Banyoles estudia no fer l'auditori projectat al Museu Arqueològic

Podria destinar els 400.000 euros a les obres pendents

L'Ajuntament de Banyoles valora la possibilitat de no construir l'auditori projectat en la remodelació del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles i poder destinar els 400.000 euros que costaria a les obres que hi ha encara pendents de fer.

Segons l'alcalde de la ciutat, Miquel Noguer, és una obra "descartable" entre altres coses pel seu aforament, unes 80 persones, perquè la ciutat ja té equipaments més grans. Malgrat tot, encara no està decidit.

És un dels aspectes que caldrà valorar un cop finalitzin les obres que es faran aquest any, centrades en la remodelació de les exposicions temporals, el primer pis i les escales d'accés. "Farem una parada per analitzar i xifrar les obres que falten per buscar els diners", diu l'alcalde, Miquel Noguer. El consistori vol tenir remodelat tot el museu entre el 2018 i 2019 però dependrà del finançament.

El projecte de remodelació del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles va començar l'any 2009 amb un cost d'uns 6 milions d'euros que després es va rebaixar a 4,6 milions d'euros. Per poder tirar-ho endavant, es va decidir dividir-ho per fases i subfases i amb el suport de diferents institucions. Des de llavors, s'han anat fent obres de forma ininterrompuda amb una inversió entorn d'1,5 milions d'euros.

Aquest dilluns s'ha presentat una nova sub-fase acabada que ha permès reconvertir la sala d'Història en un espai educatiu on fer tallers i visites escolars. Fa uns 200 metres quadrats i es troba a la planta baixa de l'edifici de la Pia Almoina. També s'ha canviat el terra, que estava en mal estat, i s'han fet millores en el sostre i les parets i s'ha fet una consergeria provisional.

Les obres s'han fet amb una aportació d'Abertis Autopistes de 141.571 euros amb càrrec a l'1% Cultural corresponents a les obres d'ampliació de l'autopista AP-7 al seu pas pel Pla de l'Estany. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha agraït a l'empresa -representada pel seu director de la xarxa AP-7/AP-2, Miquel Camacho- per la "paciència". Noguer Ha recordat que l'ampliació d'aquesta via de comunicació es va inaugurar fa més de dos anys però que per poder fer les obres s'han hagut d'esperar a tenir tots els permisos atès que aquest és un edifici reconegut com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

Des del 2009, en obres

L'edifici, situat al cor del nucli antic, porta en obres des del 2009 i ja s'ha superat l'equador. Una de les complexitats del projecte és que s'ajunten tres finques -l'edifici de la Pia Almoina i Can Xueta i Can Paulí- en un sol espai municipal.

Les obres que es licitaran entre maig i juny i que acabaran abans d'aquest 2016 es corresponen a la segona addenda del conveni que el 2010 el consistori va signar amb la Generalitat i Incasòl amb càrrec a l'1% Cultural. Concretament, es remodelarà la zona de les exposicions temporals i el primer pis així com les escales d'accés a les plantes superiors. En els últims anys ja s'han reformat els magatzems, la biblioteca, l'espai de recerca i investigació, entre d'altres. Actualment també s'estan construint uns lavabos i i l'entrada principal que serà pel carrer Pia Almoina.

Segons Noguer, amb les obres d'aquest any "la carcassa del museu estarà feta" i serà el moment de fer un "punt i seguit" i aturar-se per veure què queda pendent de fer i amb quin cost per buscar el finançament.

El nou auditori podria no fer-se

Entre els aspectes a valorar hi ha la construcció d'un auditori, projectat en un espai annex a l'exterior i amb capacitat per a 80 persones. L'alcalde ha reconegut que és una obra "descartable" entre altres coses pel seu cost, uns 400.000 euros, que es podrien destinar a les obres pendents de fer. "No és absolutament necessari i no estem en una època on es poden fer aquestes floritures", ha afegit Noguer, que ha recordat que encara no hi ha res decidit sobre aquest tema.

Respecte el que queda per fer, Noguer calcula que costarà abaixar-ho per sota del milió d'euros de cost i que parlaran amb totes les administracions –Diputació, Generalitat i Estat- per poder finalitzar la remodelació. Tot i que dependrà del pressupost disponible, l'equip de govern voldria tenir tot el projecte de remodelació enllestit entre el 2018 i 2019. "El que cal subratllar, però, és que aquí no s'han parat de fer obres cada any des del 2009", assenyalava l'alcalde, tot recordant que s'ha fet en un moment de gran dificultat econòmica.

Durant el 2015, el museu va tenir 4.089 visitants a l'exposició permanent i 3.168 a les set exposicions temporals.