Pat Metheny & Ron Carter, Mariza, Omara Portuondo & Diego el Cigala al Porta Ferrada

El festival de Sant Feliu de Guíxols confirma 21 actuacions d'estils diversos

El festival de la Porta Ferrada ja té a punt la programació per a la seva 54ena edició (és el festival més antic de Catalunya). La cita aposta per una programació àmplia en registres, pensada per a espectadors de gustos musicals diversos i per a totes les butxaques (els espectacles van de 10 a 80 euros).

La cita arrenca el 15 de juliol amb un concert amb dues de les grans estrelles del jazz: Pat Metheny –que torna per tercera vegada al festival- i Ron Carter. "Serà una perla, hi ha molt poques ocasions de veure els dos artistes tocant junts", ha manifestat el director artístic del festival, Albert Mallol.

Cares conegudes

Enguany, el festival ha confiat en artistes que ja són "amics" de l'esdeveniment i que hi tornen, alguns d'ells en concerts únics propiciats pel festival. Aquest és el cas de Diego el Cigala que ja va actuar el 2013 al festival, on també va fer-ho Buenavista Social Club amb Omara Portuondo (que porta 70 anys dalts dels escenaris). Ara, tres anys més tard, el festival els torna a programar però aquesta vegada plegats. Una altra vella amiga del festival és Mariza, la veu del fado, que presentarà el seu nou disc 'Mundo', en l'únic concert a Catalunya aquest estiu.

Programació eclèctica

El director artístic de la cita, Albert Mallol, ha destacat que han configurat una programació variada, amb la intenció d'arribar a públics amplis i també d'atraure'n de nous. "Presentem un programa farcit d'exclusivitats, detalls i singularitats, és la marca del festival", ha destacat. També ha explicat que la programació es divideix en diversos eixos segons el gènere musical.

En aquest sentit, destaca l'aposta pel pop-rock, que enguany creix en nombre de concerts. Per una banda, passaran pel festival noms del panorama estatal de caire més comercial –com són Manolo Garcia i Estopa, artistes que ja s'havien anunciat- i també pujaran plegades dalt l'escenari dues de les bandes mítiques del pop dels 90: Hombres G i Duncan Dhu.

Com ha vingut fent en els darrers dos anys, el festival aposta pel pop més independent i programa un doble concert de les bandes estatals Izal i Elefantes, i també porta l'electro-swing de Caravan Palace amb un concert que comptarà també amb Carlos Sadness.

Els espectacles per a públic familiar també es reforcen i el festival portarà el musical d'Àngel Llàtzer El petit príncep, Macedònia, Shangai Circus World i The Youth Turkish Orquestra. Mallol també ha destacat que els amants de Queen tenen una cita obligada amb el festival, ja que la banda argentina God Save the Queen farà a Sant Feliu de Guíxols el concert íntegre que els de Freddy Mercury van fer just ara fa 30 anys a l'estadi de Wembley. "Són la millor banda tribut de Queen segons la revista 'Rolling Stones'", ha assenyalat.

Un altre dels noms internacionals del festival és l'actuació de The Earth, Wind and Fire Experience, featuring The Al Mckay Allstar. Els encarregats de tancar el festival el 20 d'agost seran els Manel, que presentaran el nou disc.

La música clàssica és un altre dels eixos que conserva el festival. Per això, destaca l'actuació de Barbara Hendricks (que ja va inaugurar el festival fa deu anys) o l'actuació del violinista Ara Malikian, entre d'altres. La dansa també manté el seu espai i tornen a passar pel Porta Ferrada la companyia Antonio Gades, que tanca la trilogia amb 'Fuego'.

Els escenaris del festival

De les 21 actuacions programades, 18 d'elles tindran lloc a l'Espai Port. Aquest escenari és versàtil i, com ha vingut passat en les dues darreres edicions, pot oferir l'opció d'un pati de butaques al complert (1.400 espectadors) o el format pista-butaques (2.500 espectadors) per a concerts més ballables.

L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ha explicat que un dels compromisos amb l'empresa The Project –responsable del festival des del 2014- era millorar les condicions del Guíxols Arena, l'espai per als concerts de més gran format situat a Vilartagues. Segons ha detallat, l'ajuntament ha donat llum verda aquesta mateixa setmana a les obres de millora de l'espai, que tenen un cost de 750.000 euros que assumeix íntegrament el consistori i que hauran d'estar acabades el 15 de juliol.

Entre d'altres, s'instal·laran unes grades fixes amb capacitat per a 1.500 persones (l'espai pot superar l'aforament de 8.000) i s'anivellarà el terreny. L'alcalde ha explicat que les millores de l'espai no només es destinaran a concerts sinó que l'ajuntament ja pensa en d'altres activitats culturals per treure'n profit. De moment, no s'ha anunciat cap concert en aquest espai però des del festival insisteixen que la programació no està tancada.

Per la seva banda, el director de The Project, Iñaki Martí, ha explicat que la programació del Singlot –la part humorística que dirigeix Andreu Buenafuente- es presentarà d'aquí a tres setmanes, com també un cicle de música acústica que s'està acabant de tancar. També ha explicat que les entrades ja estan a la venda i que s'aplicaran descomptes del 20% per a qui les compri presencialment a les taquilles entre el 24 i 27 de març.

El festival té un pressupost d'1,3 MEUR, dels quals un 35% són aportacions públiques (Ajuntament, Diputació de Girona i Generalitat), un 10% prové de patrocinadors i la resta per la venda d'entrades.