Calonge talla la llum i l'aigua a una vintena de pisos ocupats des del gener del 2015

L'ajuntament assegura que totes les connexions estaven punxades

L'Ajuntament de Calonge ha tallat aquest dilluns la llum i l'aigua d'una vintena de pisos d'un bloc ocupat a l'avinguda Catalunya de Sant Antoni. El gener de 2015, un grup de famílies va ocupar de forma massiva 33 habitatges d'aquest edifici, que és propietat d'un banc. Durant aquests mesos, els ocupes han punxat tots els subministraments i l'ajuntament assegura que la situació generava risc "per a la salut i la seguretat".

Aquest matí, agents de la policia local i dels mossos han acompanyat els tècnics de les empreses de subministraments a desconnectar els comptadors. Per atendre les famílies que viuen als pisos ocupats, l'ajuntament ha ampliat l'horari d'atenció a l'Oficina d'Habitatge. Des del consistori asseguren que si hi ha situacions d'urgència habitacional ningú quedarà al carrer.

Ampliació:

L'ocupació massiva d'aquests pisos es va produir el gener de 2015. El bloc té 48 pisos, dels quals només una petita part s'havien pogut vendre. A més, alguns són segones residències i, per tant, són poques les famílies que viuen de manera permanent a l'edifici.

Des del moment de l'ocupació, la policia local va identificar les persones que, voluntàriament, van accedir però va deixar clar que es tractava d'una "qüestió de dret civil entre privats" i que no podien actuar a menys que se'ls instés judicialment.

Actualment, al bloc hi ha una vintena de pisos ocupats, alguns d'ells per persones que van arribar fa més d'un any i d'altres per famílies que van entrar-hi més tard. Fonts de l'ajuntament han explicat que algunes persones van decidir marxar voluntàriament i van entregar les claus.

Malgrat tot, el problema persistia i l'ajuntament ha hagut d'actuar a instàncies de les companyies subministradores i de la propietat. En el moment de l'ocupació, l'edifici era d'una promotora que estava en concurs de creditors i, actualment, és propietat del BBVA.

Risc per a tercers

Ha estat precisament la propietat i també les companyies de subministraments els que han alertat l'ajuntament de la situació que es vivia a dins dels pisos. Segons apunta el consistori, tots els pisos tenien la llum i l'aigua punxada i aquestes connexions il·legals generaven "un risc per a tercers".

És per això que aquest matí agents de la policia local i dels mossos han acompanyat els tècnics de les companyies a desconnectar els serveis per evitar el risc que comportaven les connexions il·legals. A partir d'ara, els pisos no tenen ni llum ni aigua.

Amplien horari a l'Oficina d'Habitatge

En el moment de l'ocupació massiva, l'alcalde, Jordi Soler, va mostrar-se sorprès perquè algunes de les famílies que ocupaven els pisos ja percebien ajudes públiques per pagar el lloguer, medicaments i subministraments bàsics.

Després de desconnectar-los la llum i l'aigua, l'Ajuntament de Calonge ha decidit reforçar l'horari de l'Oficina d'Habitatge per atendre les famílies. Fins ara només era els dijous i ara estarà oberta de dilluns a divendres. Algunes d'elles ja s'hi ha adreçat aquest matí.

El consistori sosté que l'objectiu és atendre i estudiar els casos de les persones que ocupen il·legalment aquests pisos per buscar una solució a cada situació particular. També insisteixen que si hi ha cap situació d'emergència habitacional l'atendran i que ningú quedarà al carrer.