Un lladre s'enfronta a 17 anys de presó per un assalt violent a Cornellà de Terri

Va emmordassar el matrimoni, colpejar l'home, li van clavar un ganivet i robar 9.000 euros

Els fets que s'han jutjat aquest dijous a l'Audiència de Girona van tenir lloc el 21 de setembre de 2009 a Cal Soldat, una casa aïllada situada a Cornellà del Terri (Pla de l'Estany). El matrimoni estava sopant quan algú els va trucar al timbre, explicant que eren clients que volien contractar els seus serveis per fer unes obres. Poc després, el matrimoni va escoltar sorolls i ja es van trobar dins de casa tres individus. Un quart implicat es va quedar fora dins del cotxe (un Opel Corsa) vigilant.

Les víctimes han relatat que tots tres anaven armats amb ganivets i pistoles, tapats amb passamuntanyes i guants i que no els van poder reconèixer. "De seguida me'ls vaig trobar a sobre i ja em tenien un ganivet al coll", ha explicat l'home. Immediatament, els lladres van lligar i emmordassar el matrimoni. Un dels sospitosos va estar tota l'estona encanonant la dona amb la pistola (que era per disparar boles de PVC) al front, tot i que en cap cas la va agredir. Els altres dos homes, en canvi, es van dedicar a colpejar el promotor exigint-li diners.

"Em deien que els obrís la caixa forta però no en tenim", ha explicat l'home. Segons ha relatat, els lladres els hi van dir que sabien per la gent del poble que tenien diners en efectiu a casa. La dona havia cobrat uns diners d'una herència familiar –uns 9.000 euros- i els hi van entregar. Ara bé, els assaltants no en van tenir prou i van continuar amenaçant l'home i exigint-li 50.000 euros que, segons deien, sabien que tenia amagats a la caixa forta.

"No paraven de donar-me puntades de peu, m'amenaçaven amb matar-me si no els donava els diners i anaven rebentant-ho tot buscant la caixa forta", ha relatat l'home. Després d'una estona, i ja nerviosos, els lladres li van clavar un ganivet que li va travessar tota la cuixa. L'home va començar a sagnar. "Em deien que em fotrien un tret si no els donava els diners", recorda la víctima.

També ha coincidit en el relat la dona de l'empresari, que ha explicat que els lladres van estar molta estona apuntant al seu home. "Comptaven fins a tres i deien que el dispararien i que jo em quedaria vídua si no els donàvem més diners", ha explicat la dona, que fins i tot els va oferir que s'enduguessin el cotxe o tot allò que volguessin, perquè no tenien més diners en efectiu.

Veient que passava l'estona i no podien aconseguir més diners, els lladres van tancar el matrimoni amb clau a la part de les golfes (al primer pis) i van marxar. La parella estava lligada de mans i peus i també tenien la boca tapada amb cinta aïllant. Sortosament, l'home es va poder deslligar i usar l'únic telèfon que els lladres havien deixat sense desconnectar, situat al primer pis. Van alertar els seus cunyats i, poca estona després, va arribar la policia i els serveis d'emergències. "Jo patia perquè el meu home es podia dessagnar", ha explicat encara afectada la dona. L'home va necessitar dos mesos d'atencions mèdiques per superar les lesions.

L'acusat ho nega tot

L'únic implicat en els fets que fins ara s'ha assegut al banc dels acusats és David López Peláez, que ha negat els fets. L'home, que té antecedents per robatori, ha assegurat que no era a Cornellà del Terri i ha negat rotundament haver comès el robatori i haver agredit el matrimoni.

L'assalt violent de Cornellà del Terri van passar al setembre de 2009. Un veí de les víctimes va poder agafar les xifres de la matrícula del cotxe que els assaltants conduïen aquella nit. Pocs dies després, el 15 d'octubre, la Policia Local de Cassà va localitzar aquest mateix vehicle a les portes d'un mas aïllat, de nit. A dins hi havia David López Peláez, el seu germà Juan José, i dues persones més. Al maleter els van trobar una pistola simulada, brides, guants i passamuntanyes. La policia els va identificar i els va deixar marxar.

Al gener de 2010, els Mossos d'Esquadra van detenir aquestes mateixes quatre persones relacionades amb un assalt a un empresari d'Horta. La fiscalia només ha acusat els dos germans del robatori de Cornellà. Juan José López Peláez està fugit de la justícia i, per això, aquest dijous només s'ha jutjat el seu germà. Aquesta matí durant el judici, ha explicat que fa temps que ha perdut el contacte amb Juan José perquè van acabar malament per un tema de negocis i ha assegurat que té "els seus motius" per no entregar-se.

Entre els testimonis aportats per la defensa, una de les persones que ha declarat ha estat, precisament, un dels detinguts juntament a David López Peláez a Barcelona el gener del 2010.

La fiscal demana per a l'acusat 17 anys i mig de presó pels delictes de robatori amb violència i amb ús d'armes, detenció il·legal i lesions. A més, en matèria de responsabilitat civil demana una indemnització de 22.000 euros per al matrimoni per les seqüeles –tant físiques com psíquiques- i pels diners robats.

L'acusat ha fet ús de l'últim torn de paraula abans que el judici quedés vist per a sentència. Ha insistit que totes les acusacions són falses i culpa els Mossos d'Esquadra "d'anar a per ell" i inventar-se proves per incriminar-lo. Fins i tot, ha amenaçat amb denunciar-los. "Al final em fotran enlaire la vida", ha declarat.