9 anys de presó per als dos acusats d'intentar assassinar un home a trets a Aiguaviva

La víctima va rebre quatre trets però va aconseguir fugir i salvar la vida

El Tribunal Suprem ha confirmat la pena de 9 anys de presó contra Miguel Radhamés Martínez i Eladio Antonio Núñez, condemnats per intentar assassinar a trets un home en un camí de terra d'Aiguaviva (Gironès) el 28 de setembre del 2012. La sentència desestima els recursos de la defensa i confirma la sentència de l'Audiència de Girona.

Seguint el pla que havien tramat, aquell dia van quedar amb la víctima per anar a una festa que suposadament hi havia a Vilablareix. Es van trobar, en dos cotxes diferents, a una benzinera de Salt per anar plegats.

Un cop a Vilablareix, la víctima va pujar al seient del darrere del cotxe en el que anaven els acusats i va deixar allà la seva parella en un altre vehicle. L'excusa era anar a fumar marihuana. Aleshores, Eladio Antonio Núñez va conduir fins a un camí situat al terme municipal d'Aiguaviva. Un cop allà, Miguel Radhamés Martínez va baixar del vehicle i, quan va sentir a Núñez dient "feu el que hem vingut a fer", va introduir mig cos dins el cotxe i va obrir foc cap a la víctima.

Segons la sentència, va treure una arma de foc i, amb intenció de matar-lo i sabent que la víctima no es podia defensar d'un atac inesperat i dins un espai reduït, va executar tres trets que li van impactar a la zona del coll i l'espatlla. Els impactes no van ser mortals.

Aleshores, per fugir, la víctima va sortir del vehicle i va arrancar a córrer per salvar la vida. De nou, l'autor material del tiroteig va prémer el gallet i li va disparar per l'esquena. El projectil li va impactar al glutis esquerra. La víctima va aconseguir escapar dels acusats i amagar-se fins que es va poder posar en contacte amb els serveis d'emergències.

El Suprem descarta que els acusats busquessin només "escarmentar" la víctima. "Encara que no està clar el motiu del fet, i ni tan sols la víctima semblava interessada en explicar la causa o el mòbil que va desencadenar l'intent d'assassinat", recull la sentència, "no existeix cap dubte que els fets van ser executats amb la intenció evident de causar la mort i que l'atac va ser a traïció".

Com a conseqüència del tiroteig, la víctima va patir quatre ferides per arma de foc i va necessitar 120 dies per curar-se. Com a seqüeles pateix problemes de mobilitat a l'espatlla dreta, cicatrius i un trastorn neuròtic per estrès posttraumàtic de grau moderat.

El Suprem desestima els recursos de les defenses de Martínez i Núñez i confirma que són autors d'un intent d'assassinat, el primer com a autor material dels trets i el segon com a coautor. Per això, els hi imposa una pena de 9 anys de presó.

El tercer processat, Vilorio, no va recórrer la sentència de l'Audiència i, per això, és ferma la condemna a 4 anys i 6 mesos de presó com a còmplice d'un assassinat en grau de temptativa. La sentència considerava que va contribuir al tiroteig però no va jugar un paper determinant.

En matèria de responsabilitat civil, els tres condemnats hauran d'indemnitzar la víctima amb 46.877,37 euros.