Els hotels del Pirineu gironí tenen el 75% de les habitacions plenes per Setmana Santa

Moltes establiments de la Costa Brava estaran tancats

Les darreres nevades a les portes de Setmana Santa han afavorit els hotels de de muntanya. Segons dades de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona, el Pirineu omplirà el 70% de les places hoteleres, i això sense comptar les possibles reserves d'última hora. Al Ripollès l'ocupació oscil·larà entre el 65% i el 70% mentre que la dels hotels de la Cerdanya serà superior, fregant el 75%.

Però aquesta Setmana Santa no marcarà un inici de temporada a la Costa Brava. Els hotels treballaran a mig gas i a poblacions turístiques importants, com Lloret de Mar o Blanes, tan sols hi haurà disponibles el 40% de les places hoteleres i a partir del 24 de març. Moltes establiments del litoral encara estan tancats i no preveuen començar la temporada fins a mitjans d'abril, depenent de la demanda.

La previsió és que l'ocupació els dies de Setmana Santa a la Costa Brava sud i centre sigui d'entre el 70 i el 75% mentre que a l'Alt Empordà serà força més baixa, màxim del 50%.

A Girona ciutat el 80% dels llits estaran ocupats. La zona d'interior també atraurà turisme, sobretot a la Garrotxa on preveuen arribar també al 80% d'ocupació.

La mitjana d'estades per persona i nit serà d'entre dos i tres dies, seguint la tendència dels últims anys. La gran afluència de turistes serà els dies de Setmana Santa, entre el 24 i el 28 de març.

El perfil del visitant de les comarques gironines són famílies i parelles de mitjana edat. A la costa la mitjana d'edat es rejoveneix perquè també hi ha moltes famílies amb nens i adolescents que competiran en el torneig de futbol MIC. Els visitants són, sobretot, turistes de proximitat, majoritàriament provinents de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Cases rurals, al 95%

Com ja és tradicional, les cases rurals de la demarcació s'omplen per Setmana Santa. Ara per ara, les reserves entre el 24 i el 28 de març són del 85% però l'Associació Turisme Rural Girona preveu que s'enfili fins al 95% gràcies a les reserves d'última hora.

La previsió d'ocupació és força homogènia a les diferents comarques perquè a les de muntanya els turistes busquen la neu mentre que a la resta pesa la previsió de bon temps. Tot i les bons expectatives, els visitants continuen seguint la tendència d'escurçar el nombre de nits d'estada.

Apartaments al 60-70% a l'interior

L'Associació d'Apartaments Turístics (ATA) engloba 10.000 apartaments, dels quals entre un 65-70% estan a la costa. Molts d'ells, però, no estaran disponibles aquesta Setmana Santa perquè els propietaris consideren que no els surt a compte si no els han de llogar o n'han de llogar molt pocs. "Molts turistes pensen que per anar a la costa, passar fred o no poder gaudir del mar doncs que no hi van", ha explicat la gerent de l'ATA, Àngela Galceran. A més, molts d'aquests apartaments situats al litoral no estan condicionats per quan fa fred.

Això fa que, segons les previsions de què disposa l'ATA, preveuen ocupar el 20% dels apartaments que estaran disponibles. Hi ha una excepció: Lloret de Mar, on es preveu omplir el 70% dels pisos. A l'interior, en canvi, les previsions augmenten fins al 60% i arriben al 70% en el cas dels apartaments situats al Pirineu gironí. "Esperem reserves d'última hora però tot dependrà de la climatologia, si fa bo la gent es pot animar", ha manifestat Galceran.

Per públics, més de la meitat de les reserves provenen de clients catalans, el 21% són de persones de la resta de l'Estat i el 27% són estrangers.

Als càmpings, la climatologia mana

El calendari no ajuda tampoc al sector del càmping, que preveu que sigui una Setmana Santa "complicada". Només un 30% dels establiments obren per Setmana Santa i, els que ho fan, són els més petits ja que fer funcionar l'estructura i tots els serveis dels grans càmpings és complex. Els càmpings gironins treballen sobretot amb turistes estrangers i, en la majoria de països, les vacances les fan a l'abril. És per això, que en aquest Setmana Santa estan a l'expectativa del què decideixi el client català i de la resta de l'Estat.

Un altre factor juga en la seva contra: encara hi ha neu a les pistes. Segons apunta el president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, l'hivern no ha estat massa fred i els amants de l'esquí no han tingut moltes oportunitats d'anar a la neu. Per això, si en els propers dies el temps és fred i neva, això restarà més clientela als càmpings. Gotanegra no ha volgut donar xifres de la previsió d'ocupació però ha remarcat que encara hi ha disponibilitat a tots els establiments que obriran per Setmana Santa. "La climatologia manarà, i farà que les reserves d'última hora vagin a la costa o a la muntanya", ha conclòs.