Impulsen a Setcases una millora dels hàbitats del gall fer i la perdiu xerra

S'han fet tales i desbrossaments per fomentar els espais oberts i s'han instal·lat cartells informatius

La protecció de l'avifauna i més concretament del gall fer, la perdiu xerra i la perdiu blanca com a espècies protegides han centrat un seguit de treballs de recuperació dels seus hàbitats a Setcases (Ripollès), dins el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Les actuacions, que finalitzen aquest mes, han inclòs tales i desbrossaments en unes 15 hectàrees per fomentar els espais oberts però també s'han alternat clarianes i zones tancades en més de 8 hectàrees més.

Per tal de reduir l'impacte de l'home, s'han instal·lat cartells informatius en nou punts estratègics i s'ha regulat l'escalada amb dotze rètols. El projecte s'emmarca en el conveni de col·laboració entre l'Obra Social 'la Caixa' i la Diputació de Girona amb un cost de 40.000 euros. El gall fer, la perdiu xerra i la perdiu blanca són ocells protegits perla directiva europea d'aus que es troben en un estat de conservació vulnerable a Catalunya. Aquestes espècies nidifiquen a les serralades del Ripollès, uns dels millors paisatges d’alta muntanya de les comarques gironines.

L'increment dels usos turístics vinculats a aquests espais naturals, amb activitats com ara l’escalada, el senderisme, curses de muntanya, esquí de muntanya, la recol·lecció de bolets fan que aquestes zones presentin un considerable grau de pertorbació que afecta especialment a l'avifauna més sensible, sobretot a l’època de cria. Així mateix, les poblacions del Ripollès són les més orientals de Catalunya i això els fa més sensibles a les amenaces derivades del canvi climàtic.

A aquests impactes per a les espècies d’avifauna protegides, s'hi ha d’afegir la despoblació de les zones de muntanya i la disminució de l’activitat ramadera, fets que contribueixen a la proliferació de zones boscoses (els boscos de pi negre s’estan densificant) i a la pèrdua d’espais oberts necessaris perquè es reprodueixin.

Quatre línies d'actuació

El projecte que la Diputació de Girona ha donat a conèixer aquest dimecres s'ha estructurat en quatre línies d'actuació. D’una banda, s’han fet treballs de millora dels hàbitats potencials per al gall fer en unes 14,7 hectàrees que s'han centrat en la tala de pi negre i la desbrossada del sotabosc en 31 parcel·les de 15 metres de diàmetre per obtenir espais oberts, ja que afavoreixen el desenvolupament del nabiu (Vaccinium myrtillus) per a la cria del gall fer. També s'ha deixat fusta morta en peu a la mateixa parcel·la perquè actuï com a refugi i punt de concentració d’invertebrats.

De forma paral·lela, s'han fet treballs forestals per millorar l’hàbitat de la perdiu xerra en unes 8,34 hectàrees. El que s'ha fet ha estat alternar clarianes i zones tancades i també s’ha deixat una cobertura de matoll entre el 40 i el 60%.

D'altra banda, s'ha col·locat senyalització dissuasiva en un tram d'uns 2,4 quilòmetres per evitar la col·lisió de l'avifauna amb els filats dels ramaders, atès que aquets és una activitat força present en aquest territori.

Finalment, i a fi de compatibilitzar la protecció d’aquestes aus amb l’ús públic dels espais naturals (escalada, senderisme, esquí de muntanya) s’han instal·lat rètols amb recomanacions als visitants per a la protecció de la perdiu blanca en nou punts estratègics. També s’han instal·lat dotze rètols per regular l’escalada.

Seguiment faunístic

Per comprovar l'eficàcia d’aquests treballs, des dels serveis territorials de Girona del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i del de Territori i Sostenbilitat es farà un seguiment de les poblacions d'aquestes aus i d'altres espècies de fauna amb el que es coneix com a parany fotogràfic (càmeres fotogràfiques amb detectors de presència) i també seguiment de rastres (excrements, nius, plomes, petjades).

Els treballs han tingut un cost de pràcticament de 40.000 euros. Una brigada de sis persones de la Fundació MAP s'han encarregat dels treballs forestals.

Els treballs s'emmarquen dins del conveni de col·laboració establert entre la Diputació de Girona i l'Obra Social 'la Caixa' per conservar i millorar els espais naturals de la demarcació de Girona, alhora que es fomenta la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social.

S'han executat en col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Departament de Territori i Sostenibilitat.