Un 60% dels metges de Palamós segueixen la vaga parcial

Metges de Catalunya denuncia retallades de recursos i personal des del 2010

La vaga parcial de metges a l'hospital de Palamós (Baix Empordà) ha començat a les vuit del matí. A partir de les nou, una quarantena de metges s'han reunit en assemblea i tot seguit s'han concentrat a les portes de l'hospital amb una pancarta que deia 'No a la sanitat low cost, prou precarietat i més qualitat' i han llegit un manifest. També duien cartells on es podia llegir 'Menys tisores i més bisturís', entre d'altres missatges.

Els participants a la vaga –un 60% dels convocats segons Metges de Catalunya- es queixen que porten patint retallades des del 2010 i que ja no poden continuar així. "És un model sanitari low cost que no s'aplica a tot Catalunya", es queixava aquest matí Toni Duran, un dels representants sindicals de Metges de Catalunya que ha convocat la protesta. I ha posat l'exemple de les hores de guàrdia dels serveis de pediatria i medicina interna com a un "invent exclusivament" d'aquest centre.

El que més els preocupa, segons diuen, és que s'ha implantat un model que va més enllà de l'"austeritat" i la contenció de la despesa en temps de crisi i acusen a la direcció d'haver transformat el model en què "la despesa s'anteposa a la qualitat", on el metge és considerat com un "element costós" i s'aposta per reduir-ne el nombre i limitar les seves funcions.

Segons Duran, "estem convençuts que no hi ha un problema econòmic de fons i recorda que l'Institut Català de la Salut ha incrementat un 3,2% la partida pressupostària. Expliquen que des del maig s'han apujat els salaris, recuperant el 5% de les retallades de fa uns anys, però que al mateix temps la direcció ha decidit reduir els objectius i per tant "hi ha hagut un benefici net".

Més personal i les hores de guàrdies més ben pagades

Entre les millores que reclamen, hi ha la de posar un límit d'edat a les guàrdies localitzables, la comptabilització de les hores extraordinàries en casos de guàrdia i un reforç de plantilla en alguns serveis com reumatologia o digestologia perquè hi ha serveis que no donen hora fins al cap d'un any.

Els metges estan oberts a negociar amb la direcció i si és necessari amb la mediació del Col·legi Oficial de Metges de Girona que ja va instar la direcció de l'hospital de Palamós i al seu col·lectiu mèdic a buscar un acord per evitar la vaga parcial d'aquest dijous, tot recordant que el malestar dels metges són un "avís" i que gràcies a la feina dels professionals s'ha pogut mantenir la qualitat del servei tot i les retallades de pressupost. Ara bé, si la direcció no escolta les peticions hi haurà més protestes. "Són uns drets laborals que revertiran en una molt millor assistència cap a l'usuari i per tant seguirem", ha afegit Duran.

Facultatius de centres com el Consorci Sanitari de Terrassa, l'Hospital de Mataró, l'Hospital de Figueres, l'Hospital de Sant Celoni, l'Hospital Municipal de Badalona o l'Hospital de Vilafranca, entre altres, s'han concentrat aquest matí amb el missatge 'Tots som Palamós'.

Les consultes externes, les més afectades per la vaga

Des de la direcció de l'hospital, calculen que el seguiment de la vaga ha estat d'un 28%. Concretament, 28 facultatius dels 99 que treballaven. L'afectació s'ha donat sobretot a les consultes externes, afectant 108 usuaris de les 503 visites previstes, segons dades de la direcció del centre, que ha negat que hagi afectat a quiròfan, l'hospital de dia quirúrgic, hospital de dia mèdic, diagnòstic per la imatge, rehabilitació, laboratori, farmàcia, nefrologia, cardiologia, digestiu, neurologia, oftalmologia i otorinolaringologia.

Des del sindicat, en canvi, s'ha parlat d'afectació total als serveis de traumatologia, dermatologia, pediatria, urologia i otorinolaringologia i una afectació del 50% als quiròfans, entre d'altres.

Alguns usuaris asseguraven haver estat atesos amb normalitat mentre que d'altres marxaven enfadats perquè no havien tingut tanta sort. És el cas de la Maria Ángeles que venia expressament de Torroella de Montgrí. "Estic molt d'acord que facin vaga perquè és el seu dret, però els pacients no tenim la culpa", deia visiblement molesta. I afegia que almenys l'haurien pogut avisar i així no hauria hagut de fer 30 quilòmetres "per a res".

Una altra usuària, la Milagros, es queixava que havia estat trucant per telèfon per comprovar que la vaga no li hagués afectat la visita que tenia des de feia tres mesos i que finalment ha decidit venir. Per sorpresa seva, però, s'ha trobat que la metgessa estava de vaga. "M'han dit que ja me trucaran; estic indignada".

La direcció, oberta a millores organitzatives però no pas econòmiques

Des de la direcció, es diu que les condicions laborals dels facultatius del centre són similars a molts altres llocs de Catalunya i que, mentre no canviï la situació econòmica, aquest hospital continuarà regint-se per les condicions del conveni del sector de la sanitat concertada de Catalunya. El director assistencial de l'hospital, Xavier Pérez, ha reconegut que en moments puntuals hi ha hagut dificultats per cobrir baixes però que la plantilla és ajustada i la "necessària". I de fet, ha dit que en els últims cinc anys el nombre d'hores dels metges s'ha incrementat en 13.000.

Pel que fa a les demandes dels metges, asseguren estar oberts a parlar de possibles millores en temes organitzatius però sempre en un marc de "prudència i coherència" en el context actual. La direcció, però, veu molt complicat poder aplicar les mesures que tenen un impacte econòmic, que són la majoria, perquè "la situació és la que és i és complicat incloure millores de conveni", ha afirmat Pérez.

Referent a l'increment de l'aportació de CatSalut al centre d'un 3,2%, Pérez ha especificat que s'ha pogut recuperar el que s'havia reduït fa uns anys i que gràcies a això s'han pogut apujar un 5% els salaris que també s'havien retallat. "Queda pendent de pagar una part de la paga extra del 2012, que està previst aquest any, i per tant s'ha recuperat la situació econòmica que teníem", ha conclòs Pérez.