’ens municipal de turisme, del qual el PP en va fer bandera al llarg de la campanya. Creuen que CiU no el sent com a propi i ha fet poc per a tirar-lo endavant.

La gota que ha fet vessar el got, segons els populars, ha estat la retribució assignada a la persona encarregada de l’ens turístic, una treballadora municipal. Es va aprovar incrementar-li el sou en 450 euros mensuals. Els membres de l'equip de govern, segons les fonts del PP, van optar després per retirar-li aquest complement salarial, fet que va motivar una junta de govern. Finalment, l’empleada pública va dimitir del càrrec.

El PP acusa els edils de la federació nacionalista de ser “deixebles” de l’exalcalde Xavier Sanllehí. Atribueixen la seva sortida del govern a les discrepàncies sobre les maneres de treballar. “Al Partit Popular venim de l’empresa privada i estem acostumats a l’eficàcia”, asseguren. A més, ressalten que han hagut d’aguantar “estoicament” la votació de diverses mocions d’índole independentista proposades per CiU.

CiU seguirà en minoria

L'equip de govern de Castelló d'Empúries es redueix a set regidors -quatre de CiU, dos de PCDR i un d’UDEM- després que els dos edils del PP hagin estat cessats per “desavinences” continuades i “pèrdua de confiança”, en paraules de l’alcaldessa, Assumpció Brossa. En roda de premsa a la sala de plens de l’Ajuntament, la batlle ha expressat la seva determinació a governar en minoria perquè “tot segueixi igual” al municipi.

S’obriran, però, a negociar amb altres partits per arribar a acords “puntuals”. ERC es reunirà aquest dimarts a la tarda per analitzar la situació, mentre que el regidor d’Entesa insta els republicans a “moure fitxa”. En cas que algun grup volgués presentar una moció de censura, es requereix una majoria absoluta perquè prosperi.

Les relacions entre el CiU, PCDR i UDEM amb el PP no han estat fàcils els darrers deu mesos a Castelló d’Empúries. Després de diversos intents frustrats de reconduir les desavinences entre els diferents socis de govern, l’alcaldessa ha decidit aquest dimarts expulsar de l’executiu els dos regidors del PP, que creu que han pres decisions “unilaterals” des de les respectives carteres assignades.

Motiu de la crisi de govern

El detonant de la crisi ha estat la retirada d’un complement salarial a la cap de Promoció Econòmica i Turística de la localitat. El PP creia que s’havia de mantenir aquest augment retributiu, mentre que CiU va optar per fer-se enrere en la pujada salarial, ja contemplada als pressupostos municipals.

La batlle confia a reprendre la normalitat a l’Ajuntament ben aviat i s’ha mostrat decidida a governar en minoria, al costat de PCDR i UDEM. En aquest sentit, ha tret ferro a les crítiques de l’oposició, que posa de manifest que l’actual equip de govern va conformar-se, precisament, per desbancar un govern en minoria d’ERC i Entesa, que sumaven set regidors.

"Som una pinya"

El regidor d’UDEM, responsable de l’àrea de Medi Ambient, Xavi Martínez, ha assegurat que ell mateix, els edils de la federació nacionalista i els de Plataforma Cívica han estat, des de l’inici del mandat, “una pinya”. “Entre nosaltres no hi ha cap problema”, ha emfatitzat.

Negociacions amb altres partits

L’equip de govern ha anunciat la seva predisposició a negociar amb altres formacions amb l’objectiu de tancar acords puntuals. El socialista Jaume Moret ha dit que restarà atent als moviments que facin des del consistori. Per la seva part, l’edil d’Entesa, Óscar Sánchez, ha emplaçat ERC, líder de l'oposició, a “moure fitxa”.

Els republicans repliquen que és, precisament, el govern qui ha de portar la iniciativa. “Actuarem en funció dels esdeveniments que vagin venint”, ha afirmat Ramon Peris, president de l’associació local d’Esquerra, a qui no han acabat de satisfer les explicacions de l’alcaldessa sobre la sortida del govern del PP.